Gear, gadgets en lifestyle

Review: Forerunner 235

De afgelopen maanden had ik een trouwe metgezel aan mijn arm hangen. De Garmin Forerunner 235 heb ik uitvoering kunnen testen. En nu moet ie terug… Stiekem vind ik dat heel erg jammer. En dat zegt genoeg over deze sportwatch.

[heading size=4 style=underline]Garmin Forerunner 235[/heading]Garmin is een grote aanbieder van sportwatches en richt zich met een grote diversiteit op verschillende doelgroepen. Iedere hardloper heeft zijn eigen drijfveren, doelen, motivators. De grote diversiteit aan Garmin sportwatches, waarbij Garmin blijft innoveren, biedt voor ieder wat wils. Ik testte de Garmin Forerunner 235, een alleskunner! Ik kan het heel kort houden, want wat een fijn sporthorloge is het! Stiekem heb ik zo lang gewacht met mijn review, zodat ik hem gewoon kon blijven dragen in het kader van testen, voordat ik hem weer naar Garmin retourneer. Met pijn in het hart om eerlijk te zijn. De afgelopen maanden heb ik namelijk dag en nacht met de Forerunner 235 samen geleefd.

[heading size=4 style=underline]Looks[/heading]De Garmin Forerunner 235 is in verschillende kleuren verkrijgbaar, waaronder deze frisse ijsblauw/zwarte versie. Het bandje is van een flexibel rubber en sluit om iedere pols, doordat de band op alle maten in te stellen is. Met een gewicht van net iets boven de 40 gram, weegt de 235 bijna niets.
De interface kun je middels de nieuwe Face-it app voor Android en Apple voorzien van een persoonlijke achtergrond door een foto van je vakantie, huisdier of je favoriete finishfoto te uploaden. Daarnaast zijn er via Garmin Connect IQ nog tig andere leuke, handige, grappige of best wel zinvolle widgets te downloaden.
IMG_20160901_204215Het horloge wordt geleverd in een luxe doosje en bijgeleverd is de oplaadkabel en garantie/handleidingboekjes. Een ANT+ hartslagmeter is niet bijgeleverd, maar kan eventueel separaat aangeschaft worden.

[heading size=4 style=underline]Aan de slag[/heading]De Garmin Forerunner 235 laat zich makkelijk bedienen. Allereerst even opladen via het meegeleverde kabeltje. Deze heeft weer een nieuwe vormgeving. Het lijkt op een knijpertje die je op de zijkant van het horloge zet. Het is zelfs mogelijk je horloge om te houden als ie aan de USB-poort van je laptop hangt. De batterijlevensduur is 9 dagen in horlogemodus en 15 uur met gebruik van GPS-modus en hartslagmeting.
Garmin Forerunner 235Het menu werkt hetzelfde als bij de andere sporthorloges die ik van Garmin heb (gehad). Met de knop rechtsboven kom je in het eerste menuscherm, waar je kunt kiezen uit je activiteit of het menu door wilt scrollen. In deze unlock-positie worden ook de GPS en hartslagmeting geactiveerd. Door de Forerunner regelmatig te updaten via Garmin Connect blijft de software up to date, evenals de satelliet gegevens. Doorgaans wordt de GPS verbinding dan ook in een paar seconden gevonden, ook als ik binnen in huis zit.
In dit menuscherm kun je je activiteit kiezen: hardlopen (binnen), fietsen, zwemmen (let op: geen hartslagregistratie!), overig. Met diezelfde knop rechts boven start je de registratie van je activiteit. In mijn geval met name hardlopen. Naast tijd, snelheid en hartslag meet hij ook je cadans (aantal passen per minuut), hoogte, calorieën, VO2Max, etc. Via de ‘instellingen’ bepaal je zelf welke data je in beeld wilt hebben. Als je je hartslagzones hebt ingevoerd in het online dashboard Garmin Connect is het ook mogelijk om te zien in welke zone je loopt.
Voor de datanerds onder ons genereert de Forerunner 235 dus genoeg cijfertjes om je lekker bezig te houden, je loopstijl te analyseren en dit vervolgens te gebruiken om je looptechniek en conditie te verbeteren. Zo ook de VO2Max. Die wordt middels een bepaalde formule gemeten en gebaseerd op je hartslagdata. In het begin zal het horloge nog aan je moeten ‘wennen’, maar naarmate je meer diverse trainingen hebt gedaan, zal je VO2Max zich aan gaan passen. Bij mij komt hij redelijk overeen met mijn VO2Max gemeten tijdens een sportmedisch onderzoek. Enig nadeel is, zoals al eerder opgemerkt, dat mijn maximale hartslag volgens de Forerunner 235 soms veel hoger ligt en hier mogelijk de pas frequentie wordt gemeten in plaats van de pulsering in de pols. Dit zal ongetwijfeld invloed hebben op de VO2Max. Ik kan hier nog geen eenduidige uitspraak over doen, maar ga dit nog eens verder onderzoeken.
De Forerunner 235 biedt nog veel meer dan de registratiefuncties. Wil je je een bepaalde training lopen dan kun je deze online in Garmin Connect invoeren en uploaden naar je Forerunner 235. Niet al te complexe interval trainingen kun je ook direct via je je Forerunner aanmaken. Na je training kun je dat uitlezen via Garmin Connect. Een ideaal en compleet programma waar je al je verzamelde gegevens kunt analyseren.

