Gear, gadgets en lifestyle

Review: Odlo Evolution Warm

Wij hardlopers laten ons niet uit het veld slaan door een beetje vrieskou, sneeuw en ijzige wind. Op kou kun je je kleden, toch? Dus gaan we ingepakt in allemaal laagjes de uitdaging tegemoet. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat het allereerste laagje wat je aantrekt heel veel invloed heeft op je temperatuurregulatie?

[heading size=4 style=underline]Baselayer[/heading]Het eerste laagje kleding staat in direct contact met de huid en heeft daarmee een heel belangrijke taak. Het moet namelijk je zweet opvangen èn afvoeren in welke weersomstandigheden ook. In de zomer wil je je warmte goed kwijt kunnen, zodat je niet met een nat, schurend shirt rond loopt. In de winter daarentegen wil je juist dat je lichaamswarme zoveel mogelijk wordt vastgehouden, zonder dat die eerste laag nat is. Een natte laag kleding op je huid, kan er met lagere temperaturen voor zorgen dat je je lichaamswarmte kwijt raakt en onderkoeld kunt raken. De ideale eerste laag is dan ook een goede baselayer, of ondergoed, speciaal voor het sporten.

[heading size=4 style=underline]Odlo Evolution Warm[/heading]Ik testte van Odlo de Evolution Warm Baselayer Shirt (longsleeve) en de bijpassende Panty Evolution Warm (boxershortje), die er ook voor de heren zijn.

Evolution Warm dames
Evolution Warm dames

Deze lijn is geschikt voor high intensity sporten in de kou, zoals hardlopen, trailrunnen, skiën, klimmen, fietsen, hiken, etc. Maar ook prima geschikt voor het wandelen, of training geven. Heb ik ondervonden.
De producten worden geleverd in een luxe doosje. Niet direct weggooien, want hier staat best belangrijke info op. Namelijk een uitleg over het Odlo temperatuur controle systeem. Zo zie je precies bij welke inspanning en temperatuur welke productgroep het meest geschikt is.
– Evolution X-light: stilstaand +25 en hoger, hardlopen +5 en hoger
– Evolution Light: stilstaand +15 tot +25, hardlopen -15 tot +5
– Evolution Warm: stilstaand -10 tot +15, hardlopen -15 tot -25
– Evolution X-Warm: stilstaand -10 tot -30, hardlopen -25 tot -30
Mijn testproducten (Warm) zijn dus geschikt om temperaturen van ver onder 0 te trotseren tijdens een training en stilstaand kan ik waarschijnlijk een overwintering in de tuin doorstaan.

Evolution Warm heren
Evolution Warm heren

[heading size=4 style=underline]Tweede huidje[/heading]Heel leuk om deze producten te testen met buitentemperaturen die wisselen van rond het vriespunt tot de 15 graden in de plus. Tijdens training geven of stilstaan (supporteren tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld) ideaal. Maar tijdens een training was het nog best een pittige opgave. Ik heb het geen moment koud gehad en had eigenlijk gehoopt op flink lagere temperaturen!
Maar laat ik beginnen bij het begin. Want het eerste wat opvalt is de zachtheid van het materiaal. De combinatie van weefsels geeft de baselayers een hoge aaibaarheidsfactor. Nog een voordeel: deze vezels gaan nare luchtjes tegen en dat zorgt voor een fris gevoel.
De longsleeve en boxer zitten als een tweede huidje. Niet alleen door het zachte materiaal maar ook doordat het materiaal je bewegingen volgt. Ze zijn volledig naadloos en voorkomen daarmee schuurplekken of irriterende naden. Daarnaast zijn op de cruciale punten (zoals onder de oksels) zogenaamde ventilatiezones aangebracht, terwijl op de flanken juist een extra isolerende laag is geplaatst. Op plekken waar je snel zweet wordt dit dus effectief afgevoerd, terwijl je organen een extra bescherming hebben.
Het enige nadeeltje wat ik persoonlijk ondervind is dat de boxer behoorlijk hoog in de taille zit. Maar dat is niet zonder reden, want dit voorkomt dat je een koude rug krijgt bij bijvoorbeeld fietsen of skiën.

[heading size=4 style=underline]De test[/heading]Ik heb de baselayers in verschillende omstandigheden getest. Allereerst tijdens een training, terwijl het ruim 10 graden was… Ik zweette me de pan uit en had het veel te warm! Maar bij het uittrekken van de kleding was het materiaal wel droog. Een betere test was tijdens het geven van looptraining, in ongeveer dezelfde temperatuur. Ik sta dan veel stil en dan heb ik al snel de rillingen over mijn lijf lopen. Dat werd nu (deels) voorkomen. Grappig om te merken dat mijn bovenlijf en billen namelijk lekker warm bleven, maar mijn benen (zonder baselayer) het kouder en kouder kregen en de huid van de benen rood uitgeslagen was!
Een ander moment dat ik dit setje extra ben gaan waarderen was na een paar koude obstacleruns tijdens de WK’s in de Verenigde Staten, waar de omstandigheden grillig waren en ik na afloop maar wat blij was dat ik het beetje warmte wat ik nog in mijn lijf had vast kon houden met een vers uit de tas geplukte droge, schone baselayer. Een heerlijke beloning voor dat beurze en koude lijf.
Voor de trainingen hier in Nederland wacht ik nog even tot het echt kouder is voordat ik deze baselayers weer aantrek, want met temperaturen van 15 graden en een stralend zonnetje is dit setje nog te warm. Ik hoop echt op een ijskoude winter! Niet dat de baselayers nu in de kast liggen te wachten tot een strenge winter: ze zitten zo lekker dat ik ze gewoon overdag draag onder een dun truitje. En uiteraard tijdens het training geven.

[heading size=4 style=underline]Duurzaam[/heading]
Een leuk weetje: de producten zijn deels vervaardigd uit gerecycled materiaal. Tel daarbij op dat de kwaliteit hoog is en je zeker niet snel door de longsleeve en boxer heen zult slijten. Duurzame producten dus. Daar zit wel een prijskaartje aan. Voor de longsleeve betaal je € 70,- en voor de boxer € 35,- (zowel dames als heren uitvoering). Maar dan heb je wel een setje dat je de gedurende de winter optimaal warm zal houden. Deze producten en nog veel meer in de Evolution Warm lijn, zijn onder andere verkrijgbaar via de website van Odlo.
UW-Women-Banner
Foto’s: Harm Dommisse (header), Odlo

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!