Gear, gadgets en lifestyle

Review: Asics DynaFlyte

Tijd voor weer eens een schoenenreview. Ik loop nu al even op deze stampertjes rond. Met veel plezier moet ik zeggen! De Asics DynaFlyte geeft demping en is door zijn lichtgewicht uitermate geschikt voor de snelle trainingen.

[heading size=4 style=underline]Asics DynaFlyte[/heading]Snelle wedstrijdschoenen waren vaak niet comfortabel genoeg voor lange runs. En omgekeerd gold: ga je voor een hardloopschoen die erg prettig loopt, boet je in op snelheid en lichtgewicht. Voorheen moest je kiezen. Voor de loper die géén compromis meer wil sluiten, ontwikkelde Asics: DynaFlyte. De schoen belooft zowel de vrijheid van lichtgewicht en tegelijk het comfort van cushioning. Die combinatie ontwaakt de snelheid in elke loper. Asics zegt zelf dat DynaFlyte de lichtste cushioning schoen ooit is voor lopers die óók snelheid willen. De combinatie van lichtgewicht en demping zorgt ervoor dat lopers tempo kunnen maken en volhouden op elke afstand.De DynaFlyte beschikt na de revolutionaire MetaRun als eerste over de nieuwste technologie van de FlyteFoam tussenzool. Het resultaat is een dynamische, compromisloze rit voor de loper die het allemaal wil: snelheid, comfort en prestaties op elke afstand. Don’t run, fly!
Asics DynaFlyte
[heading size=4 style=underline]FlyteFoam Technology[/heading]De kern van DynaFlyte is FlyteFoam. ASICS’ gepatenteerd lichtgewicht- en dempingtechnologie. DynaFlyte heeft een FlyteFoam tussenzool over de hele lengte. Wat betekent dat voor de schoen en voor de loper? Demping die voldoet aan de hoogste normen, noodzakelijk voor bijvoorbeeld lange afstanden of dagelijks gebruik. En tóch is deze zool circa 55% lichter dan EVA, het materiaal dat standaard wordt gebruikt. DynaFlyte met FlyteFoam is het resultaat van drie jaar ontwikkeling, onderzoek en tests op het ASICS Institute of Sport Science in Kobe, Japan.
asics-bloggers-event-11-aug-zout-fotografie-81-van-154
Type: neutraal
Gewicht: 241 gram (dames maat 40)
Drop: 8mm
Geschikt voor: wedstrijdschoen of trainingsschoen voor de snelle trainingen

[heading size=4 style=underline]FlyteFoam Technology[/heading]Nieuwe technologiëen, mooie beloftes, spannend! Want wat doet deze schoen aan de voet? Mijn eerste test was toen Robert Lathouwers bij me aan de deur stond om me te verrassen met deze schoenen.

De schoen zit als gegoten en doordat het upper één geheel is (de Ortholite sockliner), heb je geen last van drukkende plekken op de voet. Het mesh is flexibel en beweegt goed met de voet mee. Ze voelen voor mij aan als pantoffeltjes. Er werd ook meteen een stukje op gelopen en het eerste wat opvalt is dat de schoen heel licht en reactief is. Iedere pas is raak. Tijdens een clinic met diezelfde Robert Lathouwers in het Vondelpark (waar we een pittige sprinttraining kregen voorgeschoteld op een zeiknatte ondergrond) merkte ik pas echt goed wat ja van de schoenen kunt verwachten.
Asics Dynaflyte jumping fitnessDe grip is op verharde ondergrond prima, zelfs op nat asfalt is er van glijden geen sprake, ook al wordt er best wat van ons gevraagd tijdens de intensieve loopscholing en sprintjes. Daarnaast zorgt de vrij stugge zool in combinatie met de FlyteFoam er voor dat er geen energie verloren gaat. De energie die bij de landing vrij zorgt voor de reactiviteit.
asics-bloggers-event-11-aug-zout-fotografie-137-van-154De werking van die FlyteFoam zool, die onder de gehele voet is geplaatst, is dus best opvallend. Alleen onder de hiel is nog een pad met Gel te vinden, voor extra demping bij de landing. Het FlyteFoam in combi met de Gel pad geeft dezelfde demping als de Asics Nimbus, alleen het FlyteFoam is van lichter materiaal en neemt na iedere landing weer zijn oorspronkelijke vorm in. Zo kun je iedere pas weer het optimale effect van de demping, terwijl je niet het gewicht van een Nimbus aan je voet hebt hangen. Serieus heb ik het idee tijdens mijn tempo duurloop een stuk sneller te lopen.
Asics bloggers event 11 aug Zout Fotografie (27 van 154)Of het zit tussen mijn oren. In ieder geval, de DynaFlytes doen iets met me. Maar een langere duurloop moest ik bekopen met pijn in de voeten. Dat ligt meer aan mij dan aan de schoenen. Ik heb namelijk een Morton’s neuroompje in de voet die op den duur op kan spelen en bij de andere voet is het steeds scheef schieten van het kuitbeen met alle irritaties van dien de oorzaak. Deze schoenen zijn voor mij dus geschikt voor kortere trainingen en snelheidstrainingen. Voor de lange(re) duurlopen heb ik zelf meer de behoefte aan wat meer ondersteuning. Benieuwd of deze schoenen geschikt voor je zijn? Doe dan zeker even een looptest bij een hardloopspeciaalzaak!

Noot: die laatste opmerking plaats ik niet voor niets. Een neutrale schoen is niet voor iedere loper geschikt en daarnaast heb ik in mijn omgeving lopers gehoord die deze nieuwe demping in deze schoen niet fijn vinden en er hinder van ondervinden. Hoe een schoen bevalt (of niet) is heel persoonlijk en daarom is het belangrijk om te weten welke schoen het beste bij jou past.

De Asics DynaFlyte is te koop bij de hardloopspeciaalzaak en Asics voor een adviesprijs van € 160,-.

Foto’s: ZOUT fotografie, keep-track.nl
Filmpje: Runner’s World

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!