Gear, gadgets en lifestyle

Review: Adidas UltraBOOST X

Het is alweer een jaar geleden dat Adidas een hardloopschoen speciaal voor vrouwen lanceerde, de PureBOOST X. Maar deze heeft nu een opvolger, de UltraBOOST X. Over de eerste versie had ik mijn twijfels… En nu?

[heading size=4 style=underline]Sceptisch[/heading]Vooraf gezegd: ik ben sceptisch over deze test en dat komt omdat ik niet vrolijk werd van de PureBOOST X, die ik vorig jaar mocht testen. Deze had namelijk een zeer zwak punt: instabiliteit. Het bovenwerk was zó flexibel, dat ik in bochten of heuvel-af letterlijk naast mijn schoenen ging lopen. Mijn voet gleed namelijk meerdere malen van de zool af, zodat mijn voet contact maakte met de ondergrond, terwijl ik op het bovenwerk stond! Ik hoopte dat dit probleem getackeld is.

[heading size=4 style=underline]Adidas UltraBOOST X[/heading]Terug naar de UltraBOOST X.  Want voor deze typische dames loopschoenen keek Adidas niet alleen naar de vorm van de voet van de vrouw, maar ook naar haar biomechanica en ontwierp een schoen die past bij de actieve levensstijl van vrouwen. Zo is een vrouwenvoet smaller dan een herenvoet. Daarnaast werd de beweging van de voet tijdens het lopen in kaart gebracht en werd zichtbaar hoe de voet zich vormt naar de druk die er op komt tijdens het hardlopen. Dit resulteerde in een flexibel meshupper met een opvallende zwevende boog onder de middenvoet. Er zit als het ware een gat in de schoen! Deze boog geeft, samen met de overlay over het bovenwerk, ondersteuning en zorgt voor een natuurlijke beweging van de voet. Nieuw ten opzichte van de voorganger is het Dynamic Adaptive Fit, dat optimale bewegingsvrijheid, comfort en een ondersteunende pasvorm biedt en het Torsion System tussen de hiel en voorvoet, die zorgt voor stabiliteit.
Het bovenwerk is van ademend en flexibel primeknit mesh en zorgt naast een perfecte fit voor ventilatie en maakt mede dat de schoen heel flexibel is en de voet bewegingsvrijheid heeft.
De zool is geheel van BOOST, waardoor het comfort en de reactiviteit optimaal zijn. Bij iedere stap ontvang je de energie terug door de BOOST-technologie, die Adidas in 2013 introduceerde. Om het BOOST materiaal te beschermen is er een stretchweb loopzool van Contintental rubber geplaatst. Het web stretch mee en past zich aan aan jouw stappen. De optelsom van al deze onderdelen zorgen voor maximale beweeglijkheid van de voet en een natuurlijke stride.
RunAndreaRun-Adidas-UltraBOOST X-SakuraType: neutraal
Gewicht: 250 gram (dames maat 40)
Drop: 10mm

[heading size=4 style=underline]Pure vs. Ultra[/heading]Op het eerste gezicht oogt de UltraBOOST X gelijk aan de PureBOOST X, maar er zijn een paar verschillen:
De BOOST zool is dikker geworden. Van 25,5 mm hiel/16,5 mm voorvoet bij de Pure naar 29 mm hiel/19 mm voorvoet bij de Ultra. Dat maakt ook meteen dat de drop van 9mm toeneemt naar 10mm.
De ondersteuning van de voet is verbeterd. Zo is er nu een kunststof hielkap die er voor zorgt dat de hiel perfect op de plaats blijft. Daarnaast zorgt het Torsion System voor meer stabiliteit van de zool. Een groot winstpunt ten opzichte van de Pure.
Heel opvallend: het gewicht is met 25 gram toegenomen! Woog de Pure nog 225 gram met mijn maat 40, de Ultra weegt al 250 gram. Dat is een gewichtstoename van 10%. Ter vergelijking de gewichten van een aantal andere schoenen in dames maat 40:
New Balance Vazee – 224 gram
Asics Noosa – 225 gram
New Balance Boracay V3 – 237 gram
Asics Dynaflyte – 239 gram
Saucony Triumph – 272 gram
Adidas Supernova Glide – 273 gram

