Gear, gadgets en lifestyle

Keukenprinses #51 Gemberkoekjes

Om je vingers bij op te eten! Na heel veel finetunen ein-de-lijk een meesterlijk recept. Eigenlijk was het finetunen nog het leukste: ongegeneerd heel veel koekies bakken tot in de perfectie. Met enige trots presenteer ik deze overheerlijke gemberkoekjes. Reeds getest en goed bevonden door mijn vriendin, die de kans niet kreeg om ze op te eten omdat haar vriend ze al verslonden had…

[heading size=4 style=underline]Ingrediënten[/heading]Aangezien ik niet een te grote voorraad koekies wil (vers zijn ze namelijk het aller-, ALLERlekkerst) en ik geen tig koekies in één keer op eet (ahum) zijn dit de hoeveelheden om 8 koekjes mee te bakken.
– 50 gram roomboter
– 100 gram amandelmeel
– 25 gram palmsuiker
– 1/3 theelepel bicarbonaat
– 1 eetlepel appelciderazijn (mag wat minder)
– een duimgroot stuk verse gember
– naar smaak gemberpoeder (ik doe een eetlepel)
– potje gekonfijte gemberstukjes
11947649_10207717984574767_5164866257482636410_n
[heading size=4 style=underline]Bereidingswijze[/heading]Oefening baart kunst: de voorbereidingen kosten helemaal niet zo veel tijd. In 10 stappen hang jij met je neus boven een bakplaat met verse koekjes!
1.Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakrooster (liever geen bakplaat) met bakpapier.
2. Smelt de roomboter in een ruime kom. Ik kookte water, deed dat in een pan en zette de kom er boven op om zo de boter au bain marie te laten smelten.
3. Maak de gember schoon en snij dit in kleine stukjes, zodat het met een knoflookpers geperst kan worden. Hou je hand wel even goed om de pers heen, want door de kracht die je nodig hebt wil de gember er aan de bovenkant nog wel eens uit schieten met als gevolg dat je het van het plafond kunt schrapen… (been there…)
4. Mix de gember door de boter en voeg hier ook de bicarbonaat aan toe.
5. Weeg de amandelmeel en palmsuiker af, gooi hier de gemberpoeder bij en mix dit beetje bij beetje in de kom met de boter. Het makkelijkst gaat dit door de bolle kant van een lepel te gebruiken en de amandelmeel door de boter de drukken, vegen, smeren. Maak er een mooi deeg van.
gember6. Voeg daarna de appelciderazijn toe en kneed dit nogmaals goed door.
7. Vorm bolletjes van het deeg ter grootte van een walnoot. Uit deze hoeveelheid kan ik 8 koekjes maken. Druk ze een beetje plat tussen je handen en leg ze op de beklede bakplaat.
8. Druk met een vinger in het midden een putje en met een theelepel schep je een lepeltje gekonfijte gember in dit putje.
9.Bak de koekjes in ca.20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven goudbruin.
10. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op het rooster. Leg ze zo nodig op een vel keukenrol op terug op het rooster. Zo kan de warmte en het overtollige vocht uit de koekjes en worden ze lekker knapperig.

Eet smakelijk!
Tip: de volgende dag zijn de koekjes waarschijnlijk zachter geworden, maar als je ze weer 5 minuutjes in de oven op 160 graden doet zijn ze weer knapperig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!