[heading size=4 style=underline]Hartslagmeting[/heading]Eén van de grootste voordelen van de Forerunner 235 is dat de hartslag in de pols wordt gemeten via de ingebouwde sensor aan de onderzijde van het klokje. Ik heb hier met de Garmin Forerunner 225 al kennis mee mogen maken. Al heeft Garmin nu gebruik gemaakt van een eigen ontwikkelde optical sensor en was de 225 nog voorzien van de MIO (welke ook gebruikt wordt door o.a. Tomtom). Dat betekent dat je voor je hartslagmeting en het sporten in je hartslagzones geen hartslagmeter nodig hebt (overigens is deze makkelijk met een ANT+ band te koppelen). Een groot voordeel voor veel sporters en voor mij als obstaclerunner ook: een hartslagband om hebben terwijl je een muurtje over moet… niet leuk!
IMG_20160902_105221Over het algemeen is de meting van de hartslag via deze sensor tijdens een activiteit vrij nauwkeurig. Ik heb dit in het begin getest door ook met een hartslagband en een ander horloge om te lopen, maar de waardes lieten nagenoeg gelijke getallen zien. Op den duur gebruikte ik het ‘controlesysteem’ dan ook niet meer. Wel zat er in de Forerunner 235 soms een vertraging, welke te verklaren is doordat een hartslagband rechtstreeks de hartslag op de borst meet en de polsmeting de bloedpulsen in de pols meet. De bloedsomloop zorgt voor deze vertraging. Daarnaast heb ik een paar keer opvallende hartslagwaardes gezien. Zo steeg mijn maximale hartslag ver boven mijn medisch vastgestelde maximale hartslag uit (200+ t.o.v. 178). Dit kan komen doordat het horloge net iets te los om de pols heeft gezeten. Want dat is wel een dingetje: hij moet niet schuiven. Daarnaast kunnen schokken van buitenaf, bijvoorbeeld bij fietsen of weightlifting zorgen voor een afwijking in de gemeten hartslagwaardes. Bij dit soort sporten is het dus handig om een hartslagband te dragen als je op hartslag traint. Nog een verklaring kan zijn dat een fikse pasfrequentie tijdens een afdaling de meting ‘overneemt’. Dit zou kunnen verklaren waarom mijn maximale hartslag ineens een stuk hoger ligt: mijn pasfrequentie kan met gemak over de 200 heen komen.
De hartslagmeting via de pols geeft dus een redelijk goed beeld van jouw inspanningen, maar wil je echt  op hartslag lopen, zoals tijdens een interval, waarbij je exact in je zones wilt trainen, dan is een hartslagband nog steeds de meest accurate manier om dit te meten. Hopelijk wordt de software doorontwikkeld en kan middels updates de hartslagmeting steeds accurater worden.
Garmin Forerunner 235
