Gear, gadgets en lifestyle

Review: Falke wool-tech baselayers

Het wordt weer koud deze week! Mooi, want dan kan ik weer volop genieten van deze fijne baselayers van Falke. Te warm voor het softe weer van de afgelopen week, maar met vrieskou draag ik ze met veel plezier.

[heading size=4 style=underline]Technische feitjes van de baselayer[/heading]De baselayer is de eerste laag kleding die je op de huid draagt. De baselayer is gemaakt om transpiratie zo snel mogelijk van de huid af te voeren en je warm te houden. Veel baselayers zijn gemaakt van (merino)wol of synthetisch materiaal. Beide hebben hun eigen voordelen: (merino) wol is stretchy en zacht, isoleert en ademt goed en regelt zo de lichaamstemperatuur. Het mooie van merinowol is dat het warmte afvoert als je lichaamstemperatuur toeneemt ten opzichte van de omgeving en juist vasthoudt als het koud is. Synthetische stoffen zijn betaalbare, duurzaam en zeer effectief bij het afvoeren van zweet. Het houdt je droog tijdens hoge intensiteit activiteiten.
Bij het dragen van wol blijft de oppervlaktetemperatuur van de huid meer stabiel dan bij synthetisch materiaal. Alhoewel wol minder snel droogt, behoudt het de isolerende eigenschappen. Ideaal dus voor wisselende omstandigheden en intensiteit. Nog een voordeel van wol: het heeft de natuurlijke eigenschap dat bacteriën geen kans krijgen. Zo heb je minder snel last van stinkluchtjes.
Mix de materialen en je hebt het comfort en regulatie van wol en de duurzaamheid en vochtafvoerende eigenschappen van synthetisch materiaal. Tegenwoordig zijn er heel veel baselayers verkrijgbaar die bestaan uit gemixte materialen en alle voordelen bieden. Zo ook de wool-tech baselayer lijn van Falke.
_DSC5810
[heading size=4 style=underline]Falke Wool-tech [/heading]De afgelopen weken testte ik de longsleeve, zip shirt en ‘lange onderbroek’ om hem maar even oneerbiedig te noemen. Bij temperaturen boven het vriespunt eigenlijk te warm voor het sporten, maar zodra het kraakt dat het vriest een fijne eerste laag van je outfit. Er staat ook niet voor niets op de verpakking ‘cold to very cold conditions’.
Het eerste wat opvalt is de luxe verpakking van de items, want ze worden in toffe doosjes geleverd. ‘How good feels’ belooft het doosje me. Niets te veel gezegd! De longsleeve en tight zitten als gegoten en omdat ze deels van merinowol zijn, zijn ze onwijs zacht en soepel. Daarnaast is gebruik gemaakt van hoogwaardige synthetische materialen, die, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zorgen voor afvoer van vocht en de stof verduurzamen.

[heading size=4 style=underline]Casual? Check![/heading]Zo binnen in huis kan ik de longsleeve ook gemakkelijk casual dragen, want hij ziet er gewoon leuk uit. De omstandigheden waren de afgelopen weken meestal net wat te warm voor de baselayers. Maar voor een middagje fotograferen rond het vriespunt, waarbij ik de Onze Lieve Vrouwe toren in Amersfoort beklom, vond ik ze echt een uitkomst! Sta je daar op bijna 100m boven de grond in een pittig windje, terwijl ik kon schaatsen op de rondgang op het hoogste omloop. Wat was ik blij met de baselayers, want die hielden me goed warm. Dat het echt ijskoud was, was goed te merken aan mijn voeten. Die waren in ijsklompen veranderd. Volgende keer ook maar wool-tech sokken aan?
_DSC5792

[heading size=4 style=underline]IJskoude trainingen? Check![/heading]Nog een mooie test is het training geven, dat ik dinsdags doe. Om warm te blijven dribbel ik meestal mee, maar wat doen de baselayers als ik eens stil sta? Ook nu weer: koude voeten, maar de rest van het lichaam blijft prima warm. Sterker nog: ik kan mijn koude handen zelfs aan de baselayer opwarmen, door mijn handen een tijdje op mijn buik (opde baselayer) te houden.
IJskoude trainingen werden ook gedaan. Weliswaar alleen met de longsleeve/zip shirt, want dan was de wool-tech tight toch echt te warm. Dus longsleeve aan en de benodigde laagjes er overheen en gaan met die banaan. Tijdens de training heb ik het geen moment koud of te warm gehad. De merinowol reguleert de temperatuur van het lichaam. Zelfs met een laagje te veel aan had ik niet het idee dat ik mijn warmte niet kwijt kon.
Bij het uittrekken van de baselayer merkte ik dat ie wel wat vochtig is. Niet gek, want zoals ik net al beschreef droogt wol minder snel, maar behoudt het wel zijn isolerende eigenschappen. Omdat de wol de lichaamstemperatuur reguleert, ook als het nat is, is dit totaal niet storend. Ook niet als je na het sporten eerst nog andere dingen gaat doen voordat je onder de douche stapt. Dat is dus meteen een goede test voor de anti-bacteriële werking. Ik heb de items nu meerdere keren langere tijd (ook na het sporten) gedragen en niet direct gewassen. Na een wasbeurt zitten er absoluut geen nare luchtjes aan. Ideaal dus als je niet naast iedere sportactiviteit wil wassen.

[heading size=4 style=underline]Conclusie[/heading]De wool-tech lijn komt dus het beste tot zijn recht bij ijskoude omstandigheden. De komende week kan ik er volop van genieten! Haal je de komende week de schaatsen weer uit het vet of ga je nog op wintersport en ben je op zoek naar een baselayer? Overweeg deze lijn dan eens. Het mooie: een groot deel vand de wool-tech serie is in de sale op de site van Falke!

Ik testte:
Zip shirt comfort wool-tech € 109,95 / sale € 88,-
Longsleeve shirt comfort wool-tech € 99,95 / sale € 80,-
Tights wool-tech € 89,95 / sale € 72,-

In samenwerking met Falke.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!