Osprey Archeon
Gear, gadgets en lifestyle

Test: Osprey Archeon 45L

‘Another 45 miles to go’ gaat het door mijn hoofd, terwijl ik door het Ketelwald wandel met mijn Osprey Archeon 45L op de rug. De afgelopen maanden legde ik voor mijn #GVRAT1000k al 950 kilometer af, waarvan veel wandelend. Ik ben het wandelen meer en meer gaan waarderen en hoef nu letterlijk nog maar 45 mijl! Hoe fijn om dan een metgezel te hebben die je op al die kilometers voorziet van alles wat je nodig hebt? Voor dit artikel ging ik op pad en testte de Osprey Archeon 45L, een veelzijdige rugzak voor de outdoor liefhebber.

Op pad met Archeon 45L

Woensdag maakte ik een klapper van 31 kilometer met een wandeltocht door het Ketelwald op de Nederlands-Duitse grens. Een temperatuur van ruim 30 graden, de nodige hoogtemeters en een bepakking van zo’n 10 kilo zorgden voor wat extra uitdaging. Maar wel met reden. Ik testte de nieuwe Osprey backpack Archeon van 45 liter. Een stevige outdoor rugzak voor dag- en meerdaagse tochten. Dan kun je natuurlijk niet gaan lopen met een lege rugzak. Bepakt met een paar extra schoenen, vier liter water, eten en snacks voor een weeshuis, extra kleding, zonnebrand, powerbank en nog wat meer onzinnige vulling om de rugzak vorm te geven gingen we op pad. Partner in crime Max testte dezelfde rugzak in de herenversie.

Duurzaam, robuust en comfort

De Archeon is een nieuwe serie van outdoor musthaves van Osprey voor zowel dames als heren. Verkrijgbaar in vier maten (25, 30, 45 en 65 dames /70 heren liter) is de rugzak geschikt voor zowel dagtochten als meerdaagse hikes. Mega duurzaam en robuust vanwege de stevigheid van het materiaal en ook nog eens geschikt voor wie milieubewust wil consumeren: de Archeon is gemaakt van 100% gerecycled polyester. De afwerking is zoals je van Osprey mag verwachten: kwalitatief hoogwaardig met heel veel comfort (zoals  ik van de Osprey Duro serie al gewend ben). Zo is het rugsysteem voor dames speciaal op de anatomie aangepast en middels verschillende verstelpunten stel je de rugzak af, zodat ie zich comfortabel laat dragen. Het nauw aansluitende rugsysteem kan aanzienlijke belastingen dragen zonder in te leveren op comfort. Het rugpand is niet vrijstaand, maar ondanks de hitte waarin ik de rugzak getest heb, heb ik geen moment het idee gehad dat mijn warmte niet weg kon via mijn rug. Ook bleven, doordat de rugzak onbeweeglijk op de rug te dragen is, schuurplekken uit.

Ketelwald

Ok, maar eerst op pad. Om 7 uur staan op de parkeerplaats en lopen direct via de Grensweg het Duitse deel van het Ketelwald in, het Reichswald. Het Ketelwald strekt zich uit van Nijmegen tot Xanten en vormde tot in de Middeleeuwen een aaneengesloten glooiend oerbos over de stuwwal die in de ijstijd (Salien) is ontstaan. Vooral in het Nederlandse deel is het bosgebied door de tijd heen versnipperd geraakt, maar het Duitse deel is nog een gebied van zo’n 90km2. Genoeg bos dus om een flinke wandeling af te leggen. En ons meteen te voorzien van de hoognodige schaduw. Na een flinke klim de stuwwal op lopen we oostwaarts verder Duitsland in. Op de flanken van de stuwwal zijn duidelijk sporen van de Tweede Wereldoorlog terug te zien. Vele loopgraven slingeren zich door het bos. We lopen over lange lanen en bijna zou ik denken dat het een saai bos is. Maar de glooiingen en de afwisseling in bomen en planten maken het een interessant gebied. Door de vele houtkap door de eeuwen heen is er van het oerbos weinig meer in tact en het huidige bosbeheer lijkt in een tweestrijd te zijn om een balans te vinden tussen het natuur de gang te laten gaan en cultiveren. Dieren laten zich ook in de vroege ochtend met deze warmte helaas niet zien. Andere mensen overigens ook niet. Het is, op vogels na, doodstil in het bos.

