Gear, gadgets en lifestyle

Review: Adidas MiCoach SMART RUN

Wat doe je als je iets mag testen? Juist ja, zoveel mogelijk kilometers maken om een zo gedegen mogelijke review te kunnen schrijven. Dat is de reden dat deze review even op zich heeft laten wachten, want de mogelijkheden met de Adidas MiCoach Smart Run zijn ongekend! Maar ruim 200 kilometer verder kan ik je laten meegenieten van dit wondere stukje techniek.

[heading size=4 style=underline]Love at first sight[/heading]De Adidas MiCoach Smart Run is het eerste alles-in-1 sporthorloge: training coach, media device, GPS en hartslagmeter. Mijn eerste encounter met de Smart run zal ik niet vergeten. Een strak en ongelooflijk mooi vormgegeven horloge! Qua looks valt ie behoorlijk op, maar it’s the inside that counts… Toch laat ik me in eerste instantie verleiden door de aanblik van de stalen body, het grote touchscreen met TFT LCD kleurenbeeldscherm (!) en de uiterst flexibele polsband. Hij oogt vrij groot, maar door de makkelijk verstelbare polsband misstaat ie niet om mijn smalle pols. Om van de verpakking, waarin de Smart run geleverd wordt, nog maar niet te spreken. Ik ben verliefd…
Micoach 1 Collage
[heading size=4 style=underline]Gebruik[/heading]
Ik ben een kluns als het aankomt op apparatuur met een gebruiksaanwijzing. Gelukkig laat de Smart Run zich heel makkelijk bedienen: er zit maar 1 knopje op en dat is de aan- en uitknop. Verder gaat alles via het touchscreen. Er zijn 4 hoofdmenu’s, waaronder een aantal functies hangt:
– Clock: actuele datum en tijd, stopwatch en timer
– MiCoach: diverse trainingsprogrammaatjes met eigen gedetailleerde submenu’s voor traingingsinfo en doelen
– Music: uploaden je muziek via je pc en browse door de albums
– Settings: syncen van je trainingsgegevens, instellingen als wifi, bluetooth, clockinterfaces en nog veel meer

[heading size=4 style=underline]Mogelijkheden[/heading]Waar te beginnen? De mogelijkheden van dit horloge zijn namelijk ongekend. Voordat je hem kunt gebruiken dien je een aantal instellingen in te voeren, zoals je persoonlijke gegevens en wifiverbinding.
De eerste training die ik er mee loop, is op de baan. Door via het trainingsmenu op een ‘free’workout’ te drukken, zoekt het horloge de GPS en je hartslag. Met een trilling laat ie weten deze gevonden te hebben.
DSC00512Vervolgens tik je op de startbutton op het scherm en start je de training. Door die enige knop een paar seconden ingedrukt te houden, kun je de training onderbreken of stoppen.
Als je klaar bent kun je bij thuiskomst je trainingsgegevens direct via de sync-functie uploaden naar MiCoach. Geen gedoe meer met kabeltjes, je wifiverbinding is de oplossing.

