Mizuno Wave Inspire 17 5D-Lab
Gear, gadgets en lifestyle

Review: Mizuno Wave Inspire 17

Hardloopschoenen. Ze zijn er in vele soorten en maten en het kan een flinke zoektocht zijn naar je nieuwe favoriete hardloopmaatjes. Een juiste paar hardloopschoenen luistert nu eenmaal behoorlijk nauwkeurig wil je blessurevrij kunnen genieten van je kilometers.

Mizuno Wave Inspire 17

Ik mocht de Mizuno Wave Inspire 17 testen. Een schoen voor de overpronerende loper. Bij overpronatie kantelt de voet tijden de landingsfase naar binnen. Als dit niet gecorrigeerd wordt (middels specifieke krachttraining of de juiste schoen) loop je kans op blessures.

De specs

Allereerst even de specs over deze schoen. De zool van de Mizuno Wave Inspire 17 bestaat uit Mizuno Wave en Mizuno Enerzy. Deze combinatie geeft enerzijds de juiste ondersteuning en aan de andere kant een flinke energieteruggave.
Mizuno gebruikt in veel van de schoenen de Wave-technologie. Dit zorgt voor stabiliteit tijdens de landing en veerkracht tijdens de afzet. Voor de Wave Inspire 17 is deze Wave-zool aan de binnenzijde wat verhoogd voor een antipronatie-werking.
Een ander onderdeel van de zool is het nieuwe Mizuno Enerzy Foam materiaal, wat 15% veerkrachtiger en 17% zachter is dan het materiaal dat Mizuno eerder gebruikte. Bovendien is dit materiaal heel erg duurzaam. De foam bevindt zich met name onder de hak en biedt extra comfort en een soepele afwikkeling van de voet.

Type: antipronatie
Gewicht: 276 gram (maat 39)
Drop: 12 mm
Ondergrond: verhard

Vanwege de demping en ondersteuning is dit de ideale schoen voor de overpronerende loper, prima geschikt voor lange afstanden, maar ook de beginnende loper zal aan deze schoen veel plezier beleven.

De test

Allereerst de fit. Ze zitten als gegoten. De loper met een wat bredere voet kan de schoen misschien als smal ervaren, maar met mijn smalle voeten heb ik genoeg ruimte, ook bij de tenen. Het bovenwerk van de schoen is bestaat uit een dubbellaags mesh en sluit mooi en comfortabel aan op de voet. De tong van de schoen is half vastgestikt, gevoerd en heeft geen harde randen. Hierdoor ervaar ik ook geen druk op mijn wreef, wat het comfort van de schoen nog meer vergroot.
Van nature ben ik een overproneerder, maar doordat ik een voorvoetlanding heb, is van die overpronatie weinig te zien en heb ik er ‘geen last van’ tijdens het hardlopen. Voor de test moest ik dus even mijn loopstijl aanpassen en nog mooier: ik kon de werking van de ondersteuning van de schoen terug zien tijdens opnames bij 5D-Lab, waar ik expres met een haklanding liep. Op mijn neutrale schoenen was met een haklanding duidelijk mijn overpronatie te zien en met het lopen op de Wave Inspire 17 zag je dat de ondersteuning zijn werk deed en mijn enkels beter in positie bleven.
Wat me vooral opviel was de enorme cushioning in de schoenen. Ze zitten echt zacht. Misschien naar mijn idee iets te zacht. Maar ik loop dan ook meestal op schoenen met veel minder demping. Dat vond ik dan ook het enige nadeel van deze schoen: door de demping en zachtheid mis ik het directe contact met de ondergrond. Nu is dat voor lopen op verharde ondergrond of vlak onverhard geen probleem, maar ik zal met deze schoenen niet snel het bos in gaan.

Conclusie

Hiermee onderschrijf ik eigenlijk de functie waarvoor deze schoen ontwikkeld is: het is een stabiele schoen die het prima doet op de weg. Juist op verharde ondergrond ervaar je de energieteruggave, welke op onverhard terrein deels verloren gaat in de ondergrond. Een schoen waar je als overproneerder dus je lange duurafstanden op kunt uitbouwen, een marathon op kunt lopen, maar ook een schoen waar een beginnend hardloper de eerste kilometers op kan gaan lopen.

De Mizuno Wave Inspire 17 is verkrijgbaar bij running speciaalzaken en webshops. Consumentenadviesprijs €149,95. Ga voor meer informatie naar Mizuno.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Mizuno.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!