Gear, gadgets en lifestyle

Review: Asics Fuji Attack 5

Asics is niet meer weg te denken uit de trailwereld. Niet alleen een complete schoenenlijn voor alle mogelijke trailomstandigheden, maar ook een bijpassende kledinglijn én een eigen mondiaal event. Op 21 juni, de langste dag van het jaar, vindt het jaarlijkse Beat the Sun plaats (stem nog even op Erlinde!!), waarbij teams in estafettevorm de strijd tegen de zon aan gaan en om de Mont Blanc lopen. Wie van de atleten zal aan de start staan met de Asics Fuji Attack 5?

[heading size=4 style=underline]Asics Fuji Attack 5[/heading]Want dat is de schoen die ik de afgelopen weken getest heb. Allereerst de technishe aspecten op een rijtje, want er is best wat gewijzigd aan de schoen sinds ik de Attack 1 voor het eerst aan de voeten had.
Allereerst de demping, want de schoenen beschikken over een goede demping door de combinatie van SpEVA, Solyte en Gel Cushioning System. Dit zorgt er voor dat de schoenen geschikt zijn voor lange afstanden en de loper de nodige ondersteuning en comfort heeft. Daarnaast is de pasvorm speciaal ontworpen voor de damesvoet en wordt je voet omsloten als een sok, zonder irritante drukpunten.
Nog een voordeel van de zool is dat deze gemaakt is van duurzaam AHAR materiaal, waardoor de vering is verbeterd en je een betere grip (vooral op ruig terrein) zult hebben. Door de lage hak heb je een goed grondcontact, meer controle en een snelle afzet. Daar draagt ook het gewicht van de schoen aan mee, die voor een schoen die er uit ziet als een tank, vrij gemiddeld is.
Het bovenwerk is van ademend mesh met verstevigingen rondom de voet en tenen. Toch had  ik voor een schoen, die vooral geschikt is voor het ruige trailwerk, een wat stevigere teenbescherming verwacht. Het bovenwerk is soepel en dat loopt fijn, maar geeft het ook de nodige bescherming als je in aanvaring komt met een paar rotsen?

Type: neutraal
Gewicht: 296 gram (dames maat 40)
Drop: 10mm
IMG_20160516_151221-01
[heading size=4 style=underline]De test[/heading]De pasvorm van de Attacks is prima. Ze zitten als pantoffels en het binnenwerk is van zacht materiaal waardoor er geen irritante drukpunten ontstaan. De veters kun je opbergen in het vetervakje op de lip van de schoen.
Ik testte de Attacks tijdens duurlopen en een interval training in het bos op verschillende ondergronden. Het eerste wat me opviel was de enorme stabiliteit van de schoenen. Ze schreeuwen gewoon om ruig terrein en dat was wat ik nu net niet voorhanden had. Mijn terrein beperkte zich tot zand, bospaden en losliggende stenen en grind. Dus de schoenen gaan zeker mee op mijn trailvakantie volgende maand, want ik ben benieuwd of ze hun naam echt eer aan doen en de bergen aanvallen alsof het niets is en hun technische mogelijkheden laten zien. Ik krijg bijna de indruk dat de schoenen zich vervelen op een redelijk vlak bospaadje. Ook vraag ik me af hoe ze zich gedragen op de langere afstanden. Nu liep ik tot 10 kilometer per training, vanwege een voetprobleempje en ik een beetje voorzichtig ben op nieuwe schoenen. Aan de comfort zal het in ieder geval niet liggen. Enige nadeel dat ik ondervonden heb is dat de buitenzool redelijk stug is en je een vrij harde landing hebt, omdat de zool niet geheel meebeweegt in het afrollen van de voet. Al zal op ruiger terrein dit juist fijn zijn doordat dit wel de stevigheid en bescherming biedt die je dan nodig hebt. Nu had ik tijdens de interval training vooral het gevoel te stampen. Wat wellicht deels door het gewicht verklaard kan worden. Nu is 196 gram voor mijn maat 40 niet overdreven zwaar, maar voor snelheidswerk prefereer ik toch een lichtere schoen.
Opvallend is de plaatsing en de vorm van de noppen op de buitenzool, die staan niet allemaal dezelfde kant op. Uit gelezen reviews blijkt dat dit er voor zorgt dat je een nog betere grip in de afdalingen hebt zonder snelheid te verliezen. Want naar beneden raggen met deze schoenen, daar zijn ze voor gemaakt. Ik ga dat nog ondervinden tijdens mijn trailrunweek. Bij de intervaltraining merkte ik al wel dat bij het afdalen het niet nodig is om jezelf in te houden, maar dat je kunt vertrouwen op de gripkracht van de schoen. Schuiven op de ondergrond doe je niet, ook niet in bochten, de schoenen staan als een huis. En ook je voet zit stevig in de schoen, zonder te schuiven.  De sockliner is er uit te halen en heb ik vervangen voor mijn podo-zooltjes. Die zijn iets hoger dan de sockliner, maar passen prima. Ik zit niet ineens heel hoog met de hak in de schoen, ik ervaar nog steeds meer dan voldoende support in de hiel.
IMG_20160516_151123_1-01-01
[heading size=4 style=underline]Conclusie[/heading]De Asics Fuji Attack 5 is in mijn ogen een prima trainingsschoen voor de neutrale trailloper, die houdt van uitdagend terrein en/of lange afstanden. Daarom staan ze al op mijn paklijst voor de trailvakantie in de bergen. Om hun echte karakter te ontdekken zal ik ze daar uitvoering testen. Voor het Nederlandse terrein waar ik gelopen heb vind ik ze persoonlijk iets te stug. Maar ik kan me voorstellen dat er veel trailrunners zijn die van de stevigheid en stabiliteit zullen genieten.

De Asics Fuji Attack 5 is te koop bij de hardloopspeciaalzaak en Asics voor een adviesprijs van € 120,-.
IMG_20160516_151757-01

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!