[heading size=4 style=underline]MiCoach[/heading]Maar ik wil meer. Anders kun je net zo goed een simpel sporthorloge gebruiken. Adidas heeft het MiCoach trainingsprogramma ontwikkeld en daarmee kun je een compleet trainingsprogramma samenstellen helemaal op jouw doelen en conditie aangepast. Adidas’ antwoord op apps als RunKeeper of Nike+.
Ik maak op www.micoach.com een profiel aan. Vervolgens krijg ik een keuze aan wat ik wil (diverse soorten sporten en diverse verschillende hoofddoelen). Uiteindelijk kom ik in een menu waarin ik mijn marathondoel voor Rotterdam aan maak. Zo rolt er een heel trainingsprogramma uit voor de komende maanden, die in een overzichtelijke kalender worden weggezet. De eerste training is een assessment: een test van 12 minuten, waarbij je na een warming up steeds een tempo harder moet gaan lopen. Het tempo en je hartslag worden vervolgens omgezet in trainingszones. Op basis van deze trainingszones loop je vervolgens je trainingen in het MiCoach trainingsprogramma. Die zijn heel divers: van lange langzame duurlopen, tot intervals. Middels een trilling laat de Smart Run weten dat er een tempoblok aan komt (of juist gaat aflopen). Ook als je niet in de juiste zone zit laat de trilling weten dat je even op moet letten. Heel fijn, want juist het trilsignaal geeft aan dat er een verandering op komst is. Zo hoef je niet constant op je horloge te checken of je wel in de juiste zone loopt, of dat je tijd nog niet voorbij is. Het enige wat je hoeft te doen is je te concentreren op het lopen. MiCoach biedt een totaalpakket aan. Naast de MiCoach loopprogramma’s, kun je ook eigen looptrainingen samenstellen en krachtprogrammaatjes syncen op je Smartrun.
1535414_10203021238919061_454080496_n Bij thuiskomst sync je je trainingsgegevens naar MiCoach, die direct uit te lezen zijn. In een duidelijk overzicht zie je onder andere je tijd, tempo per kilometer, route, pasfrequentie, hartslag, snelheid en calorieverbruik. Het nadeel is alleen wel dat MiCoach (nog) niet te synchroniseren is met andere programma’s, als Strava, of diverse apps. Zowel het im- als exporteren van gegevens naar MiCoach was tot op heden niet mogelijk en dit is een gemis voor wie gebruik maakt van andere communities. Dat is iets wat Adidas ter ore is gekomen en er wordt aan gewerkt. Hopelijk is het in de nabije toekomst mogelijk om gegevens uit te wisselen met andere platforms.

[heading size=4 style=underline]Hartslag[/heading]Wat vooral kenmerkend is voor dit sporthorloge, is dat het de eerste in zijn soort is, die de hartslag niet meet via een borstband, maar via de pols. Aan de onderkant van het horloge zit een sensor die de hartslag registreert.
SR CollageDit heeft zijn voor- en nadelen. Allereerst hoef je niet meer met een borstband te prutsen. De hartslag is nauwkeurig (vergeleken met het gelijktijdig dragen van de Polar met hartslagband is er geen verschil) en makkelijk afleesbaar in het display. Het grote voordeel hierbij is dat iedere hartslagzone een eigen kleur heeft, zodat je vanuit een ooghoek al kan zien of je in de juiste zone traint of niet. Vooral handig dus als je een ‘free run’ doet, waarbij geen trainingszones zijn ingesteld.
Waar je wel op moet letten is dat het horloge goed stevig om de pols zit. Het is me meerdere keren gebeurd dat ik in eens een piek naar 190 bpm kreeg omdat de connectie waarschijnlijk niet goed was. Heel jammer, want dit heeft uiteindelijk invloed op de score van je training. En als je met een trainingsprogramma werkt heeft dit grote invloed op het slagingspercentage van je training!

[heading size=4 style=underline]GPS[/heading]Wat is een sporthorloge zonder GPS? Als sporter wil ik onder andere mijn gemiddelde snelheid weten en achteraf de route uit kunnen lezen. Ik voel me zelfs onthand als ik geen sporthorloge (met GPS) om heb! Hoe frustrerend is het dan dat de GPS connectie bij  de Smart Run het regelmatig af laat weten? Dit probleem is bij Adidas bekend en gedacht werd dat na een aantal keren gebruiken, de locatie makkelijker te vinden is. Maar mijn laatste testloop van ruim 2 uur (MiCoach programma) kon ik mooi op mijn buik schrijven! Met geen mogelijkheid vond de Smart Run de GPS. Good old Garmin saved the day. Maar het is erg frustrerend dat je daardoor de Smart Run niet kunt gebruiken waarvoor hij eigenlijk bedoeld is… Naast dat de GPS soms helemaal niet vindbaar is (in 6% van mijn trainingen) kan het ook lang duren voordat de GPS  gevonden wordt, tot wel 5 minuten. Dit gebeurde in 25% van de gevallen. En dit vind ik schrikbarende hoge aantallen als je kijkt naar de prijs van de Smart Run. Op deze momenten was ik even niet zo verliefd meer…

