Review: Adidas Springblade
Vorige week woensdag werd officieel de Adidas Springblade in Nederland gelanceerd. De jongste telg onder de hardloopschoenen van Adidas. Een opvallende vooral. Geen massieve zool, maar zogenaamde blades moeten zorgen voor een explosieve energieteruggave.
[heading size=4 style=underline]Futuristic[/heading]Iets totaal nieuws onder de hardloopschoenen. But… does it work? Ik heb vooraf geen idee wat ik moet verwachten. Onbewust denk ik terug aan de introductie van de ON’s, een paar jaar geleden, die ongelooflijk instabiel waren. Sindsdien ben ik een beetje sceptisch als het op ‘open’ zolen aan komt. Terecht? Die gedachte schrap ik meteen als ik de futuristisch uitziende Springblades voor het eerst aan mijn voeten heb.
[heading size=4 style=underline]Adidas says[/heading]De Springblade is het resultaat van zes jaar productontwikkeling door het Adidas Innovation Team en zag vorig jaar in augustus het levenlicht in de VS en nu voor het eerst in Europa. Met de Adidas Springblade introduceert Adidas de eerste hardloopschoen met 16 unieke ‘blades’. De schoen is geïnspireerd op springplanken en Olympische sporten zoals polsstokspringen. Het baanbrekende ontwerp van de Springblade heeft als doel om simpel en beweeglijk te zijn vanaf het moment dat je ze aantrekt en voor een explosieve energieteruggave te zorgen bij het hardlopen. In de zool van Springblade vind je 16 duurzame, kwalitatief hoogwaardige blades van polymeer die werken als springveren. Deze zorgen dat bij elke stap die je zet, energie wordt opgeslagen en maximaal teruggegeven. De flexibele bovenkant van de schoen is gemaakt van Techfit en zit daardoor als een sok om je voet wat het comfort verhoogt. Een beschermend hielstuk houdt je voet stabiel op z’n plek.
[heading size=4 style=underline]No mud[/heading]De eerst conclusie die ik trek is op het oog: deze schoenen zijn niet geschikt om in een modderig bos te dragen. Ik zie de modder en bladeren al helemaal tussen de blades geplakt zitten. Leuk schoonmaakklusje! Daarom testte ik deze schoen enkel op de verharde ondergrond.
Wat opvalt als je de eerste stappen zet, is de reactiviteit. Tijdens het wandelen rolt mijn voet op een andere manier af. Ik voel de blades werken en dat voelt anders dan bij een solide zool. Wat ook opvalt is de stabiliteit. De schoen zelf heeft een versteviging in het hielgedeelte en de smalle leest omsluit de voet stevig. Dit laatste in tegenstelling tot de Boost-serie, waarbij het bovenwerk wat soepeler valt. Ik had gedacht dat de blades afzonderlijk van elkaar zouden bewegen, maar voor zover dit gebeurt heeft dit geen negatieve gevolgen voor de stabiliteit van de schoen.
Vanwege het gewicht zou ik deze schoen niet zo snel gebruiken voor wedstrijden. Het bovenwerk is van licht materiaal, maar de polymere blades wegen toch wel wat. Maar als trainingsschoen zijn ze een aanvulling op de schoenencollectie. En niet alleen omdat ze er gewoon wreed uit zien!
[heading size=4 style=underline]Kick it forward[/heading]De blades bevorderen een voorwaartse beweging, waarbij iedere blade zijn werk doet. De kick forward, zoals Adidas het noemt. Ik ben van mening dat met een hiellanding je daarom het meeste voordeel uit deze schoen haalt. Ik zie het eigenlijk als de bewegende pootjes van een miljoenpoot die zich in een golfbeweging voort bewegen. Pootje voor pootje maakt contact met de ondergrond en zo is het met de blades ook. Daarom heb ik het idee dat een voorvoetlanding minder geschikt is voor deze schoen. De impact vindt dan namelijk plaats onder de voorvoet: de energie van de landing wordt van voor naar achter (tegen de blades in) in plaats van achter naar voren gestuwd. Hierdoor kunnen de blades minder goed hun voorwaartse kracht genereren. Je creëert een remmende werking. Daarnaast merkte ik met een voorvoetlanding te veel druk op de enkelbanden en -gewrichten. Maar met een hiellanding is de Springblade een schoen die zich prima als trainingsschoen laat gelden.
[heading size=4 style=underline]So…[/heading]Adidas heeft met de Springblade een nieuwe stap gezet in de technologische ontwikkelingen rondom hardloopschoenen. Geen enkele andere schoen laat zich met deze schoen vergelijken en ik zal nog veel meer op deze schoenen moeten lopen om te zien wat ze nu echt voor mij kunnen doen. Het gewicht houdt me tegen om wedstrijden met deze schoenen te lopen. Maar misschien ligt daarin juist een gemiste kans als deze schoenen echt die kick forward geven en een vloeiende loopbeweging realiseren. Of dit net zo’n succes gaat worden als de Boost-serie zal nog moeten gaan blijken. Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen van andere lopers, die al flink wat kilometers op de Springblades hebben gelopen.
De Springblade is verkrijgbaar via www.adidas.nl en bij de betere hardloopspeciaalzaak voor de adviesprijs van € 180,-. Wil je je schoen nog persoonlijker maken, dan kan je je eigen Springblade ontwerpen op www.adidas.nl/springblade.