Gear, gadgets en lifestyle

Review: Osprey Duro 6

Sinds ik vorig jaar kennis maakte met Osprey ben ik fan. Ik mocht toen de Rev 6 testen, een fantastisch rugzakje met waterzak voor (trail)lopers. Dat rugzakje zat het afgelopen jaar zo ongeveer aan mij vast geplakt! Maar de opvolger is zo mogelijk een nog betere versie

[heading size=4 style=underline]Osprey[/heading]Osprey is van origine een Amerikaans merk en gespecialiseerd in het fabriceren van functionele rugzakken en tassen voor reizen, maar vooral voor outdoorsporten, zoals hiken, trailrunning, fietsen, wintersport en klimmen. In 1974 rolde het eerste ontwerp van Osprey onder de naaimachine vandaan. Sindsdien hebben de duurzame backpacks van Osprey de hele wereld gezien. Van verlaten eilanden tot op de top van de Mount Everest aan toe.

[heading size=4 style=underline]Duro 6[/heading]Meet the Osprey Duro. Een rugzakje met slimme bergruimte voor de hardloper en verkrijgbaar in 3 verschillende inhoudsmaten (1,5 liter, 6 liter en 15 liter). Ik testte de Duro 6, welke standaard is voorzien van 2 drinkflask van 500ml, die in de borstvakjes gestoken kunnen worden. Daarnaast heeft de Duro 6 een grote hoeveelheid aan vakjes een zakjes, zodat je je spulletjes georganiseerd kunt opbergen en je niet in een groot bergvak hoeft te graaien naar iets wat je nodig hebt. Wat ik vooral heel erg fijn vind aan dit rugzakje is de bergruimte op de schouderbanden op de borst! Wat je direct nodig hebt, zoals gelletjes, of handschoentjes, steek je dus voor in de vakjes, zodat je er makkelijk bij kunt en niet eerst je rugzak af moet doen. En voor het eerst heb ik nu een rugzak, waarbij mijn OnePlus gemakkelijk binnen handbereik opgeborgen kan worden! Hij past namelijk in het ritsvakje op de borst!
Osprey Duro 6
[heading size=4 style=underline]Pasvorm[/heading]Er valt weinig in te stellen aan de Duro 6. Waar je bij veel rugzakjes allemaal bandjes op de juiste maat moet instellen, is dat bij de Duro 6 nauwelijks nodig. De Duro 6 is namelijk in verschillende maten verkrijgbaar en het enige dat je in moet stellen zijn de twee borssluitingen. Overiegns een nieuw soort een heel snel clipsysteem, waarmee je heel snel en makkelijk de gespjes vast maakt! De gespen op de borst zijn zowel op lengte als op hoogte instelbaar. Zo kun je de rugzak zo instellen dat deze niet meer kan bewegen. Belangrijk omdat je je tasje bij een andere (zwaardere) inhoud even opnieuw af moet stellen. Die twee borstbanden zijn dus genoeg om de rugzak op de plaats te houden. Hij verschuift niet, dus geen irritaties en schuurplekken, of irritant gehots van de inhoud van de rugzak. De voering van de Duro 6 is van ademend mesh. Dat voorkomt niet dat je toch gaat zweten onder de schouderbanden en het rugpand, maar het voert wel de warmte af.
Osprey Duro 6
[heading size=4 style=underline]Features[/heading]Naast de flasks biedt de Duro 6 ook ruimte aan een waterzak van 1,5 liter. Hiervoor is het achterste bergvak in de Duro 6.  De slang gaat via de schouderband naar voren en kun je gemakkelijk leiden. De drinkzakken van Osprey zijn voorzien van een magneetje aan het mondstuk. Die kun je dus op de borstsluiting klikken, waardoor je de drinktuut binnen mond bereik hebt.
Je kunt dus genoeg water meenemen voor een lange trail (totaal dus 2,5 liter met de twee flasks), of juist minder als je voor een kortere run gaat. Ook kun je op deze manier variëren in wat je meeneemt, want je kunt bijvoorbeeld de waterzak met water en de flasks met energiedrank vullen. Handig!
Anita Active OspreyNog meer handigheidjes en weetjes over de Osprey Duro 6:
– gewicht: 380 gram (exclusief flasks)
– fluitje in geval van nood
– handig bergvakje voor pasjes/geld
– lusjes voor je poles
– vernieuwde en heel makkelijke clips van de borstbanden

[heading size=4 style=underline]Conclusie[/heading]Was ik al verliefd op zijn voorganger, ik ben nu hoteldebotel tot over mijn oren! De Osprey Duro 6 is een veelzijdig rugzakje en weegt nauwelijks iets. Door zijn comfort en handige bergruimtes is het mijn nieuwe metgezel, ook bij de kortere runs. Al is het maar omdat ik mijn telefoon eindelijk éch makkelijk binnen handbereik op kan bergen en ik heel makkelijk wat water mee kan nemen! Het rugzakje is bijna overcompleet en tot in detail perfect afgewerkt, zoals ik van Osprey gewend ben. De Duro 6 laat weer een paar innovatieve ontwikkelingen zien, die bewijzen dat ze bij Osprey niet stil zitten als het om innovatie gaat. Maar ook is ‘wat al goed is’ weer meegenomen in de Duro 6. Hij is iets duurder dan zijn voorganger, maar zijn geld meer dan waard!

De Osprey Duro 6 is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren (electric black en silver squall) voor € 90,- via www.ospreyeurope.nl.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Osprey.

2 reacties

  • Patrick

    Als je twijfelt tussen maten doe je er goed aan de kleinere te nemen, zeker bij de duro 15. Maar ook bij de duro 1.5 is dat verstandig, dan voorkom je beweging als hij tijdens het lopen wat minder gevuld raakt door het watergebruik.

    Voor de rest een heel lekker vest (beide 1.5 en de 15) voor de 1.5 is het handig de blaas eventueel te fixeren tegen de rug met een stijf vlak dat net zo breed/ietsjes breder is als de rugzak of een vest of iets dergelijks. Dat voorkomt hinderlijk bewegen van de blaas als hij wat leger is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!