Gear, gadgets en lifestyle

Review: Garmin Instinct Solar Tactical

Sinds ik loop gebruik ik Garmin niet alleen om al mijn trainingen en wedstrijden te registreren, Garmin en ik zijn al een jaar of 20 onafscheidelijk. Mijn Forerunner 235 had ik dag en nacht om. Maar er komt een tijd dat je iets nieuws wilt. Helemaal als de Garmin Instinct Solar Tactical om de hoek komt kijken.

Vernieuwingen

De Instinct Solar serie is de opvolger van de ‘reguliere’ Instinct lijn en voldoet aan de Amerikaanse militaire standaard. De Instinct is een beetje de light versie van de Fenix: heel veel sportfuncties, maar niet de uitgebreide kaarten van de Fenix. Er zijn in de Solar serie wat vernieuwingen doorgevoerd. Zo is de Instinct Solar voorzien van OLED Power Glass (gehard onkrasbaar glas) met een solar-cell, waarmee het horloge zichzelf in zonlicht kan opladen en is de levensduur van de batterij verbeterd van 14 naar 24 dagen.
Daarnaast heeft de Solar serie een paar speciale uitgaves: Camo (camouflage kleuren), Tactical (met onder meer stealth modus, nightvision en jumpmaster) en de Surf (met getijdegegevens). Oftewel: een allround sportwatch voor militairen, sportievelingen en avonturiers.

Looks

Het was liefde op het eerste gezicht. De stoere looks, de outdoor functies, de duurzaamheid en het gemak in de bediening. Het klokje is qua breedte en lengte 2mm kleiner dan de Forerunner, maar hij is wel iets dikker. Het silconenbandje sluit makkelijk om de pols en de twee schuifjes om het bandje zorgen er voor dat het uiteinde van het bandje niet meer los schieten. Dat laatste gebeurde met de Forerunner regelmatig en vond ik behoorlijk irritant.

Solar

De Solar versie is de opvolger van de eerdere Instinct. Met het verschil dat de solar-versie zichzelf kan opladen middels zonlicht. Het glas is voorzien van een solar cell rondom de display. De solar-functie heb ik niet optimaal kunnen testen. We zitten in de herfst, de dagen zijn korter, het is bewolkt, de lichtsterkte is nu lang niet zo sterk als in de zomer en het dragen van lange mouwen bevordert het opladen ook niet. Het was voor mij dus noodzakelijk om het horloge op te laden middels het bijgeleverde kabeltje. Geen probleem, werkt prima. En eenmaal opgeladen kun je ruim een week gebruik maken van het horloge en iedere dag een activiteit met GPS-gebruik registreren.
Uitgaande van een zonnige dag kun je de batterijduur verdubbelen als je drie uur per dag het horloge buiten blootstelt aan een lichtintensiteit van 50.000 lux (ter info: een bewolkte dag levert 1.000 lux, indirect zonlicht/daglicht 10.000-20.000 lux en een zonnige zomerdag 100.000-130.000 lux – wikipedia). De solar functie komt in Nederland dus pas echt tot zijn recht op een stralende zomerdag.

Batterij

De levensduur de batterij van de Instinct Solar is langer dan dat ik gewend ben van Garmin horloges, namelijk 24 dagen wanneer deze volledig is opgeladen. Daarnaast kun je ook nog eens gebruik maken van een spaarmodus, waardoor de levensduur verlengd wordt naar 59 dagen (zonder enige vorm van zonne-energie opladen) tot oneindig (met minstens drie uur per dag opladen in de zon bij een sterkte van 50.000 lux). Echter, door deze spaarstand worden alle andere functies, zoals activitytracking, GPS, hartslagmeting, uitgezet. En daar heb ik dit horloge niet voor, dus deze spaarmodus zal ik niet snel gebruiken.
Maar Garmin heeft nog een andere manier om de batterij levensduur te beïnvloeden en dat kan middels de functie ‘power modus’. Via deze functie kun je zelf kiezen welke functies je tijdelijk uit wilt schakelen, zoals hartslagmeting, GPS of je telefoon ontkoppelen. Superhandig als je er tijdens je hike of hardloopsessie achter komt dat je vergeten bent je horloge op te laden en de zon zich niet laat zien. Zet dan een paar functies uit, zodat er nog genoeg energie over blijft voor de GPS-functie om je activiteit af te ronden. Daarnaast kun je je GPS ook nog in een expeditie modus zetten. Je GPS maakt dan minder frequent verbinding en dat bespaart energie. Ideaal als je er voor meerdere dagen op uit gaat de natuur in.
Dit onderstaande schemaatje vond ik bij DC Rainmaker en laat mooi zien wat de verschillen zijn bij verschillende functies zonder en met (*/**) solar opladen én in vergelijking met de vorige Instinct serie van 2018.


