Gear, gadgets en lifestyle

Review: Falke Impulse Running

Gezonder, meer relaxed en gecoördineerder lopen. Door kleding. Dat is wat Falke voor ogen had bij de ontwikkeling van de Falke Impulse Running lijn. Falke wil het zelfbewustzijn van de loper stimuleren. Gebreide zones en silicone nopjes gaan hier voor zorgen.

[heading size=4 style=underline]Prikkels[/heading]Dat klinkt allemaal spectaculair en vrij nieuw in de hardloopwereld. Maar wat is dit nu eigenlijk en hoe kun je die zelfbewustzijn ‘sturen’ met behulp van kleding?
Daarvoor is het eerst nodig om even te kijken naar het menselijk lichaam. Het lichaam is een organisme met verschillende functies. De huid is het grootste zintuiglijke orgaan en voelt temperatuur en pijn. Daarnaast heeft het de functie van proprioceptie, kort gezegd  het vermogen van een organisme om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Prikkels worden door het centrale zenuwstelsel omgezet in spierbeweging. Om te controleren of de spierbeweging ‘goed wordt uitgevoerd’, wordt weer een signaal afgegeven naar het centrale zenuwstelsel. Deze constante wisselwerking is de proprioceptieve waarneming en verschaft het individu daarmee informatie over het eigen lichaam, zoals de stand, beweging en tonus van de ledematen, gewrichten en pezen, het gevoel van “zwaarte” in sommige lichaamsdelen, en vermoeidheid of alertheid van de spieren. De signalen voor de proprioceptie komen uit verschillende soorten sensoren die overal in het bewegingsapparaat voorkomen. Ze liggen in de spieren en de bijbehorende fascies, spiertussenschotten en pezen en verder in de gewrichtskapsels en de ligamenten (bron: wiki)
Je lichaam is dus in staat zichzelf te verbeteren, daar waar de impulsen worden gestimuleerd. En dit is waar Falke in beeld komt.
impulse-collage
[heading size=4 style=underline]Falke Impulse Running[/heading]
De Impulse Running lijn bestaat uit een t-shirt, capri tight en hoge kousen voor zowel dames als heren. Deze zijn alle op strategische plaatsen voorzien van speciale gebreide zones en silicone nopjes. Die zorgen voor stimulatie van het bindweefsel, de fascia, van de huid en spieren. De impulsen die worden afgegeven komen in het bewegingscentrum van de hersenen. De hersenen besturen de overeenkomstige spieren en zorgen dat de beweging op een optimale manier gebeurt. Bewegingen worden verfijnd, de stijl van het hardlopen wordt effectiever en de gewrichten worden gestabiliseerd. Hierdoor kun je op een relaxtere en meer gecoördineerde manier trainen en kun je blessures voorkomen. Ieder kledingstuk heeft zijn eigen werking. Nadeel: het is erg prijzig.

Shirt € 189,95
De gebreide Impulse zones vindt je op strategische plekken in het shirt. De zones op de armen stimuleren de armzwaai, terwijl de zones die van de schouders naar de rug lopen een vrije ademhaling en een goede houding van de schouders bevorderen en de zones op de buik de buikspieren ondersteunen. De silicone knopjes masseren de onderrug en versterken de rugspieren voor een verbeterde lichaamsstabiliteit: een gezonde balans tussen de core-spieren.

Capri tight € 149,95
De silicone knopjes lopen over de gehele quadriceps, welke zorgen voor een sterker afzetmoment waardoor de beenzwaai gestimuleerd wordt. Rondom de heupgewrichten is extra support en ook de zones bij de knieën geven extra ondersteuning aan de kniegewrichten.

Kousen € 49,95
Een compressiekous mag je het niet noemen, daarvoor geeft de kous te weinig druk. Wel stimuleert het de doorbloeding van het onderbeen. De werking van deze kousen is vooral te vinden in de Impulse zones onder de voet en ondersteunt de houding en beweging tijdens het hardlopen. Ook aan de buitenkant van de kuiten is de gebreide zone terug te vinden. Deze zou er voor moeten zorgen dat de kans op suppineren en proneren verminderd.
IMG_20160220_105521-01
[heading size=4 style=underline]De test[/heading]Nog voordat de Impulse Running lijn werd gelanceerd, mocht ik me in dit strakke pakje hijsen, Het kunnen reviewen van deze kledinglijn gaat niet over één nacht ijs. Het vraagt enige tijd voordat je lichaam adapteert aan deze impulsen. Net als met trainen duurt het enige tijd voor je effect merkt.
Ik toog naar de showroom van Falke, waar mijn maten gemeten werden voor de juiste set. Ik kon alvast een ‘iets te grote’ sample passen, maar dat was nog even een partijtje worstelen om er in te komen. Ook al is dit geen compressiekleding, toch zit vooral het shirt erg strak. En dit was nog maar een iets te grote sample!
Kort daarna had ik de beschikking over een set van shirt, capri tight en kousen in de juiste maat. Ik vind het niet erg als kleding erg strak zit, mits het maar goed mee beweegt. En dat is wat het shirt en de capri goed doen. Qua kousen ben ik strakke compressiekousen gewend, dus het lopen op de Falke kousen is even wennen, want ze zitten minder strak en de gebreide zones zijn duidelijk te voelen en hebben een andere werking. De kleuren zwart, grijs en rode details zijn sober en degelijk, zoals ik van Falke gewend ben. Want de degelijkheid staat bij Falke gelijk aan een hoge kwaliteit. Enorm nieuwsgierig dus naar de werking van de Impulse Running lijn.