Snacktime

De kilometers roffelen onder de voeten door en de rugzak laat zich stabiel op de rug meevoeren. Ondanks de warmte blijft mijn water in het waterreservoir, die ik in de rugzak heb bevestigd, heerlijk koel. Hierdoor kan ik drinken zonder dat ik iedere keer de rugzak af hoef te doen om een fles water te pakken. Ik verbaas me dan ook over de isolatie die de tas biedt. Ik heb ook veel plezier van de kleine zippockets op de heupband en de mesh zijzakken, waar ik een berg aan snacks in heb verstopt.

Franse taferelen

Na een lunchstop bij Kranenburg, ons noordelijkste punt, zetten we de tocht voort ’terug naar het zuidwesten’, richting Nederland. We zijn nu halverwege de ronde door het Reichswald. De temperatuur is ondertussen aardig opgelopen, dus we doen het rustig aan maar gaan hard met de watervoorraad. Onze ronde bestaat eigenlijk uit twee lussen en de tweede lus voert ons via de camping naar de Sint Jansberg. Kunnen we mooi het water bijvullen. Zonder deze verversingspost hadden we de route voortijdig moeten beëindigen.
Met liters vers water in mijn rugzak, een natte pet en buff verruilen we de beschutting van het Reichswald voor de zonnige velden. De Franse landschapscamping De Zoete Aagt doet de naam eer aan. We zijn de weg nog niet overgestoken of wanen ons in Frankrijk. Een onverhard pad voert langs wijnranken en glooiende velden en de verzengende hitte is on-Nederlands.

Sint Jansberg op. En af.

We verlaten de velden en slingeren ons langs en over de Sint Jansberg. Dit beboste deel van de stuwwal doet heel anders aan dan het Reichswald. Er wachten ons steile klimmen en afdalingen, waarbij de pasvorm van de Archeon aardig wordt getest. Want het laatste wat je wilt is dat je rugzak verschuift en je uit balans brengt. Maar solid as a rock, volgt de rugzak mijn bewegingen terwijl ik me over boomstammen heen klim, of er onder door probeer te kruipen. We krijgen er prachtige uitzichten voor terug en ik heb er eigenlijk geen erg in dat de Archeon al ruim 25 kilometer mijn metgezel is. Het einde van onze hike komt in beeld en op de Sint Jansberg komen we meer mensen tegen.
Het landschap verandert in de laatste kilometers radicaal. De vele beekjes die hier stromen zorgen voor een moerasgebied en mondden onderaan de hellingen uit in het Koningsven. Van origine een nat veengebied, wat nu door het landschapsbeheer in oude glorie is hersteld. De laatste kilometer leggen we in de volle zon af door het nu droog liggende Koningsven, waar de bloemen weelderig groeien. Met iedere stap die we van de stuwwal verwijderd raken, komt de airco van de auto dichterbij. Na ruim 7 uur komt deze test ten einde. Jammer genoeg, want met de Archeon krijg ik alleen maar meer zin om hier ook meerdaagse tochten mee te gaan maken.

De specs

Veel functionaliteiten van de Archeon heb ik nu nog niet getest of gebruikt. Daarom een overzicht van de specs.

Gewicht: 2 kilo
Afmetingen (van de 45 liter): 69L / 33W / 29D
Materiaal: 1880D Recycled Nylon Canvas, 100% gerecycled, PFC vrije waterafstotende coating

  • Volledig instelbaar AirScape™ met schuimgevuld rugpand voor comfort en pasvorm
  • Compressiebanden
  • Bevestiging voor wandelstokken of ijsbijlen
  • Geschikt voor de Osprey drinksysteem Hydraulics™ tot 2,5 liter (niet meegeleverd)
  • Stretch mesh zijvakken
  • Vakken met ritssluiting op de heupband
  • Gaasvak met ritssluiting onder het deksel
  • Bergvak op het deksel
  • Snel en gemakkelijk toegang tot het grote bergvak via deksel en twee ritsen
  • Geïntegreerde raincover die over de tas heen kan

De Archeon serie is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleuren voor zowel dames als heren vanaf € 185,-. Voor de bepaling van de juiste maat gebruik je de app Packsizer 2.0.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Osprey Europe.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!