Gear, gadgets en lifestyle

Review: Asics MetaRun

De lancering schudde de hardloopwereld wakker. Je maakt niet vaak mee dat een nieuwe schoen zo veelbesproken is, zowel in positieve als negatieve zin. Want die nieuwe technieken die Asics in de MetaRun gebruikt zouden deze schoen de beste lange afstand hardloopschoen ever moeten maken. Maar is de prijs van € 250,- niet exorbitant hoog?

[heading size=4 style=underline]Asics MetaRun[/heading]Ik testte dus de Asics Meta Run. En om eerlijk te zijn… dit was niet de makkelijkste review. Niet alleen moest ik voelen wat die nieuwe technieken nu voor voordelen voor de loper hebben en kan ik dus enkel op mijn eigen gevoel af gaan. Een vergelijkbare schoen is er namelijk niet, waardoor ik hem dus niet kan afzetten tegen andere schoenen. Daarnaast wordt toch ook wel verwacht dat ik de prijs onder de loep neem. Is de Meta Run zijn geld waard? Let’s start at the beginning.
RunAndreaRun Asics MetarunDe ontwikkeling van de MetaRun heeft drie jaar geduurd. Wetenschappers van het ASICS Institute of Sport Science hadden een doel. Namelijk de beste hardloopschoen ooit ontwikkelen voor de lange afstand, waarbij de pijlers lichtgewicht, stabiliteit, pasvorm en demping alle verbeterd moesten worden. Deze jaren van onderzoek leverden vijf nieuwe technieken op, die in de MetaRun zijn verwerkt. De schoen is gelanceerd in een oplage van slechts 60.000 exemplaren wereldwijd. Even de technieken op een rijtje:

Vijf baanbrekende technologieën
De schoen is voorzien van vijf technologieën die zich aan elke individuele hardloper aanpassen om zo de vier duurloopfuncties tot het beste niveau te tillen.

1 Lichtgewicht FlyteFoam
Voor de MetaRun is een nieuwe én de lichtste middenzool van ASICS ooit ontwikkeld. De zool is circa 55% lichter dan de standaard binnen de industrie en verlaagt het gewicht met 20 gram. Tegelijkertijd verbeteren de biologische vezels de demping, duurzaamheid en vering.

2 Stabiliteit door koolstof
Het tweedelige stabiliteitssysteem AdaptTruss zorgt voor vooruitstrevende stabiliteit. Bijzonder aan deze nieuwe techniek is dat deze is versterkt met koolstof. De AdaptTruss past zich continu aan en werkt naadloos samen met de aflopende DUOMAX constructie. Het resultaat is tot 28% meer stabiliteit in de hak en 15% meer stabiliteit in de middenvoet. Bij het hardlopen zorgt dit voor minder druk en een vloeiende overgang.

3 DUOMAX
De DUOMAX middenzool heeft een dubbele dichtheid die zich moeiteloos aan dynamische bewegingen aanpast. Hierdoor werkt deze effectief samen met het stabiliteitssysteem AdaptTruss.

4 Pasvorm: Jacquard Mesh upper
De Jacquard Mesh upper van de MetaRun bestaat uit één laag en voelt aan als een tweede huid zonder enig geschuur. Tel hier de MetaClutch omhulling, het hielstuk uit één deel en de memory foam bij op, en je krijgt een betere statische pasvorm (44% lateraal en 26% mediaal) én dynamische pasvorm (12% lateraal en 15% mediaal). Zowel als je stilstaat als wanneer je in beweging bent. De unieke combinatie van open en gesloten patronen in het bovenwerk optimaliseren de luchtdoorlatendheid. Tot slot reduceert het nieuwe materiaal het gewicht van de schoen ook nog eens.