Shirt
Vooral van het shirt ben ik helemaal weg. Het shirt is precies op maat en zit nauw aangesloten. Het is een beetje worstelen om er in en uit te komen, maar eenmaal aan zit het als een tweede huid. Ik moet het shirt wel in mijn broek dragen, omdat het anders licht omhoog kruipt. Volgens mij zou een siliconen randje dit probleem kunnen ondervangen. Door de vorming en de Impulse zones wordt mijn bovenlijf als het ware ‘rechtop’ gezet. Ik heb van nature de neiging de schouders naar voren te laten vallen. Dat gebeurt met dit shirt niet en dat terwijl ik me niet geforceerd voel, of de spieren moe aan gaan voelen doordat ik een andere houding heb. Wat ik vooral fijn vind zijn de silicone knopjes op de rug, die tijdens het hardlopen een lichte massage geven. Tijdens het lopen merk je daar niet veel van, maar eenmaal uit merk ik dat de rugspieren minder vermoeid zijn dan anders. Maar de werking begin ik vooral te merken als ik het shirt regelmatig gedragen heb en dan vervolgens een keer niet met het shirt loop. Ook al draag ik het shirt niet, ik merk een lichte verbetering van de core stabiliteit tijdens het lopen. Ook als ik vermoeid raak blijft mijn houding ok. Nu is dit nogal subjectief en heb ik geen mogelijkheid om dit te meten, maar het is een klein verschil wat ik merk.
12742740_1026493327412033_4831152805967566189_n
Capri tight
Als je de capri in eerste instantie ziet denk je niet dat je die ooit aan kunt trekken, zo klein ziet het eruit. Het materiaal stretcht daarentegen goed mee. Alleen een probleem… de tight schijnt enorm door! Zo gaan lopen is een no go… Ik kan er een andere tight overheen dragen, maar dat is te warm. Ik kies daarom afwisselend voor een boxer onder de tight, of een shortje over de tight. De boxer heeft als nadeel dat het een aantal silicone knopjes blokkeert, dus kan de tight niet optimaal zijn werking doen. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar een short over de tight. Functionaliteit gaat even boven esthetiek.
Dit probleem getackeld kan ik niets anders zeggen dan dat de tight enorm fijn is. De pasvorm is perfect en hij zakt geen moment af. Over de quadriceps lopen de silicone knopjes en die voel je direct als je de tight aan hebt. Het geeft een soort tinteling als je hem net aan hebt, maar daar ben ik zo aan gewend. Net als bij het shirt merk ik dat de Impulse zones ondersteuning geven aan de knieen en heupen en de spieren geprikkeld worden. Het is maar een minimale gewaarwording. Had ik bij het shirt wel het gevoel dat ik stabieler ben geworden in de core, bij het onderstel is dat gevoel minder aanwezig. Wellicht omdat ik de tight iets minder heb gedragen dan het shirt en er nog meer aan moet wennen voordat het effectief wordt?

Kousen
De kousen zijn makkelijk aan te trekken, wel zijn de beenschachten wat lang voor mijn benen (maar ik heb redelijk korte benen). Ik moet de schacht een beetje verdelen over het onderbeen, zodat ze niet te hoog in de knieholtes zitten. Heel opvallend is de gebreide zone onder de voet. Het is met iedere stap een constante massage van de voetspieren.
Ook al geven de kousen nauwelijks compressie, de gebreide zones aan de buitenkant van het been geven wel degelijk een fijn gevoel. Alsof de benen minder snel moe worden en de druk van de landing beter kunnen verwerken. Of het nu echt invloed heeft op de stand van de voet heb ik niet kunnen ontdekken.
IMG_20160220_105835
[heading size=4 style=underline]Conclusie[/heading]Overall slaat Falke met de Impulse Running lijn een totaal andere weg in, dan we gewend zijn van hardloopkleding. Heeft dergelijke kleding de toekomst? Qua perfectionering is er nog een stapje te maken door Falke. Het shirt kruipt nu nog licht omhoog als ik deze niet in mijn broek stop en de tight is echt te doorschijnend om hem zonder iets er overheen te dragen. Gelet op de prijzen van deze artikelen mag je perfectie verwachten.
Ook al heb ik de items pas korte tijd kunnen testen, ik merkte, zeker met het shirt, al wel degelijk een verbetering van houding en coördinatie. Bovenal voelden mij spieren na het lopen relaxter en minder vermoeid. Ik denk dat ik nog wel langer de tijd nodig heb om daadwerkelijk te zien wat de werking van de Impulse Running lijn. Helaas ben ik niet in de gelegenheid om wetenschappelijk te testen of mijn houding daadwerkelijk verbeterd door het dragen van deze kleding, dus kan ik alleen af gaan op mijn gevoel. Ook is het nu te vroeg om te kunnen beamen dat blessures voorkomen kunnen worden als je loophouding zich verbeterd.

De Falke Impulse Running lijn is verkrijgbaar bij diverse hardloopspeciaalzaken en via de Falke webshop.

Met dank aan Falke.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!