Gear, gadgets en lifestyle

Review: Adidas Ultra BOOST

Geduld wordt beloond. Ik zat al tijden te smachten naar de nieuwste BOOST van Adidas. Want volgens Adidas wordt dit de beste hardloopervaring ooit! Vorige week werd de Adidas Ultra BOOST officieel gelanceerd en vanaf deze week is de nieuwste telg uit de Adidas runningcollectie verkrijgbaar.

[heading size=4 style=underline]Revolutionary[/heading]Dat is nogal een belofte die Adidas doet, de beste hardloopervaring ooit. Adidas introduceerde de BOOST-technologie in 2013 in de Energy BOOST en de Energy BOOST 2.0 en gaf daarmee hardlopen een totaal nieuw gezicht. Een materiaal dat de impact van de landing omzet in voorwaartse energie!

BOOST dankt zijn naam aan een stevig korrelachtig materiaal (TPU) dat letterlijk wordt opgeblazen waardoor duizenden energiecapsules ontstaan die je een extra ‘energy boost’ geven tijdens het hardlopen. De energiecapsules zorgen voor de hogere energieopvang en energieteruggave ten opzichte van andere zolen en presteren consequent en duurzaam onder alle omstandigheden.

Hardlopen kreeg een nieuwe dimensie. Sindsdien zijn er al vele type Adidas schoenen voorzien van deze BOOST, zoals de Supernova Glide BOOST, Adizero Adios BOOST, maar ook de casual schoenenlijn van Adidas. De komst van de Adidas Ultra BOOST ontketend volgens Adidas een revolutie, het moet de beste loopschoen ooit zijn die de hardloopwereld op de kop gaat zetten! Let’s put it to the test!
Run-Andrea-Run-Adidas-Ultra-Boost-1
[heading size=4 style=underline]It got the looks[/heading]Het eerste wat op valt zijn de looks van de Adidas Ultra BOOST. Het grove primeknit bovenwerk in zwart en antraciet/blauw oogt sjiek en comfortabel.De three-strips van kunststof zijn over het primeknit heen gemonteerd en geven de schoen een luxe uiterlijk. Zelfs de uiteinden van de veters hebben een goudkleurige coating! Het is gewoon zonde om hier in een regenbui op te gaan hardlopen! Gelukkig kon ik mijn eerste testen op deze schoen op een droge ondergrond doen! In mijn beleving komt de Ultra BOOST een beetje tussen de running en casual schoenenlijn in te staan: het is een hardloopschoen, maar de looks maken hem uitermate geschikt om hem casual te dragen. Duppelop plezier van deze schoen dus! Trouwens… Is het je al opgevallen dat de heren en dames versie dezelfde looks hebben en… voor kids!

