Gear, gadgets en lifestyle

Review: Ice Bug Zeal-L RB9X

Modder. We hebben er deze maanden genoeg van liggen in Nederland. Ik testte de afgelopen tijd de Ice Bug Zeal-L RB9X, waar ik stiekem fan van ben geworden.

[heading size=4 style=underline]Ice Bug[/heading]Ice Bug is een nog niet zo bekend merk op de Nederlandse markt. Het Zweedse merk biedt schoenen voor de outdoorsporter. Aangezien de Zweedse ruige natuur een enorme diversiteit biedt aan ondergronden en weersomstandigheden is de collectie minstens zo divers. Zoals de naam al doet vermoeden richt Ice Bug zich op de wandelaar en hardloper die in winterse omstandigheden op de been wil blijven. Want dat is het specialisme van Ice Bug: schoenen ontwikkelen voor outdoorsporters, die het hele jaar door actief willen zijn, zonder risico te lopen op linke glijpartijen. Alle schoenen zijn voorzien van een speciale zool met veel grip en strategische geplaatste studs. Ice Bug is vooral onder obstaclerunners populair (aan het worden). Dit onderstaande filmpje is een mooie illustratie van de capaciteiten van Ice Bug.

[heading size=4 style=underline]Ice Bug Zeal-L RB9X[/heading]Ik testte de Ice Bug Zeal-L RB9X (L staat voor lady). Een schoen met een opvallend grof profiel. De studs onder de voorvoet en hiel zijn groot en staan wijd uit elkaar. Hiermee heb je een perfecte grip op onverharde ondergrond, maar vooral in modder. Die blijft namelijk niet tussen de studs kleven. Onder de middenvoet is een deel met kleinere studs, waarmee je op obstakels (mocht je aan obstaclerunning of survival doen) of boomstammen, muurtjes (trailrunning) goede grip hebt.
De verrassing van de schoen is alleen niet zichtbaar, maar moet je ervaren. De schoen biedt namelijk stabiliteit en flexibiliteit. Een lastige combinatie. Ice Bug ontwikkelde de HGMS2 technologie (Holy Grail Midsole Soft AND Stable – technology). De hiel is stevig en biedt stabiliteit, maar de binnenvoering is bijna suede-achtig zacht. Daarnaast zorgt de voorgevormde middenzool voor een goede fit en geeft bescherming tegen bijvoorbeeld stoten. Bij de achillespees is een uitkeping in de hielkap, zodat druk op de achilles wordt voorkomen.
Het bovenwerk is van een duurzaam nylon dat gemakkelijk schoon is te maken. Daarnaast neemt het materiaal nauwelijks vocht op, waardoor de schoen in gewicht licht blijft. En licht zijn ze: mijn maat 39 (ik heb van Ice Bug een maatje kleiner in vergelijking met andere hardloopschoenen) is 216 gram (inclusief een berg opgedroogde modder).
12313747_10208343383729355_2185441129998870963_n

Type: neutraal
Gewicht:
Drop: 6mm

[heading size=4 style=underline]Extreme testing[/heading]
Terwijl ik mijn voeten voor het eerst in de schoenen steek moet ik even wennen aan het gevoel. Met mijn smalle voeten moet ik de schoenen redelijk aansnoeren, maar mijn voet wordt goed omsloten door de schoen. Ik schuif nergens en voel ook nergens druk. Zo op het eerste gezicht voelen het bovenwerk en de zool heel stug aan en een stukje wandelen door de huiskamer gaat op de grote studs van de zool een beetje wiebelig. De schoenen zijn buiten veel meer in hun element. Zodra ik tijdens een trainingsrondje in het bos begin te lopen op de schoenen is het stugge gevoel volledig verdwenen. De schoen volgt de bewegingen van de voet. Springend over boomstronkjes, zigzaggend over trailpaadjes: vanuit welke hoek je ook op je voet landt, de zool zorgt meteen voor grip en het materiaal van de schoen volgt je bewegingen. Van de stugheid die ik in de huiskamer nog dacht te voelen, merk ik tijdens het lopen helemaal niets! Ik ontdek dat de schoenen ook meer demping hebben dan ik in eerste instantie dacht.
Ice bug 2Maar hoe kun je de Ice Bug Zeal-L RB9X beter testen dan in extreme omstandigheden? Een paar zwaardere tests kregen ze tijdens een survivalrun en de Kamikaze trail tijdens de Asics Xtrails. De survivalrun vond plaats in een modderig bos, met veel obstakels van hout en touw die overwonnen moesten worden. Voordeel van de zool is dat er onder de middenvoet kleine studs zijn geplaatst, zodat je met touwklimmen en op balken een constant contact houdt met de ondergrond of de hindernis en geen grip verliest, omdat je alleen contact hebt met de studs. Ook al kwam ik aardig wat plassen en modder tegen, de schoenen bleven licht aanvoelen, hielden geen modder en water vast en ook behield ik een goede grip.
De ondergrond tijdens de Kamikaze Trail was anders. Deels asfalt, smalle single tracks over modderige paadjes en gladde leistenen en zacht bosgrond en gras. Ik liep het lekkerst op de meest zachte ondergronden. Op het asfalt land ik vol op de studs onder de voorvoet, wat enerzijds gewoon niet lekker loopt en anderzijds er ook voor zorgt dat ik al wat slijtage aan de studs zie. Asfalt vermijdt je dus beter. Op de zachte ondergronden lopen ze heerlijk en durf ik blindelings te vertrouwen op de grip. Op de leistenige ondergrond moet ik echter gas inhouden. De hardheid/stugheid van de studs in combinatie met het natte leisteen zorgen dat ik toch weg glijd met de voeten. Maar ik ben niet de enige. Ook andere grote merken zie ik alle kanten op glijden op de verraderlijk gladde stenen.

[heading size=4 style=underline]Conclusie[/heading]Voor mij hebben de Ice Bug Zeal RB9X bewezen dat ze op onverhard terrein fantastisch werk leveren. De schoen zit comfortabel en is dusdanig flexibel en stabiel, dat het je bewegingen volgt op moeilijk terrein. Voor bergachtige ondergronden vraag ik me af of dit type Ice Bug wel het meest geschikt is: de zool is niet geheel slijtvast (asfalt) en op het natte leisteen verloor ik grip. Om hier echter een uitspraak over te doen, moet ik ze nog uitgebreid op de hardere ondergronden testen.

De Ice Bug Zeal RB9X is verkrijgbaar voor een consumentenprijs van € 129,95.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!