[heading size=4 style=underline]Geluid[/heading]Ik loop nooit met oordoppen in of een headphone op mijn hoofd. Ik luister geen muziek onder het trainen en hoef ook geen aanwijzingen te horen tijdens de training. Ik wil geen bungelende dingen aan mijn hoofd… Beetje lastig om dit onderdeel dus te testen (ik heb geen vergelijkingsmateriaal), maar toch ontkom ik er niet aan… Ik loop met de knalgroene Monster iSport Freedom Headphone op mijn hoofd… Als je iets test moet je het goed doen. Toch kies ik een moment van de dag uit dat er bijna niemand  in het bos is: op een vroeg tijdstip in de regen. De Smart run is het eerste sporthorloge, waar je muziek op kunt zetten. Geen losse telefoon of Ipod meer mee voor muziek, alles draag je om de pols. Middels bluetooth maakt de koptelefoon verbinding met de Smart Run, waardoor je dus geen losse draadjes om je heen hebt zwaaien. Enig nadeel hierbij is dat de bluetooth verbinding van mijn koptelefoon rechts zit, terwijl je doorgaans je horloge links draagt. Hierdoor kan het gebeuren (ik heb er met de Monster geen last van gehad) dat de connectie soms weg valt.
DSC00524Tijdens het assessment krijg ik, naast de trilling in het horloge, nu ook een stem in mijn oren die aftelt naar een volgend tempoblok. Overigens bijzonder helder evenals de muziek. Maar een noodzakelijkheid? Voor mij niet, want de aanwijzingen in je training worden dus ook middels een trilling kenbaar gemaakt.

[heading size=4 style=underline]Batterij[/heading]Last but not least. En niet het leukste punt: de levensduur van de batterij is te beperkt. Een volledig opgeladen horloge kan zonder gebruik enkele dagen mee. Maar ga je hem gebruiken bij een training, dan slurpt het energie. Meerdere keren had ik na een duurloop van 1,5 uur minder dan 30% energie in de batterij. En dan heb ik nog niet eens muziek aan gehad! Ik vraag me dan ook af wat er gebeurd bij gebruik langer dan 2 uur (maar helaas mislukte die test, want de GPS was onvindbaar…). Trek je de batterij dan volledig leeg? En dan? Voor lopers die regelmatig langer dan 2 uur lopen is dit horloge dan ook niet toereikend. En welke loper wil nu uiteindelijk niet een keer een (halve) marathon lopen, waarbij je toch verwacht dat je je volledige wedstrijd kan timen?

[heading size=4 style=underline]Conclusie[/heading]Is de Smart Run nu voor iedere loper geschikt? Een lastige vraag. Want ondanks zijn grote voordelen heeft de Smart Run te kampen met een paar problemen, die ik als loper als storend heb ervaren. Ik heb er geen probleem mee als ik even moet wachten op een GPS-signaal, maar als de GPS helemaal niet gevonden wordt, baal ik daar flink van. Helemaal als ik van de sportwatch afhankelijk ben omdat mijn trainingsprogramma van die dag er in staat. Een groter probleem vormt het vermogen van de batterij. Bij serieus gebruik kun je je volledige training er niet mee volbrengen. Een aantal punten die zeker verbetering behoeven. Adidas werkt hier aan en hopelijk kunnen deze problemen middels een software update opgelost worden. De prijs van € 400,- vind ik daarom ook aan de hoge kant, omdat de betrouwbaarheid (op dit moment) niet voldoende is.
Aan de andere kant: ik ben niet eerder zo’n gebruiksvriendelijk sporthorloge tegen gekomen. Niet alleen de bediening is erg fijn, ook de afleesbaarheid van het kleurenscherm is fantastisch. Het kunnen trainen met het MiCoach-programma kan een loper enorm veel voordelen bieden. Mede omdat je naast de MiCoach trainingen, ook je eigen trainingsprogramma in kan voeren, is de Smart Run een ideaal trainingsmaatje.

En ikzelf? Ken je het liedje “Een man weet pas wat ie mist…”. Nou zoiets dus…

Eén reactie

  • Erlinde

    Wat een goede en eerlijke review. De mogelijkheden van de MiCoach Smart Run klinken wel super. Een groot voordeel vind ik dat de hartslag via de pols wordt gemeten (mits betrouwbaar natuurlijk). Maar € 400,- is niet mis, dan moet ie eigenlijk wel perfect zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!