Adidas Ultra Boost
Foto: Adidas

[heading size=4 style=underline]New features[/heading]De Adidas Ultra BOOST laat zich het beste vergelijken met de Energy BOOST 2.0, al is er een aantal vernieuwingen in doorgevoerd, die het wel een totaal andere schoen maken. Het opvallendste is het bovenwerk. Het voorvoetgedeelte bestaat uit een naadloze Primeknit mesh. Dit elastische materiaal houdt de voet op de plaats, ventileert goed en voorkomt irritatie.
De hielconstructie is vernieuwd. Deze houdt de achillespees geheel vrij en geeft aan de zijkanten van de enkel steun. Samen met de kunststof three-stripes is dit de enige steun die het bovenwerk van de schoen geeft. Daar zit wellicht een minpunt voor de lopers die een schoen met meer ondersteuning nodig hebben.
De Adidas Ultra BOOST heeft 20% meer BOOST dan de Energy BOOST 2.0 en zou daarmee meer energie genereren uit de landing. Met meer Boost zou je kunnen verwachten dat de stabiliteit van de schoen in het geding komt. Om dat te voorkomen heeft Adidas gebruik gemaakt van een vernieuwd Torsion-system. Dit systeem zorgt voor stabiliteit, maar maakt het wel mogelijk dat de voorvoet en hiel onafhankelijk kunnen bewegen en je je voet dus kunt afrollen.
De zool is, zoals we gewend zijn bij de BOOST-familie, van Continental rubber. Het raster past zich aan aan alle ondergronden en ondersteunt de natuurlijke beweging. Ik denk dat ik zompige ondergronden en drolletjes wel moet vermijden met de Ultra BOOST: het raster kan aardig wat peuterwerk veroorzaken om het schoon te krijgen.
Net als de Energy BOOST is de Ultra BOOST een neutrale schoen en bedraagt de drop 10mm.
Run-Andrea-Run-Adidas-Ultra-Boost-3
[heading size=4 style=underline]BOOST my run[/heading]
Maar belangrijker… Hoe loopt ie? Nu moet ik hierbij vermelden dat ik normaal gesproken toch eerst heel wat kilometers op een schoen op verschillende ondergronden loop voordat ik een review post. Toch kan ik met de testlopen die ik heb gedaan een aardige vergelijking maken met de andere BOOST-schoenen.
De schoen laat zich makkelijk aantrekken, door de tong die een geheel vormt met het bovenwerk. De Primeknit omsluit de voet als een pantoffel en zit heerlijk comfortabel.
Tijdens het lopen is het eerste wat opvalt dat de energieteruggave wel degelijk meer aanwezig is dan bij iedere andere BOOST schoen. Bij de landing merk ik duidelijk dat in de voorvoet (ik ben voorvoetlander) meer BOOST verwerkt is dan ik met de voorgangers gewend ben. Net als bij de Energy’s en Glides vind ik de BOOST niet zo geschikt voor op de baan: het bounce effect is dan dubbelop. Helemaal met een toename van de BOOST in de deze schoen.
Het enige nadeel van de volledige BOOST-zool vind ik de softyness. De schoen zit als een heerlijke pantoffel, maar ik mis wat steun in de voet. Na een duurloop voel ik dat de voetspieren aardig hard hebben moeten werken, wat ik bijvoorbeeld bij de Supernova Glide BOOST (die iets meer ondersteuning heeft) niet heb. Nu draag ik normaliter ook zooltjes, dus die heb ik ook in de Ultra BOOST getest. Deze passen als gegoten en ik glip aan de achterzijde niet uit de schoen, ook al zit ik een stukje ‘hoger’ in de schoen door het zooltje.
De vernieuwde zool heeft meer grip dan de zolen die we gewend zijn onder de BOOST door het profiel. Ook op onverharde ondergronden kun je met de Ultra BOOST prima uit de voeten. Daarnaast had ik met de voorgangers het idee op nat wegdek een beetje weg te glijden. Dat gevoel is  bij de Ultra BOOST niet aanwezig: ook op nat wegdek behoudt de zool grip. Op meerdere punten dus een verbetering.
Run-Andrea-Run-Adidas-Ultra-Boost-2
[heading size=4 style=underline]Conclusie[/heading]De Adidas Ultra BOOST is een luxepaardje en doet het niet alleen goed als hardloopschoen, maar laat zich ook prima combineren met een casual outfit. De energieteruggave is absurd! Maar door de toename van de BOOST wordt de ondersteuning van de voet in mijn ogen wat minder. Dit is mogelijk op te lossen met een (orthopedische) zool, maar laat dit zo nodig even checken. De verbeterpunten die in de Ultra BOOST zijn doorgevoerd, zorgen voor een luxe loopschoen, die zeker de neutrale loper kunnen bekoren. Mijn testruns geven mij een indicatie van wat ik van deze schoen kan verwachten, maar zeker op langere afstanden en met meer kilometers achter de hielen ben ik heel benieuwd wat de Ultra BOOST mij nog gaat bieden!

Vanaf deze week zijn de schoenen via de webshop van Adidas verkrijgbaar en vanaf 25 februari ook in de hardloopspeciaalzaak.

Foto’s: Harm Dommisse

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!