Gear, gadgets en lifestyle

Keukenprinses #50 Lemongrass thee

O yeeaaaaah, de zon schijnt en eindelijk stijgt die temperatuur naar zomerse waarden! Ik ben gek op de zomer en zit het liefst de hele dag buiten. Zeker als het warm is, is het dan belangrijk om goed te blijven drinken. Zonder dat je het weet verlies je al veel vocht, ook als je alleen maar in de tuin zit. Drinken dus!

[heading size=4 style=underline]Ingrediënten[/heading]Klinkt misschien gek, maar thee vind ik op zulke dagen heerlijk! Daarom deel ik graag dit thee-receptje met je. Voor een liter thee heb je de volgende ingrediënten nodig:
– stengel lemongrass (1 stengel per liter)
– halve citroen of limoen
– takje munt
– naar smaak kun je nog honing toevoegen of rietsuiker
11392904_10206989830051359_3508796073395930759_n
[heading size=4 style=underline]Bereiden[/heading]Lemongrass is een taai vezelig gras, wat je niet zo kunt eten, maar wat in de Aziatische keuken veel gebruikt wordt voor de smaak. Snijd de harde onderkant van de stengel en pulk de schutbladeren uit elkaar. Je kunt de stengel ook in stukken snijden. Om de aroma’s en smaak meer uit de lemongrass te krijgen, moet je de vezels kneuzen. Dit deed ik met de achterkant van een mes.
Zet een pan met een liter water op het vuur en voeg de gekneusde lemongrass toe. Breng aan de kook en laat vervolgens naar smaak doorkoken. Hoe langer je de thee kookt, hoe sterker de smaak van het lemongrass. Schenk vervolgens over in een karaf, die je af kunt sluiten.
Voor extra smaakjes kun je een beetje uitgeperste citroen toevoegen, of een takje munt. Ik varieer per glas, dus heb de hele dag door andere theetjes. Mijn favoriet is de vers gekookte lemongrass thee met een schijfje citroen of limoen en een takje munt. Even 5 minuten laten staan en de citroen en munt verwijderen en klaar voor consumptie.
Die hele liter drink je waarschijnlijk niet in één keer op. Zet de karaf als de thee genoeg is afgekoeld in de koelkast. Later op de dag heerlijk verfrissend met een extra ijsklontje.
lemongrass
[heading size=4 style=underline]De werking[/heading]Lemongrass schijnt goed te werken tegen buikkrampen en gaat spijsverteringsproblemen tegen. In onder andere Suriname en op Curacao wordt lemongrass ook gebruikt tegen koorts, griep en verkoudheid. Lemongrass zit vol antioxidanten en andere stofjes die een positieve werking hebben op de gezondheid.
Zou ook muggen (en katten) verjagen. Let’s try…

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!