Gear, gadgets en lifestyle

Mijn kankermarathon #leesvoer

De zomervakantie is in volle gang. Dé tijd bij uitstek om na je training eens lekker te relaxen met een boek in de tuin, op je vakantieadres, aan zee, of tijdens een plensbui op de bank. De afgelopen maanden zijn er veel boeken over hardlopen uitgekomen. Vandaag ‘Mijn kankermarathon’ van Mirjan Graat.

[heading size=4 style=underline]Hoeveel in een dozijn?[/heading]De meeste boeken die ik de laatste tijd in handen krijg zijn er vooral op gericht jou als lezer te vermaken en een vrolijke noot te brengen door met name hilarische anekdotes te verwoorden. Maar zo nu en dan zijn er boeken die daar met kop en schouder bovenuit steken. Boeken die er niet zijn zo zeer zijn om te plezieren. Het gaat om het leven. Om het delen van ervaringen, vanuit een perspectief dat door weinigen gekend is. Geen 88346 in een dozijn, maar uniek. Zoals ‘Mijn kankermarathon’ van Mirjam Graat.

[heading size=4 style=underline]Mijn kankermarathon[/heading]Mijn kankermarathon is het autobiografische verhaal van Mirjam. Hardloopster in hart en nieren. En kankerpatiënt. Maar zo ziet zij zichzelf niet. Evenmin dat het overwinnen van de ziekte voor haar een strijd is. De ziekte is een metgezel, met de chemo’s, bestraling, medicatie, bijwerkingen en complicaties, die ze ondergaat. Net als een marathon is het genezen van kanker een proces dat stapje voor stapje gaat, met ups en downs, onvoorspelbare momenten en niet iedereen haalt de finish. Mirjam kreeg in 2012 op 32-jarige leeftijd borstkanker, onderging een zwaar behandeltraject en bleef gedurende haar behandelingen hardlopen. Voor zover haar lichaam geen last had van complicaties.

[heading size=4 style=underline]Kanker als keerpunt[/heading]Mirjam weet op heldere, aangrijpende en ook humoristische manier te beschrijven hoe zij de ziekte heeft ervaren en wat het haar gebracht heeft. De kanker werd een keerpunt in haar leven, maar wel een positieve. Ze leerde zichzelf kennen, op zichzelf te vertrouwen, van zichzelf te houden en nog meer van het leven. Ze leerde gelukkig te zijn. Iets wat ze voorheen niet kon. Of wist hoe dat moest. Met behulp van haar therapeute, waarbij ze in eerste instantie aanklopt om haar kankerverhaal te kunnen doen, leerde ze haar dwangstoornis de baas te zijn, verkreeg ze inzichten in haar eigen negatieve denkbeelden en hoe deze om te zetten naar een positief zelfbeeld en rekent ze af met oud zeer dat haar geluk in de weg stond. Haar ziekte wordt een groot leerproces met valkuilen en nieuwe inzichten en haar vernieuwde inzichten en overwinningen op zichzelf vormen een belangrijk deel van het boek. Zo besluit ze haar leven om te gooien. Tijdens haar ziekte solliciteert ze op een totaal andere functie én wordt aangenomen! Ze begint met de opleiding en werken als verpleegkundige in het ziekenhuis, waar ze zelf haar behandeltraject heeft ondergaan.

[heading size=4 style=underline]Marathon[/heading]Een marathon eindig je door te finishen. Zo wilde Mirjam haar kankerperiode afsluiten door een marathon te lopen, terwijl ze die afstand eigenlijk helemaal niet zo leuk vind. In 2008 liep ze haar 4e en naar eigen zeggen, laatste marathon (in Dublin). Kortere afstanden liggen haar gewoon beter, Maar in 2015 besloot ze de marathon van Berlijn te lopen als afsluiting van deze zware periode. Twee zelfs, omdat de marathon van Berlijn haar zwaar teleurstelde door in een eigen valkuil te stappen. Drie weken later liep ze Amsterdam. Met deze twee marathons sluit Mirjam het boek af. Maar het leven gaat door! Mirjam lanceerde haar boek in mei 2016 en kreeg via Roparun ook veel aandacht voor haar boek. Dit jaar liep ze voor de 4e keer de Roparaun met team 105 (Haegsche Ooievaars Runners, voor wie haar wil sponsoren)! Meer informatie kun je vinden op haar website mijnkankermarathon.nl.

[heading size=4 style=underline]Dichtbij[/heading]Het boek gaat verder dan de ziekte kanker. Mirjam geeft openhartig en kwetsbaar inzicht in hoe ze dit hele proces heeft doorgemaakt en hoe zij gegroeid is als persoon. Met dank aan haar therapeute. Zij hoopt dat dit boek ook anderen, die in een soortgelijk proces van ziekte of burn-out zitten, kan helpen het geluk te vinden. Vanwege mijn eigen situatie waar ik in zit vanwege mijn PTSS/burn-out is het boek op bepaalde punten (pijnlijk) herkenbaar. Maar duidelijk wordt ook dat de zon altijd achter de wolken schijnt en met een beetje anders denken alles beter wordt. Ik vind dit boek echt een aanrader! Ik las het boek in één ruk uit.

Nieuwsgiering geworden naar het boek? Mijn kankermarathon is verkrijgbaar bij diverse boekhandels en te bestellen via bol.com voor een adviesprijs van € 17,50.

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!