Gear, gadgets en lifestyle

Plezierig (blijven) lopen

Als je net begonnen bent met hardlopen gaat er een wereld voor je open. Je leert jezelf van een andere kant kennen; je ontdekt dat je lichaam tot iets in staat is waar je zelf versteld van staat. De progressie die je maakt in steeds een stukje verder en langer hardlopen, je lichaam dat sterker wordt en je zit niet alleen lekkerder in je vel, je ziet er ook beter uit! Ook al waren/zijn die eerste stappen moeilijk, met een portie doorzettingsvermogen ontdek je het plezier in het hardlopen.

[heading size=4 style=underline]Niets voor mij…[/heading]
Hardlopen heeft heel veel voordelen en steeds meer mensen ontdekken die. Maar hardlopen is niet altijd leuk. Veel mensen haken af met de gedachte “zie je wel, het is niets voor mij”: het resultaat na een paar niet zo fijne trainingen, waarbij pijntjes de boventoon voerden. Met name in de onderbenen zijn (beginnende) blessures vaak de oorzaak van het einde van een prille loperscarrière. Die pijntjes kunnen verschillende oorzaken hebben, maar overbelasting is de meest vanzelfsprekende. Een lichaam moet nu eenmaal wennen aan de (toenemende) belasting van het hardlopen.

[heading size=4 style=underline]Motor vs. carrosserie[/heading]Je longen en hart zijn in staat in korte tijd enorme sprongen voorwaarts te maken. Je merkt dat je makkelijker ademt tijdens het lopen en dat je langer door kan blijven lopen. Maar dat geldt niet voor je gewrichten, spieren, aanhechtingen en pezen. Die moeten langzaam wennen aan de (groter wordende) belasting van het hardlopen. Met iedere stap die je zet, hebben je benen namelijk zo’n drie keer je eigen lichaamsgewicht te dragen. Niet voor niets wordt beginnende hardlopers op het hart gedrukt de trainingsomvang en –intensiteit langzaam op te bouwen. Door je enthousiasme en het nog niet goed kennen van je trainingsbelasting (wat kan je lichaam aan belasting aan, zonder dat er blessures op de loer liggen) ligt overbelasting op de loer.
Niet alleen beginnende hardlopers, maar ook de doorgewinterde lopers die besluiten hun trainingsomvang te vergroten om bijvoorbeeld een marathon te gaan lopen, kunnen met dergelijke overbelastingsklachten te maken krijgen.
RunAndreaRun Meidenloop Utrecht
[heading size=4 style=underline]Klachten[/heading]
Overbelastingsklachten kunnen heel divers zijn: van spierscheuringen in de kuiten tot shin splints, knieproblemen, botvliesontstekingen, etc. Blessures die je echt liever niet oploopt, want de weg naar herstel kan lang duren. Hoe eerder je een probleem ondervangt, hoe sneller je herstel. Maar hoe dan? Want zelf dokteren is iets wat we liever niet doen. Vooropgesteld: ik ga er hierbij vanuit dat er gelopen wordt op goed aangemeten loopschoenen. Daarnaast: als je pijntjes voelt op komen en zeker als ze regelmatig terugkeren, bezoek dan een fysiotherapeut.

[heading size=4 style=underline]Voordelen[/heading]De meeste overbelastingsklachten in de onderbenen (onder de knie tot en met de voet) ontstaan doordat er te veel spanning op weefsels komt te staan. De schokbelasting van het hardlopen zorgt er bijvoorbeeld voor dat spiervezels van de kuit op spanning komen te staan en weer inkrimpen/ontspannen. Ook botvliezen van de schenen of enkels krijgen veel te verduren. Te veel en langdurige spanning kan tot een scheuring, irritatie of ontsteking leiden. Om dergelijke klachten te voorkomen kan het dragen van compressiekousen helpen. De compressie zorgt er enerzijds voor dat het weefsel compact blijft en er minder spanning op de vezels komt te staan. Anderzijds wordt door de compressie de bloedcirculatie gestimuleerd en worden afvalstoffen beter afgevoerd.
Ik draag zelf al jaren de Sportcompressiekousen van Herzog Medical, omdat dit de enige compressiekousen zijn die een bepaalde kwikdruk garanderen en daarmee de meest optimale compressie geven. Hiermee herstel ik sneller van de inspanning en nog belangrijker: voorkom ik dergelijke overbelastingsklachten (met inachtneming van mijn trainingsopbouw uiteraard). Met het oog op voorgaande is het dus niet alleen voor ervaren lopers een hulpmiddel om plezierig en blessurevrij te kunnen blijven lopen. Juist de beginnende loper, van wie het lichaam nog moet wennen aan het hardlopen, kan veel baat hebben bij de Sportcompressiekousen.
RunAndreaRun WC OCR 4
[heading size=4 style=underline]Wie de sok past…[/heading]Sportcompressiekousen zijn er in vele soorten. De Sportcompressiekousen van Herzog Medical zijn de enige die op meerdere meetpunten worden opgemeten. Dat is niet zonder reden. Zoveel lopers, zoveel benen. De één heeft dikkere kuiten, de ander langere onderbenen. Omdat iedere loper anders is, is het dus zaak om de benen op zoveel mogelijk punten op te meten, zodat je altijd de juiste maat Sportcompressiekous hebt. Een te wijde kous geeft natuurlijk nooit dezelfde ondersteuning als een goed aangemeten kous. Een te nauwe Sportcompressiekous  zal daarentegen juist het gevoel geven te knellen.
Heb je het idee voor gek te lopen met die hoge kniekousen aan? Tegenwoordig zijn de Sportcompressiekousen van Herzog Medical in diverse kleuren te verkrijgen en zo goed te matchen bij je hardloopoutfit. Ook als je shorts draagt ja!
De Sportcompressiekousen van Herzog Medical zijn verkrijgbaar bij de hardloopspeciaalzaak, waar jouw juiste maat opgemeten wordt. Daarnaast staat Herzog Medical regelmatig op hardloopevenementen, zoals de Antwerpen marathon, Rotterdam Marathon en Amsterdam Marathon. Zie ik je daar? Dan meet ik persoonlijk je kousenmaat op.

RunAndreaRun Herzog Medical

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!