Gear, gadgets en lifestyle

Review: Adidas PureBOOST X

Addias lanceerde onlangs een hardloopschoen speciaal voor vrouwen, ontwikkeld door vrouwen. De meeste schoenen voor vrouwen zijn een aangepaste versie van het herenmodel, met een smallere leest, kleinere voetmaten en een kek kleurtje. Maar Adidas pakte het anders aan met de PureBOOST X.

[heading size=4 style=underline]Adidas PureBOOST X[/heading]Adidas keek niet alleen naar de vorm van de voet van de vrouw, maar ook naar haar biomechanica en ontwierp een schoen die past bij de actieve levensstijl van vrouwen. Een vrouwenvoet is bij de hiel en wreef smaller en de voorvoet is wijder dan een mannenvoet. Dit zie je in het ontwerp terug. Daarnaast werd de beweging van de voet tijdens het lopen in kaart gebracht en werd zichtbaar hoe de voet zich vormt naar de druk die er op komt tijdens het hardlopen. Dit resulteerde in een flexibel meshupper met een opvallende zwevende boog onder de middenvoet. Er zit als het ware een gat in de schoen! Deze boog geeft ondersteuning en zorgt voor een natuurlijke beweging van de voet. Hij vervangt daarmee als het ware de verstevigende tussenzool van de ‘traditionele’ hardloopschoen. Het bovenwerk is van ademend en flexibel mesh en zorgt voor ventilatie en maakt mede dat de schoen heel flexibel is en de voet bewegingsvrijheid heeft. De enige versteviging in het bovenwerk is te vinden in de hielkap en rondom de middenvoet. De zool is geheel van BOOST, waardoor het comfort en de reactiviteit optimaal zijn. Bij iedere stap ontvang je de energie terug door de BOOST-technologie, die Adidas in 2013 introduceerde. Om het BOOST materiaal te beschermen is er een stretchweb loopzool geplaatst. Het web stretch mee en past zich aan aan jouw stappen. De optelsom van het flexibele meshupper, de zwevende boog, de BOOST zool en het stretchweb zorgen voor maximale beweeglijkheid van de voet en een natuurlijke stride. Tel hierbij op dat de Adidas PureBOOST X een opvallende en kleurrijke verschijning is. High performance tegenover fashionable. Want naast de standaardkleur wordt de Adidas PureBOOST X ook in de lijn van Stella McCartney opgenomen.
IMG_20160204_161134-01Type: neutraal
Drop: 9mm
Gewicht: 225 gram (dames maat 40)

