Gear, gadgets en lifestyle

Review: New Balance Fresh Foam 980

Dit voorjaar zijn verschillende schoenenmerken met wonderbaarlijke schoenen schoenen op de markt gekomen. De afgelopen jaren zagen we vooral een trend van de minimalistische schoen, waarbij werd gepropagandeerd dat de voorvoet- of middenvoetlanding blessures zou voorkomen en de loopsnelheid zou doen toenemen. Ik schreef hier eerder al een keer over. Nieuwsgierig als ik ben kan ik het dan ook niet laten om schoenen die in de categorie ‘fatties’ vallen aan een test te onderwerpen. De fatties kenmerken zich door een dikke zool, die voor ondersteuning zorgt tijdens de landingsfase en hier energie uit genereert dat weer wordt omgezet in voorwaartse beweging.

[heading size=4 style=underline]New Balance Fresh Foam 980[/heading]Na de Rotterdam Marathon schreef New Balance een wedstrijd uit en daarmee won ik de New Balance Fresh Foam 980. Yes!! Lucky me kreeg een paar knalpaarse fatties in handen. En? Ik heb de schoenen op verschillende ondergronden getest. Er zou toch een moment moeten komen dat ik dacht: ‘meeeeeehhh, hier zijn ze niet geschikt voor’. Niets van dat! Ik ben overdonderd door deze schoen! En ik zal je vertellen waarom.
NB Collage

[heading size=4 style=underline]Facts[/heading]Kenmerkend van deze neutrale schoen is de zool die van Fresh Foam is gemaakt en uit één deel bestaat. New Balance omschrijft het zelf als volgt:

Fresh Foam is een nieuwe innovatieve techniek. Het rubbercompound (het materiaal wat voor de demping zorgt) dat is opgebouwd uit bogen en bruggen. Dit zorgt ervoor dat sommige plekken stevig zijn en andere juist comfortabel en zacht.

Dat voel je zodra je de schoen aantrekt. Hij zit als een pantoffeltje en voelt zacht aan aan de voetjes. Alhoewel de schoen er vrij robuust uitziet, weegt hij maar 232 gram (maat 40) en oogt hij van bovenaf vrij smal. De hielhoogte bedraagt 16 millimeter en mag zich dus best een maximalist noemen. Ondanks de hoge hielhoogte heeft de schoen een drop van ‘maar’ 4 millimeter, wat dan weer verrassend is in vergelijking met minimalistische schoenen, die ook een lage drop hebben.
Het bovenwerk is van licht ademend materiaal, dat zorgt voor ventilatie. In vergelijking met de innovatieve zool oogt het bovenwerk vrij conventioneel. Niet erg, het is functioneel, duurzaam en comfortabel. Waarom iets veranderen wat gewoon goed is?
De zool ziet er apart uit. Je zou niet denken dat de zool een goede grip biedt, maar ik heb me verbaasd.

[heading size=4 style=underline]Test them to the limit[/heading]Want hoe zitten ze nu met het lopen? Ik dacht find it out the hard way en put them to the limits! Fatties op de baan! Ik hou er persoonlijk van om op de baan met schoenen met minimale demping te lopen, omdat het tartan van de baan al demping geeft. Demping op demping geeft mij een gevoel van stuiteren, dus ik verwachtte met de Fresh Foams uit de bochten te vliegen, dan wel enorme vluchten te maken tijdens de zweeffase. Not. Wonderbaarlijk genoeg zijn de schoenen op de baan nog best wel reactief. Het bouncen bleef achterwege en ik heb er heerlijk op gelopen. Moet ik wel zeggen dat ik tijdens het testen van deze schoenen op de baan geen hele snelle intervals heb gelopen, omdat ik nog in de herstelfase van de marathon zat, maar bij een interval op 80% hielden ze zich bij mij prima.
10347165_10203914859739023_6490597398029928335_nOok leuk: de schoenen testen op een onverharde ondergrond. Dat deed ik in het bos met zowel droog weer als een vochtige (lees: kletsnatte) ondergrond. Omdat de zool best wel apart is vormgegeven had ik gedacht dat ik op de ondergrond zou gaan glijden, maar of ik nu op mul zand, modder, gras of wat dan ook liep, de grip was gewoon goed! En dat geldt ook voor op de weg bij zowel droog als nat wegdek. Enige nadeel op onverharde ondergrond is dat door de dikke zool je weinig feeling hebt met de ondergrond. Dat vind ik juist de charme van trailrunning of offroadrunning: dat je in contact staat met de constant veranderende ondergrond.

[heading size=4 style=underline]Dus[/heading]Ik kan alleen maar de conclusie trekken dat de Fresh Foam 980 een hele fijne trainingsschoen is voor zowel de kortere als de langere afstanden op alle mogelijke ondergronden. Voor het tempowerk zou ik zelf een wat minimalistischere schoen kiezen, maar dat is mijn voorkeur. Door het gewicht ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar wat de schoen kan doen in wedstrijdverband…

New Balance zal in de toekomst ook andere type hardloopschoenen gaan voorzien van Fresh Foam.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!