Polsmeting

Net als de meeste Garmin smartwatches beschikt de Instinct Solar serie ook over polsmeting. Deze is vernieuwd en vind je ook terug in onder meer de Fenix 6. Deze nieuwe sensor bespaart energie en heeft ook de mogelijkheid om pulse ox te meten, je zuurstof in je bloed. Niet een functie die je continue wilt gebruiken, want deze vreet batterij.
Nu ben ik gewend om met polsmeting te werken, dus voor mij geeft polsmeting een betrouwbaar beeld en kan ik hier op vertrouwen. Wie overstapt van borstbandmeting naar polsmeting leest mogelijk iets andere waardes af.

Functies

De Instinct Solar serie is per uitstek geschikt voor de outdoor lover. Met functies, zoals kompas (superleuk om te testen met een orienteeringsloopje!), barometer en thermometer en de lange levensduur van een opgeladen batterij kun je heel wat dagen in de buitenlucht doorbrengen.
Als sporthorloge heeft de Instinct Solar alle functies in zich die je van een sporthorloge mag verwachten (activiteit, route, snelheid, afstand, stappenteller, hoogtemeter, etc). Met de meetgegevens van je hartslagwisselingen, stressniveau, slaap en andere gegevens heb je een indicatie van je belastingsniveau en energie en weet je wanneer je rust moet nemen of weer kunt trainen.
Kijk hier voor een volledig overzicht van de functies van de Instinct Solar, want om alle functies te benoemen levert een oneindige lijst op.

Alle data is uit te lezen via de Garmin Connect app. En wat ik zelf heel fijn vond is dat ik bij het eerste gebruik van de Tactical al mijn data kon synchroniseren van mijn andere horloge, zodat ik niet al mijn instellingen opnieuw hoefde in te voeren.

De Tactical heeft nog een paar extra functies, die ik niet snel zal gebruiken, maar die wel leuk zijn om mee te spelen:
– Night vision – compatible met nightvisionbrillen
– Stealth modus – ga volledig offline om jezelf onzichtbaar te maken
– Jump Master – navigeer naar je doel na een sprong
– Weergave twee posities – synchroniseer je locatie met anderen door zowel het UTM als het MGRS op hetzelfde scherm te bekijken
– Waypoints – maak een waypoint van je startlocatie voordat je eropuit trekt.

Navigatie

De navigatiefunctie gebruik ik zelden. Meestal loop ik in bekend gebied, volg ik een paaltjesroute, loop ik met een kaart of zwerf ik gewoon een beetje rond en loop ik mijn neus achterna. Maar mocht ik mijn startpunt niet terug kunnen vinden, dan kan ik middels de TracBack functie dezelfde route terug volgen.
Maar je kunt ook routes in de Instinct zetten. Met de Garmin Explore app kun je een route aanmaken in je telefoon, die je vervolgens naar je horloge synct. De route zie je als een lijntje in je beeldscherm met daarbij de kompasroos. Een simplistische weergave dus, maar functioneel.
Wat de Instinct dus niet heeft zijn gedetailleerde kaarten zoals de Fenix die wel heeft. Dit was voor mij in eerste instantie een twijfelpuntje, want kaarten met hoogtelijnen zijn wel ideaal als je in bergachtig onbekend gebied bent. Aan de andere kant: hoe vaak ben ik daar nou? Helemaal in coronatijd kom ik het land niet uit… En als ik dan weer de mogelijkheid heb om de bergen in te gaan is navigeren met een ouderwetse kaart wel zo charmant. Oftwel, de gedetailleerde kaarten op een sporthorloge zijn voor mij geen gemis. Vergeleken met de Fenix scheelt dat ook nog eens de helft in de prijs.

Wat mist de Instinct Solar?

Wie gewend is aan de Forerunner of Fenix zal in de Instinct Solar een paar functies kunnen missen. Zo meet de Instinct geen VO2Max en heeft deze sportwatch een minder gedetailleerd scherm, een lagere resolutie en ‘mist’ de Instinct (gedetailleerde) kaarten. Ook heeft de Instinct geen betaalfunctie, kun je whatsapp berichten niet via de smartwatch beantwoorden en kun je geen zelf uitgekozen Watch Face installeren (en waarschijnlijk vergeet ik er nu nog een paar). Maar zijn dit nu functies die ik mis? Totaal niet.

De Garmin Instinct Solar is verkrijgbaar vanaf € 399,99, de Tactical is € 449,99.

In samenwerking met Garmin Nederland en CFF Communications.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!