[heading size=4 style=underline]Activitytracker[/heading]De hartslag wordt 24/7 gemeten en via het beeldscherm kun je de laatste 4 uur in een grafiekje in beeld zien. Plus hij geeft de laatst gemeten hartslag van het lopende etmaal en de actuele hartslag weer. Deze metingen vinden niet continue plaats, maar om de batterij te besparen gaat de Forerunner 235, als je niet met een activiteit bezig bent, in een soort ruststand en wordt de hartslag met intervals gemeten. Hoe groot deze intervals zijn, is afhankelijk van je beweeglijkheid. Hierdoor kunnen wel opmerkelijke waardes ontstaan. Zo bleek ik een aantal keer een rustpols te hebben die gelijk staat aan een slapende topsporter: veel te laag. Een simpele controle is de vinger aan de pols, terwijl je op het schermpje de hartslag gemeten met de sensor ziet. In bespaarstand is de hartslagmeting dus duidelijk minder nauwkeurig.
Tijdens je slaap wordt gemeten of je in een lichte of diepe slaap of wakker bent en de duur van je nachtrust, waardoor je zicht krijgt op je slaapritme. Hiervoor dien je wel in te loggen op Garmin Connect om de data uit te lezen.
Ook je stappen worden nauwkeurig bijgehouden, al is deze functie makkelijk te misleiden. Het gebruik van de massageroller of tandenpoetsen levert al snel extra stappen op (tip voor de ‘valsspeler’ dus). Bij een uur inactiviteit geeft het horloge een trilsignaal af en zie je een balkje in beeld en de aanduiding dat je weer eens moet bewegen. Of je nu net een marathon gelopen hebt en van een welverdiend moment op de bank ligt te chillen, heeft de Forerunner geen boodschap aan. Een beetje doorheen kijken dus. Of deze signaalfunctie uitzetten, dat kan ook.
Garmin Forerunner 235
[heading size=4 style=underline]Voor wie geschikt?[/heading]De Garmin Forerunner 235 is een behoorlijk uitgebreid horloge. Een groot pluspunt vind ik zelf de ingebouwde hartslagmeting via de pols. Ook al is deze niet 100% betrouwbaar en nauwkeurig, in combinatie met je eigen gevoel geeft hij je wel voldoende richtlijnen tijdens je training. Hopelijk worden kleine haperingen softwarematig door Garmin doorontwikkeld, zodat de metingen alleen maar nauwkeuriger worden. De Forerunner 235 genereert een hele berg aan data uit diverse sporten en je activitytracker. Niet iedere loper zit hier op te wachten (ik overigens wel). Wie dit soort data wel interessant vindt, heeft aan de Forerunner 235 een goed trainingsmaatje, maar moet daar wel voor in de buidel tasten. De consumentenadviesprijs ligt op € 349,-. Bol.com heeft een leuke aanbieding lopen. Daar is de Garmin Forerunner 235 nu € 279,95!

Met dank aan Garmin voor het ter beschikking stellen van de Forerunner 235.

2 reacties

  • Rieneke

    Hoi hoi,

    Ik heb ook de forerunner 235 en gisteren er een foto op geplaatst (scherm) nu vreet dat batterijen. Weet jij toevallig ook hoe ik die foto kan verwijderen en terug naar het normale scherm?

    Groetjes Rieneke

    • Andrea

      O dat is maf, daar heb ik geen last van! Misschien heeft ie een nieuwe software update nodig? Of anders via je horloge zelf. Ga in je menu naar instellingen – wijzerplaat (of een andere benaming die richting klok verwijst) – en als het goed is kun je dan kiezen uit je geuploade foto’s, maar ook digitaal. Dan heb je de originele wijzerplaat weer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!