Gear, gadgets en lifestyle

Polar lanceert M430

Polar heeft donderdag op de FIBO in Duitsland de Polar M430 gelanceerd. Polars nieuwste sporthorloge biedt optische hartslagmeting, ingebouwde GPS en gepersonaliseerde, adaptieve trainingsbegeleiding voor hardlopers met een doel. ’s Avonds kreeg ik dit wondertje in Rotterdam onder ogen.

[heading size=4 style=underline]Polar M430[/heading]Polar is al veertig jaar niet meer weg te denken in de draagbare sport- en fitnesstechnologie en breidt zijn loopgamma uit met een interessante nieuwigheid, de Polar M430.

Met de eigen Polar technologie voor optische hartslagmeting, geïntegreerde GPS en de gepersonaliseerde, adaptieve trainingsbegeleiding is de Polar M430 de ideale tool voor hardlopers die hun persoonlijke topniveau willen bereiken. Het design is volledig waterdicht en omvat een lichte, ademende polsband en trillingsalarmen om lopers nauwkeurig te informeren wanneer ze hun doelstellingen behalen tijdens de training. – Polar

Dat belooft nogal wat, maar wat betekent het eigenlijk? Tijdens de presentatie die we van Polar kregen, viel mijn mond lichtelijk open van verbazing. Hoe ver kunnen ontwikkelingen van sportwatches nog gaan?
Polar M430
[heading size=4 style=underline]Je persoonlijke coach[/heading]De Polar M430 borduurt eigenlijk voort op de M400, maar heeft een behoorlijk aantal verbeteringen ondergaan naast comfort en design. Net zoals de M200 en M600 heeft de M430 een geïntegreerde optische thartslagmeting via de pols. Dag borstband die de M400 nog wel had! Daarmee is het ook mogelijk een fittest op basis van deze OHR te doen. Omdat de hartslag nu 24/7 gemeten kan worden, kunnen naast de recente trainingsdata en data uit het verleden, ook de rustpols, dagelijkse activiteit en je slaap in de berekeningen meegenomen worden. Op basis van jouw persoonlijke data kun je een trainingsschema voor jouw doel samenstellen, waarbij rekening gehouden wordt met je herstel tussen de trainingen, of je voldoende en genoeg slaap krijgt, etc. Overbelasting, vermoeidheid, een virusje onder de leden is allemaal terug te zien in de (verhoogde) hartslag en daar wordt door het Smart Coaching programma rekening mee gehouden en zo nodig wordt door dit programma je trainingsschema bijgesteld naar jouw actuele situatie. Een aantal datavelden is nog in ontwikkeling, zoals de slaapfunctie. In de toekomst zal dit een nog belangrijkere rol kunnen gaan spelen in de data verzameling van Polar.
Polar M430
[heading size=4 style=underline]Hoogstaand wondertje[/heading]Marco Suvilaakso, Chief Strategy Officer bij Polar: “Wat Polar helemaal uniek maakt, is dat we verder gaan dan gewoon accurate gegevens aanleveren: we vormen die gegevens ook om tot een praktische begeleiding. Onze Smart Coaching functies kunnen gebruikers laten zien welke vooruitgang ze hebben geboekt met een enkele training of na verloop van tijd en hoe hun prestaties zich vertalen in een verwachte finishtijd bij een wedstrijd. Ze kunnen zelfs adaptieve looptrainingen bieden die gesynchroniseerd worden met het horloge. Samen maken deze elementen de Polar M430 tot het meest hoogstaande sporthorloge in dit segment.”
Wat de Polar M430 echt onderscheidt, is zijn vermogen om de loopgegevens om te vormen tot een praktische begeleiding. In combinatie met Polar Flow is de Polar M430 een betrouwbare loopcoach die gepersonaliseerde feedback geeft, een aangepast trainingsschema kan opstellen en atleten live begeleiding kan bieden tijdens de diverse fasen van hun trainingssessies. Andere geavanceerde Smart Coaching functies omvatten de Running Index, die gegevens gebruikt om de loopefficiëntie van een atleet weer te geven; de Fitness Test, die atleten in staat stelt om hun huidige fitheidsniveau te meten en hun vooruitgang op te volgen, en Training Benefit, dat onmiddellijk na een training feedback geeft over het effect van de sessie.
Polar M430

[heading size=4 style=underline]Activity[/heading]Onderscheidend is ook de activitytracker van de Polar M430. Waar een doorsnee stappenteller enkel de stappen telt, en daar op basis van ingevoerde lengte en gewicht een calorieverbruik aan vast hangt, gaat Polar een stap verder. Stappen zeggen namelijk niets over je daadwerkelijke fitheid. Wie een hele dag een zittend beroep uitoefent en één keer een run van 10 kilometer maakt, maakt theoretisch gezien wel voldoende stappen, maar omdat de rest van de dag inactief is, doet dit eigenlijk de training teniet. Data als je persoonlijke maximale hartslag (HRmax) en hoe hard je traint worden door Polar óók meegenomen in deze Smart Calorie functie.

De M430 motiveert je om de gehele dag actief te zijn. Niet het aantal stappen is leidend voor je activiteiten, maar de mate van beweging. Over deze ontwikkelingen kon nog niet al te veel verteld worden, maar dat Polar niet stil zit, dat is duidelijk!

[heading size=4 style=underline]Fast GPS[/heading]Ook de GPS heeft zich doorontwikkeld. Het is nu mogelijk om de GPS in een soort ‘spaarstand’ te zetten, waardoor de batterijlevensduur wordt verlengd van 8 uur in actief gebruik naar 30 uur! Daarnaast onthoudt de GPS de satellietenposities met welke deze verbinding heeft gemaakt. Daardoor zijn de satellieten ná de eerste keer gebruik zó gevonden (tenzij je aan de andere kant van de wereld bent, dan moet hij ze weer even opnieuw in het geheugen opslaan).

De komende tijd zal ik de Polar M430 uitgebreid gaan testen om te zien wat dit wondertje allemaal in zijn mars heeft. Het belooft in ieder geval veel voor die € 229,-! De Polar M430 kan vanaf 26 april gereserveerd worden op www.polar.com in de kleuren donkergrijs, wit en oranje. De toestellen worden verzonden vanaf mei.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!