Gear, gadgets en lifestyle

Minimals vs. fatties

Geen loper is hetzelfde. Iedere loper heeft dan ook een eigen loopstijl en voorkeur voor soort loopschoenen. Van minimalistisch tot ondersteunend: ieder merk schoen biedt volop keuze. Maar een trend die je in 2014 niet over het hoofd kàn zien, is toch wel een opvallende. Niet alleen de kleuren vliegen je om de oren…

[heading size=4 style=underline]Minimalistic[/heading]Enige jaren geleden werden we gewezen op minimalistische schoenen.  Een back-to-basic beweging was in gang gezet. De voordelen van een voorvoet- of middenvoetlanding zouden mede zorgen voor minder blessureleed en een hogere loopsnelheid. Maar is deze loopstijl wel geschikt voor de gemiddelde loper? Een onderzoek in Amerika door SportsOneSource heeft uitgewezen dat de verkoopcijfers van minimalistische schoenen terug loopt. Een oorzaak hiervan ligt in het feit dat lopers meer en meer na gaan denken over hun eigen mechanisme en wat nu voor hen werkt. Minimalistisch blijkt niet voor iedere loper de oplossing te zijn.

[heading size=4 style=underline]De opkomst van de fatties[/heading]Daarentegen is er een andere ontwikkeling aan de gang. Adidas zette vorig jaar al een verandering in gang door de BOOST in te voeren en meerdere van hun type schoenen hiermee te voorzien, zoals de Energy, Glide (review deze week online!) en Adistar. En wat dacht je van de Springblades die vorige week werden gelanceerd? Daarnaast begon het Nieuw-Zeelandse merk Hoka One One de Nederlandse lange afstandsmarkt te veroveren. Beide merken met high cushioning en vooral de Hoka’s hebben een kenmerkende dikke (fat) zool. Maximal, fat, high cushioned, en energieteruggave lijken de sleutelwoorden voor 2014. Dat blijkt ook uit andere merken die hun zolen verder hebben doorontwikkeld.
Een overzicht van een paar van de opvallendste schoenen van dit voorjaar.

[heading size=4 style=underline]Brooks Transcend[/heading]Vanaf 7 februari liggen de Brooks Transcend in de winkel. Het beeldmateriaal doet vermoeden alsof je een ruimtewandeling maakt. Brooks leverde niet eerder een schoen met dergelijke cushioning en biedt hiermee een zacht voetbed, maar ook een  indrukwekkende energieteruggave.

[heading size=4 style=underline]Hoka One One[/heading]De schoenen van Hoka One One hebben allemaal de typische fat-sole. Ondanks dat weten ze de schoenen redelijk licht te houden. Dit voorjaar wordt de Conquest geïntroduceerd, dat mogelijk het paradepaardje van Hoka zal worden. Hij is lichter en responsiever dan de Hoka voorgangers en beoogt zelfs het herstel te bevorderen. Op dit moment alleen via pre-order te bestellen.

[heading size=4 style=underline]New Balance Fresh Foam 980[/heading]Fresh Foam is de nieuwste ontwikkeling van New Balance en benut de laatste 3D print technologie. Ook voor New Balance geldt dat zij niet eerder een dergelijke cushioning in hun schoenen gebruikten.

[heading size=4 style=underline]Pearl Izumi Road M2[/heading]Vorige jaar zomer introduceerde Pearl Izumi de Road M2, waarbij overproneerders extra ondersteuning vinden in het middenvoetgedeelte. Net als de N-lijn (neutraal) is de schoen lichtgewicht, maar biedt het energieteruggave.

[heading size=4 style=underline]Your choice[/heading]Ik wil niet beweren dat deze trend de minimalistische schoen gaat verdringen. Opvallend is wel dat er in eens een spurt in de ontwikkelingen van de cushioning en energieteruggave plaats vindt. Of deze ontwikkeling voor jou interessant is, hangt af van jouw voorkeur en bewegingsmechanisme. Voordat je tot aanschaf van andere schoenen over gaat, laat je eerst even goed informeren bij een hardloopspeciaalzaak.

Eén reactie

  • Anne

    Ooh die Pearl Izumis *kwijl* Zit al een tijdje naar de EM Road N2 te kijken, maar m’n portemonne laat het nog niet toe haha 😉 Maar inderdaad een ontwikkeling om in de gaten te houden 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!