Gear, gadgets en lifestyle

Review: New Balance Fresh Foam Boracay v3

Eye candy, wie houdt daar nou niet van? Bijna te zonde om op te lopen, maar dan mis je wel hele fijne kilometers. Meet the New Balance Fresh Foam Boracay v3.

[heading size=4 style=underline]Fresh Foam en de collectie[/heading]Sinds New Balance de Fresh Foam zolen in 2014 lanceerde, is deze innovatieve zool tegenwoordig in bijna ieder type schoen van New Balance doorgevoerd.  Middels het ‘data driven design’ wordt de tussenzool ontworpen, waarbij op bepaalde plaatsen meer demping en stabiliteit wordt geplaatst middels een computermodel. De Fresh Foam zool is gemaakt op basis van een techniek uit de bruggenbouw. Door gebruik te maken van verschillende holle en bolle zeshoeken kun je stevigheid of demping creëren in een zool. Simpel gezegd bieden de holle zeshoeken demping en de bolle stevigheid. Door die zeshoeken (convexen en concaven voor de betere bruggenbouwer) te variëren kun je verschillende versies van één schoen maken. Geschikt voor een ander gewicht, en een andere techniek of tempo. Dit leverde vier verschillende schoenen, voor vier verschillende lopers/doelen op; de Zante, Boracay, Vongo en de 1080:
Zante: middenvoet-/voorvoetlanders, licht postuur, snelle afwikkeling (lees hier mijn review)
Boracay: middenvoet-/voorvoetlanders, gemiddels postuur, rustige afwikkeling
Vongo: haklanders, stevig postuur, overpronatie, rustige afwikkeling
1080: haklanders, zwaarder postuur, langzame afwikkeling
Falke RunAndreaRun

[heading size=4 style=underline]New Balance Fresh Foam Boracay v3[/heading]Ik testte de New Balance Fresh Foam Boracay v3 (uiteraard ook verkrijgbaar voor heren). Met mijn middenvoetlanding een schoen die bij mijn loopstijl past en vooral voor mijn duurlopen geschikt is. De FF Boracay v3 is een neutrale schoen met een soepele heel-to-toe afwikkeling van de voet, waarbij de reactiviteit niet verloren gaat. Daar zorgt het Fresh Foam wel voor. Die foam biedt ook de demping, waardoor je kilometers comfortabel kunt lopen. Demping en reactiviteit in één, daar kun je heel wat kilometers mee vreten.
Het bovenwerk is een 3D gerpinte synthetische/mesh upper en is dus anders dan de meeste andere hardloopschoenen, waarbij het bovenwerk uit vrijwel geheel mesh bestaat. Dat levert meteen een fraai plaatje op, want het bovenwerk lijkt wel op een uitgerekte honingraat, waarbij New Balance ook nog eens tactisch is geweest in het kleurgebruik, dat mooi overloopt.
De binnenkant van de schoen is naadloos, waardoor je geen last hebt van nare drukplekken op de voet en het biedt nog extra comfort ook.

Type: neutraal, voorvoet-/middenvoetlanders
Gewicht: 237 gram (dames maat 40)
Drop: 4mm
Geschikt voor: kilometer vreten, duurtrainingen en wedstrijdenRunAndreaRun Stryd New Balance

[heading size=4 style=underline]De test[/heading]Zoals ik gewend ben van New Balance is de pasvorm van de schoenen perfect. Of ik heb gewoon de perfecte voeten voor New Balance, dat kan natuurlijk ook. Wel verwissel ik de insole van deze schoen met die van de Vazee. Op de één of andere manier vind mijn mortons neuroom in de linkervoet dat fijnere insoles, waardoor ik langer zonder last kan lopen. Toch gek, want de insoles van de Boracay v3 zijn juist softer en ietsje dikker. Hierdoor heb ik iets minder demping in de schoen, maar dat hindert mij verder niet.
Deze Boracay v3 heb ik op verharde ondergronden getest en vooral tijdens (tempo)duurlopen, want al snel bleek dat ik ze dan het fijnste vind. Dat komt ten eerste door het comfort die de schoenen bieden in combinatie met de demping. Zeker met mijn gekke voetkuren vind ik demping, comfort en een goede voetondersteuning in de schoen momenteel erg belangrijk. Deze schoenen maken dat ik eigenlijk door wil lopen, terwijl ik mijn kilometers er al op heb zitten. Overigens kun je met deze schoenen natuurlijk ook prima je intervals doen. Al geef ik bij pittige tempo’s (gewoon hard knallen) toch de voorkeur aan de lichtere New Balance Vazee, die ook ietsje reactiever is. De Vazee reageert net iets feller op tempowisselingen en afzet.
Zelfs over de zool van de Boracay v3 is nagedacht, want het profiel van de schoen zijn eigenlijk de honingraatjes, waar de Fresh Foam zool uit is opgebouwd. Lekker contrasterend kleurtje ook. De zool is overigens ook functioneel: de grip is prima op zowel droge als natte ondergrond en dan maakt het mij niet uit of ik over asfalt, beton, schelpenpaden of kasseitjes loop. Erg fijn is de wat oplopende neus, waardoor je voeten op een natuurlijke manier kunnen landen en afzetten, zonder weerstand van de schoen.
Over de looks van de schoen kan ik kort zijn: eye candy. Bijna zonde om op te lopen! Maar dan mis je wel hele fijne kilometers.
Falke RunAndreaRun Stryd New Balance

De New Balance Fresh Foam Boracay v3 zijn in verschillende kleurstellingen verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 130,-. Laat wel even middels een looptest bij een hardloopspeciaalzaak analyseren of deze schoen bij jou past.

In samenwerking met New Balance.

Foto’s: Harm Dommisse

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!