5 Demping
De X-GEL hybride gelformule, vorm en nauwkeurige positionering verbeteren de demping in de hak met 18%. De MetaRun absorbeert alle impact zodat lopers van de eerste tot de laatste stap genieten van een ongekende loopcyclus.
(Bron: Asics)


Deze technieken hebben geleid tot een revolutionaire hardloopschoen, die volgens Asics de beste hardloopschoen voor de lange afstand moet worden. Een schoen die zich aanpast aan de loper en er futuristisch uitziet. Het antwoord van Asics op de Boost-revolutie van Adidas, Nike’s Lunar zool en Flyknit en het FreshFoam van New Balance, die zo’n drie jaar geleden op de markt kwamen?

Type: Overpronatie
Gewicht: 273 gram (dames maat 40)
Drop: 10 mm

[heading size=4 style=underline]De looks[/heading]Smaken verschillen, dat heb ik in de reacties op de lancering van de Asics MetaRun wel gezien. De herenschoen is zwart met een gouden zool (met glitters) en voor de dames is de zool bronskleurig (ook met glitters). Het bovenwerk is van zwart mesh met een externe hielkap met reflecterend vak. De uitstraling is sjiek en ingetogen van afstand en gedetailleerd en verfijnd van dichtbij. Het is je smaak of niet. Ik ben er in ieder geval weg van. De schoen valt in ieder geval erg op tussen alle andere hardloopschoenen in de hardloopspeciaalzaak: ze zijn de enige zwarte in een muur van hysterische kleurencombinaties.
RunAndreaRun Asics Metarun
[heading size=4 style=underline]De test[/heading]
Een lastige. Want leuk die nieuwe technologieën, maar ze zeggen me niets. Het kost me dus een berg aan kilometers (wat een slecht leven heb ik toch) om deze schoenen te leren kennen. Als ik de omschrijving moet geloven, moeten de schoenen ook aan mij wennen, zodat ze steeds beter naar mijn voeten gaan staan.
Tijdens mijn eerste aanraking met de Asics Metarun hangt mijn kin op de grond en staar ik naar mijn voeten. Ik vind ze mooi en ze zitten als pantoffeltjes. En ze staan nog niet eens naar mijn voeten! Het memoryfoam moet zich nog bewijzen. Ik ga de deur uit voor een duurloopje en observeer de schoen. Het eerste wat opvalt is het geluid van de schoen bij het landen. Het rubber onder de voorvoet is van een vrij hard materiaal en is bij iedere pas die ik zet goed hoorbaar. Als ik meer overschakel op een middenvoetlanding wordt dat minder, maar mij stoort het niet.
RunAndreaRun Asics Metarun Under ArmourNa een paar kilometer loop ik tegen een probleem genaamd ‘teen’ op. Dat kromme ding aan mijn voet is met nieuwe schoenen wel eens vaker een probleem. Als het voetbed nog niet naar mijn voet staat komt de teen in de verdrukking, wat een enorm pijnlijke teen oplevert. De schoen even uitdoen en de boel oprekken en masseren werkt tijdelijk. Thuis gekomen was ik een beetje teleurgesteld. Door de pijn in de voet werd mijn duurloopje een kortloopje en had ik totaal niet gelet op hoe de schoen nu aanvoelt! Mislukt.
Een schoen die ik in moet lopen, was mijn eerste conclusie. Dat is niet erg, maar gaat wel tijd kosten. Ik voerde de kilometers op, liep verhard en onverhard, duurloopjes en tempoloopjes, maar de teen bleef enige tijd een probleempunt. Uiteindelijk heb ik het binnenzooltje van de schoen verwisseld voor een andere. Eureka! Weg teenprobleem.
En zo werden de duurlopen langer en voelde ik eindelijk wat de Asics MetaRun nu voor schoen is. Ik begon die nieuwe technologieën te voelen en te begrijpen. Ik zal punt voor punt een toelichting geven.

