Gear, gadgets en lifestyle

Review: Mizuno Wave Rider TT

Het is weer even geleden, maar ik mocht weer eens een paar schoenen testen! Voor mijn marathon was ik op zoek naar trailschoenen, die net wat minder stug in de zool zijn dan de Scotts die ik heb. En daar was de Mizuno Wave Rider TT!

Ik ontving de schoenen eind januari, dus zou het wel lukken om ze genoeg in te lopen om er een marathon een kleine 1,5 maand later op te lopen? Daar was ik na één lange duurloop van 25 kilometer in de sneeuw al wel uit. Dit worden mijn marathonschoenen.

Specs Mizuno Wave Rider TT
Met de Mizuno Wave Rider TT heeft Mizuno een hybride trailschoen ontwikkeld speciaal voor de avonturier die van de gebaande paden afgaat, maar ook nog even over asfalt moet lopen. Door de Wgrip-zool behoudt de schoen op alle ondergronden en in alle weersomstandigheden hele goede grip en tractie. De noppen zijn zo geplaatst dat je voorwaarts en zijwaarts optimale grip hebt.
Kenmerkend voor de Wave-serie is de Wave plaat, die zorgt voor demping, energieteruggave en met name op onverharde ondergrond zorgt voor stabiliteit. Door de plaatsing van de Wave plaat is de binnenzijde van de schoen, onder de voetboog iets verstevigd. Fijn als je vermoeid raakt; de steun geeft dan net wat extra ondersteuning.
Het bovenwerk van de schoen is van double jacquard geweven airmesh. Dit geeft een comfortabele fit en heeft een ademend vermogen.
Tegenwoordig is duurzaamheid en recycling belangrijk in de consumentenmarkt. Ook Mizuno draagt zijn steentje bij. Zo zijn de veters en de een gedeelte van het airmesh en de hielconstructie volledig gerecycled.

Type: neutraal
Gewicht: 256 (maat 40)
Drop: 12mm
Ondergrond: lichte trails en verhard

De tests
Mijn eerste training op deze schoenen was toen er sneeuw lag en ik een lange duurloop van 25 kilometer gepland had. Misschien een beetje de goden verzoeken en onverstandig, maar ik deed het toch maar. Mede omdat mijn andere trailschoenen nog stonden te drogen…
En eigenlijk had ik al heel snel door dat deze schoenen mij heel goed zitten. Zowel op de weg als onverhard en in de sneeuw biedt de schoen zekerheid door de goede grip. Daarnaast is de demping erg fijn. Niet te veel en niet te weinig. Juist de soepele zool zorgt er voor dat je een goed gevoel met de ondergrond blijft houden. Ik vind schoenen met een stugge zool al snel té stug en doordat ik dan geen gevoel met de ondergrond heb, kost me dit ook balans. Met de Wave Rider TT’s dus totaal geen last van!
Ook de pasvorm vind ik erg comfortabel. Mijn Morton’s neuroom kan nog wel eens opspelen in nieuwe schoenen, als mijn voet nog niet in het voetbed staat. Maar door de ruimte die mijn voorvoet heeft en de soepele zool bij het afrollen van de voet, krijgen de middenvoetsbeentjes de ruimte, waardoor de zenuw rustig blijft.
Met de 25 kilometer achter de rug, werden dit meteen de schoenen voor mijn lange duurlopen door het bos en ook voor mijn marathon, die 85% over onverharde paden ging. Voordeel is dat de zool geschikt is om ook mee op asfalt te lopen. De meeste trailschoenen hebben vrij zachte noppen, die snel slijten op asfalt. Maar de Wave Rider TT’s hebben nu zo’n 200 kilometer met mij over asfalt en door het bos geragd (en gezwommen) en er is nog geen enkele slijtage aan de noppen zichtbaar.
Nog een voordeel is het gewicht van de schoen. Door de gebruikte materialen weegt de schoen net iets boven de 250 gram. Hiermee is deze trailschoen toch wel één van de lichtere trailschoenen die ik in de jaren heb mogen testen!
Mizuno geeft zelf aan dat deze schoenen geschikt zijn voor de lichte trails. En daar sluit ik me bij aan. Ik heb de schoenen niet in de bergen kunnen testen, maar ik vermoed dat door de soepele zool, het zachte bovenwerk en het ontbreken van een harde toebox een aanvaring met een steen een pijnlijke aangelegenheid kan zijn.

Conclusie
De Mizuno Wave Rider TT is een heel geschikte schoen voor de trailrunner die graag van de Nederlandse gebaande paden afgaat en zich niet laat tegenhouden doorwisselende weersomstandigheden of ondergronden. Een hele fijne metgezel om vele kilometers op te zwerven!

De Mizuno Wave Rider TT is verkrijgbaar in een dames– en herenuitvoering bij (online) runningspeciaalzaken. Consumentenadviesprijs € 159,95.

In samenwerking met Minzuno.
Detailfoto’s: Mizuno

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!