Gear, gadgets en lifestyle

Mijn trainer schreef een boek!

Ik was een jaar of 20 toen ik begon met hardlopen. Eerst voorzichtig op de loopband in de sportschool, vanwege een oud knieprobleem, maar al snel liep ik mijn eerste 5 kilometer in het dorp tijdens een wedstrijdje. Dat smaakte naar meer en ik startte met een Start to Run clinic bij Loopgroep Aart Stigter.

[heading size=4 style=underline]Mijmering[/heading]Dat is zo’n 15 jaar geleden en ik heb me van een groen en onbeholpen, tempogevoelloze beginner ontwikkeld tot looptrainer onder diezelfde vleugels van Loopgroep Aart Stigter. In die jaren heb ik Aart vaak een glimlach ontlokt, maar ook tot frustraties toe geïrriteerd met onbezonnen en ondoordacht loopgedrag. Het grappige is, dat Aart nu een boek heeft geschreven, waarin mijn valkuilen niet alleen míjn valkuilen blijken te zijn. Alleen heeft Aart na al die jaren de kennis in pacht en is het zonde van de tijd en eventuele blessures als ik zelf het wiel aan het uitvinden ben. Grappig, hoe een biografisch boek toch ook zo herkenbaar kan zijn. Al lijken onze levens in de verste verte niet op elkaar.

[heading size=4 style=underline]Bevoorrecht[/heading]Zomaar een mijmering die in me opkomt als ik in de zon de eerste hoofdstukken van “Hardlopen, mijn leven” lees. Het boek dat Aart Stigter dinsdagavond bij De Roos, aan de rand van het Vondelpark, presenteerde. Hardlopen maakt al 40 jaar onderdeel uit van Aart’s leven. Beter gezegd, het ís zijn leven. Alles draait om hardlopen. Van recreatieve loper met een iets meer dan gemiddeld talent, zijn carriere bij de politie waar trainingen makkelijk ingepast konden worden, zijn liefde voor de lange afstand en vele wedstrijden op hoog (inter)nationaal niveau tot en met de titel Nederlands Kampioen marathon in 1994 en zijn vele masterrecords. Zo’n drie jaar geleden begon Aart met het op papier zetten van zijn mooie en minder mooie verhalen. Dat idee ontstond tijdens een training in de uitlopers van de Rocky Mountains, Canada, waar hij zich meer dan ooit realiseerde dat hij bevoorrecht is op zo veel plekken op de wereld geweest te zijn om te hardlopen.
dsc_7159
[heading size=4 style=underline]Foutje[/heading]Al die verhalen, daar moest Aart meer mee doen. Daar waren meelezers uit zijn directe omgeving het wel over eens. Een boek, maar hoe pak je dat aan? Uitgeverij De Lucht, een kleine uitgever, die maar een paar boeken per jaar uitbrengt gericht op sport, gezondheid en psychologie bleek dé uitgever te zijn. Bram Bakker, verbonden aan De Lucht, opent daarom de boekpresentatie met een inleiding. Een unicum: vanavond wordt een boek gepresenteerd, zonder dat het boek in veelvoud aanwezig is. Foutje van de leverancier.
Aart neemt het woord en weet ons te boeien door een paar teksten uit zijn boek voor te lezen, waarbij een aantal aanwezigen, zoals zijn eerste trainer Gé Mulders en broer Rut (als verrassing over gekomen vanuit Canada) extra worden belicht. Vervolgens wordt het eerste (en enige aanwezige) boek officieel door Simon Reinink, directeur van het Koninklijk Concertgebouw, aan Aart overhandigd.
14212640_634663006716158_5799132007479557012_n
[heading size=4 style=underline]Clinic in het Vondelpark[/heading]Het is vervolgens tijd voor hardlopen zelf. Al heeft Aart er nog even een hard hoofd in: hij is ongeveer de enige in loopkleding vanavond! Maar het gros moet zich nog even omkleden en zo staat niet veel later een groep lopers klaar voor een looptraining onder leiding van Aart himself.
dsc_7202Vooraf twijfelde ik of ik mee zou lopen. Die middag had de fysio mijn voet weer even in de houtgreep genomen. Maar ik had groen licht om te lopen en waarom zou ik dan niet kijken wat ik vanavond kon? Na een warming up kregen we een aardig pittig programma voor de kiezen: 400-tjes met best weinig rust. Een rondje via een wandelpad, met veel tegenliggers, (wiet)rokende hangjongeren, spelende kinderen, slingerende fietsers, loslopende honden en een bruggetje. Mijn voornemen rustig aan te doen, strandde iedere ronde weer opnieuw en ik voerde zonder er erg in te hebben zelfs het tempo op.
dsc_7281Gevolg: een fantastisch heerlijke interval gelopen zonder ook maar reactie in de voet te hebben! Kan het beter? Ja! De volgende dag kreeg ik het boek in handen en zat ik heerlijk in het zonnetje te lezen.

Het boek Hardlopen, mijn leven is onder andere verkrijgbaar via Bol.com voor een adviesprijs van € 19,95.

Foto’s: Pieter Koevoets

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!