1 Lichtgewicht FlyteFoam
De Asics Metarun is één van de lichtste schoenen van Asics, die ondersteuning geeft. Hij is lichter dan de Asics Kayano, Nimbus of GT-2000. In vergelijking met andere merken ligt het gewicht net iets boven neutrale schoenen.
Omdat ik de schoen nog niet lang genoeg in mijn bezit heb, kan ik over duurzaamheid, etc. nog geen mening geven.
RunAndreaRun Asics MetaRun2+3+5 Stabiliteit door koolstof, DUOMAX en demping
Deze technologieën neem ik even bij elkaar, omdat ik ze niet los van elkaar kan beoordelen. Het hangt allemaal met elkaar samen.
Ook al ben ik een voorvoetlander en loop ik meestal op neutrale schoenen, Ik ben van origine een loper met lichte overpronatie. De Asics Metarun is een schoen met een licht antipronatieblok en biedt stabiliteit. Voor mij dus echt ideaal voor lange duurlopen, waarbij de looptechniek door vermoeidheid nog wel eens te wensen over laat en ik iets overproneer. Het blok is niet overduidelijk aanwezig, dus ook neutrale lopers zouden prima uit de voeten kunnen met deze schoen (wel even een looptestje doen bij de hardloopspeciaalzaak!). De stabiliteit zorgt er bij mij voor dat ik meer ontspanning heb in de enkels en voet.
Misschien wel het meest (r)evolutionaire aan deze schoen is de energieteruggave, die ik ervaar. Vooral bij een landing op de middenvoet merk ik de werking van de combinatie van de AdaptTruss en DUOMAX. Lastig uit te leggen, maar het voelt of de middenvoet ondersteunt wordt door een ‘springveer’ (denk aan de kangoo jump schoenen voor kinderen), waarmee bij iedere landing de veer wordt ingedrukt en bij de afzet de middenvoet geactiveerd wordt en de energie van de landing omgezet wordt in een opwaartse beweging bij de afzet. Ik moet er meer kilometers en vooral langere duurlopen op lopen om hier meer gevoel van te krijgen. Tot nu toe maakt het me vooral hongerig naar meer kilometers. Tel daarbij op de demping. Nu heb ik er nog geen urenlange duurlopen op gelopen, maar de demping geeft bescherming aan de gewrichten en zorgt voor een comfortabel gevoel.

4 Pasvorm: Jacquard Mesh upper
De pasvorm is ronduit perfect. Nu heb ik smalle voeten en een lage wreef en vermoed ik dat de pasvorm voor veel lopers (te) smal zal zijn. Mijn voet wordt helemaal omsloten door de schoen zonder daarbij te irriteren of te drukken. Het bovenwerk is naadloos en prachtig vormgegeven door het opengewerkte mesh op strategische plaatsen voor ventilatie. Rondom de hiel zorgt het memory foam voor een perfecte fit. Mijn voet wordt goed omsloten. Ik glij niet in de schoen heen en weer en ondervind geen irritatie door druk of knelling.
RunAndreaRun Asics Metarun[heading size=4 style=underline]Conclusie[/heading]Nu lijkt het of ik de Asics MetaRun de hemel in prijs. Ok, het is echt een heel fijne schoen en ik kan niet wachten om weer toe te zijn aan duurlopen van 20+ kilometer om zo meer te ervaren van onder andere het memory foam en de duurzaamheid. Maar zijn de schoenen de prijs waard? Ik vind dat echt een lastige vraag. Uiteraard hebben de ontwikkeling van de nieuwe technieken, PR en de exclusiviteit door de beperkte oplage invloed op de prijs. Maar als je in een hardloopspeciaalzaak deze schoenen test, zal je mogelijk niet meteen warm lopen voor de MetaRun. De schoen heeft gewoon meer tijd nodig om zichzelf te bewijzen en zich aan jou aan te passen. Daarnaast zijn voor minder geld ook veel andere goede schoenen verkrijgbaar. Is de MetaRun, met de beperkte oplage, een ‘testschoen’ van Asics om te kijken wat ervaringen met de nieuwe technologieën oplevert aan feedback om deze vervolgens door te ontwikkelen in volgende generaties loopschoenen? Vooralsnog kan ik hier geen antwoord op geven, maar ik ben heel benieuwd naar de plannen van Asics voor de toekomst.

De Asics MetaRun is verkrijgbaar voor een consumentenprijs van € 250,- bij Flagstore Asics en geselecteerde hardloopspeciaalzaken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!