[heading size=4 style=underline]Love at first sight?[/heading]De wijze waarop de schoen is ontwikkeld spreekt me aan. Tijd dus om de schoenen zelf aan een test te onderwerpen. Hiervoor liep ik verschillende trainingen, op verschillende ondergronden en in verschillende omgevingen. Zo kreeg ik een beeld van de pluspunten, maar zeker ook de minpunten van de schoenen, want helaas, die zijn er.
De eerste test was tijdens de launch party van Adidas eind januari. Bij het aantrekken konden mijn voeten wel juichen. De fit is heel comfortabel en ik voel hoe de zwevende boog mijn middenvoet ondersteund. Wat me opvalt, naast het gat in de schoen, is dat de veters enkel bovenop de wreef bevestigd zijn. Waar je normaal de breedte van de schoen met de veters kunt reguleren kan dat bij deze schoen niet. Stiekem ren ik, voordat we van start gaan met de bootcamp, nog even naar de auto heen en weer om wat te pakken. Onmiskenbaar voel ik hoe de BOOST zijn werk doet. Iedere pas is raak en ik voel hoe mijn voet zacht omsloten wordt door het uppermesh en de BOOST zool. De zwevende boog doet zijn werk, ik voel een lichte druk onder de middenvoet. Rondom de middenvoet en hiel zijn ook de enige punten in de schoen waar ik iets van ondersteuning ervaar door de hielkap en de overlay. Het flexibele bovenwerk zorgt er voor dat mijn voet alle ruimte heeft, zonder te knellen en met uitstekende ventilatie.
IMG_20160204_161316-01
[heading size=4 style=underline]Or not?[/heading]Tijdens de bootcamp worden de schoenen extreem getest en dit is waar ik de beperkingen van de Adidas PureBOOST X ervaar. Tijdens het maken van korte sprintjes merk ik dat ik instabiel word in de landing en afzet. Ik kan niet op de schoen vertrouwen. Het bovenwerk is dusdanig flexibel dat ik helemaal naar voren schuif in de schoen. De veters kunnen deze verplaatsing in de schoen niet tegen houden. En eenmaal voor in de schoen land ik met de tenen op de rand van de BOOST zool en het mesh en zijn mijn tenen als het ware uitgeschakeld om als roergangers te dienen. Ik moet mijn voorvoetlanding aanpassen naar een hiellanding om weer grip te krijgen. Ook tijdens een scherpe bocht in volle vaart word ik verrast. Mijn voet glijdt zijwaarts van de zool af en ik raak met de buitenkant van mijn voet via het bovenwerk de grond. Ik sta als het ware naast de zool!  Ligt dit aan mij, aan de bocht of aan de schoen?
IMG_20160204_161320-02Ik doe een volgende testrun. Een duurloop gewoon op asfalt, met hier en daar een dijkje. Ik merk dat de PureBOOST X het meest in zijn element is op verharde ondergrond, op een niet te hoog tempo en recht toe recht aan wegen. Stoepjes op en af springen en landen met veel voorwaartse kracht zorgen er voor dar ik weer voorin de schoen zit. De dijk aflopen maakt zelfs dat ik met mijn tenen aan de voorzijde de grond raak. Ik doe ook nog even mijn scherpe bocht testje en ook al ben ik er op voorbereid dat ik van de zool af kan glijden, ik ga er bijna door onderuit. Een klein stukje door de berm maakt dat ik zo snel mogelijk weer op verharde ondergrond wil lopen. Door de graspollen kom ik scheef op de zool te staan en glijd ik weer van de zool af; het bovenwerk houdt mijn voet niet op zijn plek. Ik vervolg mijn weg op een gematigd tempo, zonder nog dijken en stoepen op te zoeken. De PureBOOST X komt weer tot rust en ik loop een heerlijke training. Het directe grondcontact vind ik erg fijn. Door de flexibele BOOST zool voel ik de lijntjes van de blindegeleidetegels op de stoep. Daarnaast is de zool reactief, wat ik als Adidas BOOST Glide liefhebber ook gewend ben. Na mijn duurloop merk ik wel dat de extreme flexibiliteit van de schoenen leidt tot vermoeide voetspieren. Misschien toch te veel kilometers voor mij op deze schoen

[heading size=4 style=underline]Conclusie[/heading]Adidas, je maakt het me lastig. Moet ik nu van de PureBOOST X houden of niet? Ik ben er niet over uit. Waar de meeste loopsters minstens iets van ondersteuning nodig hebben, zijn de zool en het bovenwerk van de Addias PureBOOST X zo flexibel dat deze ondersteuning minimaal is. Daarom zal deze schoen voor de meeste lopers niet aan te raden zijn. Maar is dit een schoen die voor jou geschikt is, dan ervaar je een waanzinnig comfort en reactiviteit. Mits je wel op de zool blijft staan. Scherpe bochten, heuvelaf en sprongen met voorwaartse krachten kunnen de Adidas PureBOOST X niet aan. Daarvoor is het bovenwerk te flexibel en levert te weinig steun aan de voet. Met risico op blessures. En dat is jammer. Want hiermee wordt de bruikbaarheid van de schoen verminderd. Ik ben van mening dat de Adidas PureBOOST X als trainingsschoen voor de korte afstand geschikt is, maar dan wel voor loopsters die minimale ondersteuning nodig hebben, geen heftige tempowisselingen lopen en een vlakke route kunnen uitkiezen zonder heuveltjes.
En toch, zo aan de voet zitten ze als perfect passende slofjes die de voeten knuffelen. Ook maar als casualschoen dragen dan maar?
IMG_20160204_172019
De adidas PureBOOST X is te koop via Adidas en bij de hardloopspeciaalzaak voor de consumentenadviesprijs van € 120,-.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Adidas.

2 reacties

    • Andrea

      Ik ben bang dat deze schoenen voor heel veel loopsters niet geschikt zijn. Als je advies wilt over welke schoenen het beste bij jou passen kun je het beste even langs een hard loop speciaalzaak waar je een looptest kunt doen. Dan krijg je de schoen aangemeten met de voor jouw meest passende ondersteuning.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!