Was de PureBOOST X een jaar geleden nog een lichtgewicht schoen, de UltraBOOST X is geen typische lichtgewicht meer. Dat geldt ook voor de prijs. De Pure was verkrijgbaar voor € 119,95, maar voor de Ultra moet je toch al snel € 179,95 neerleggen.
RunAndreaRun-Adidas-UltraBOOST X-Sakura
[heading size=4 style=underline]De test[/heading]
Ik ben benieuwd naar de verbeteringen. De pasvorm is in ieder geval fantastisch. Het primeknit bovenwerk omsluit de voet als een sok en zit daardoor als gegoten. Je tenen hebben door de flexibiliteit van het bovenwerk alle ruimte om te bewegen. Opvallend is dat je ook echt de schoen als een sok aantrekt. De veters zijn alleen op de wreef bevestigd. Waar je normaal de breedte van de schoen met de veters kunt reguleren kan dat bij deze schoen niet. Al is dat door de ranke fit bij mij ook niet nodig.
Tijd om te gaan lopen! Voorop gesteld: deze schoen volgt dus de natuurlijke beweging van de voet tijdens het hardlopen op een manier die bijna neigt naar een minimalistisch schoen, maar dan met het verschil dat er een BOOST-zool onder de voet zit met een drop van 10mm. Een combinatie die je moet liggen en waar je ‘stevig voor in de schoenen moet staan’. Daarmee bedoel ik dat als je deze manier van hardlopen niet gewend bent of blessuregevoelig bent, je toch eerst wel even aandacht mag geven aan de versterking van de voet- en onderbeenspieren. Ik heb namelijk een zwak punt: mijn voeten. Ondanks een voorvoetlanding, blijken mijn voeten helemaal niet sterk en heb ik platvoeten. Mijn voetspieren zijn eigenlijk ronduit zwak. Lopen op de UltraBOOST X is dan ook vanaf stap één een zware training voor mijn voetspieren. Na 1 kilometer heb ik het idee dat ik een dag op stiletto’s heb gelopen! Voor mij geldt dat ik het lopen met deze schoenen moet opbouwen. Daarom draag ik deze schoenen ook alleen tijdens korte (snelle) duurtrainingen op verharde ondergrond. Intervals en tempowisselingen doe ik liever niet op deze schoenen, als ik echt hard af moet zetten. Dan schuif ik in de schoen, door de flexibiliteit van het bovenwerk. Het is dan de hielkap die de voet op de plaats houdt. Daarnaast kan ik de schoenen niet te lang (+5km) dragen, want dan heb ik geheid een dag last van een oude blessure (ontwrichtend kuitbeen in de enkel).
Het directe grondcontact van deze schoen vind ik erg fijn. Ook al is de zool vrij dik, het grondcontact is goed. Ik voel duidelijk de verspringende stoeptegels onder de voet. Daarnaast is de zool reactief, wat ik als Adidas BOOST Glide liefhebber ook gewend ben. Op de atletiekbaan draag ik ze niet. Ik merk dat de werking van de BOOST teniet wordt gedaan. De BOOST-zool is er juist om de energie van de landing door te vertalen naar een reactieve afzet. Omdat tartan zelf ook een dempende werking heeft, kan de BOOST zijn werk dus niet doen. Dit geldt overigens voor alle BOOST-schoenen waar ik op gelopen heb. Ik draag op de atletiekbaan bij voorkeur andere schoenen.
RunAndreaRun-Adidas-UltraBOOST X-SakuraToch merk ik ook een verschil met zijn voorganger: hoe hard ik ook mijn best doe, ik kom niet meer naast mijn schoenen te lopen! Er is duidelijk aandacht besteed aan de stabiliteit van de schoen. Dat kun je ook op een andere manier checken door de schoen bij hiel en voorvoet vast te pakken en als een wokkel te willen draaien. Het Torsion System zorgt ervoor dat dit moeizamer gaat dan bij de Ultra. Ook de hiel en de tenen naar elkaar toevouwen gaat moeizamer dan bij de voorganger.
Betekent niet dat de UltraBOOST X ineens een stabiele schoen is, al heeft hij wel een aantal verbeteringen doorgemaakt ten opzichte van de PureBOOST X. Toch zal het niet voor alle loopsters de perfecte loopschoen zijn.

[heading size=4 style=underline]Conclusie[/heading]De UltraBOOST X is voor mij geen schoen om dagelijks op te gaan hardlopen. Ik ben een loopster die toch een ‘stevigere’ schoen nodig heeft. Voor mij zijn deze BOOST-zool (ik draag overigens wel heel graag de BOOST Supernova Glide) en flexibiliteit van het bovenwerk too much. Ik vind de schoenen persoonlijk te instabiel en te weinig ondersteunend.
In mijn ogen is de UltraBOOST X geschikt als ‘schoen voor erbij’ voor de lichte en 100 % neutrale loopster (en dan bij voorkeur voor de korte trainingen) en niet voor loopsters die overproneren/suppeneren en meer ondersteuning van de schoenen nodig hebben om geen blessures op te lopen. Maar is dit een schoen die voor jou geschikt is, dan ervaar je een waanzinnig comfort en reactiviteit. Overigens zijn ze door hun stylisch voorkomen uitermate geschikt voor je dagelijkse sportieve casual look.
Laat je vóór aanschaf van (en dit geldt voor álle loop-) schoenen altijd informeren door een hardloopspeciaalzaak, waar je een loopanalyse kunt doen.
RunAndreaRun-Adidas-UltraBOOST X-Sakura

De Adidas UltraBOOST X is verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van € 179,95.

Foto’s: Harm Dommisse

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!