Gear, gadgets en lifestyle

Review: Polar M200

Op zoek naar een GPS- sporthorloge met hartslagmeting in de pols, uitgebreide trainingsfuncties én voor niet te veel geld? Polar kreeg het voor elkaar en met de Polar M200

[heading size=4 style=underline]Polar M200[/heading]De M200 van Polar is een heel mooi GPS-horloge voor de hardloper die niet te veel geld uit wil geven, maar wél een goede hartslag- en GPS-functie wil. En voor dat geld neem je dan toch al die andere functies, zoals een activity tracker, voor lief? Ik doe niet moeilijk hoor!

Find the joy of running. The best workout is the one you do. The easy-to-use Polar M200 with wrist-based heart rate monitoring motivates and guides you every step of the way. – Polar

En met dit motto weer Polar een grote doelgroep van hardlopers aan te spreken. De hoogste tijd dus om te kijken of ik die joy ook ontdek in de M200.

[heading size=4 style=underline]Design[/heading]Een horloge zonder te veel poespas op het eerste gezicht, maar toch met méér mogelijkheden dan ik op voorhand zou denken. De vormgeving is vrij robuust. Het ronde klokje vind ik wat aan de grote kant. Ik heb zelf smalle polsen, dus hij is duidelijk aanwezig als ik hem draag. Met een dikte van 12 mm is hij aan de dikke kant, maar bij de mouwen van de meeste jasjes is dat geen probleem. Aan de onderzijde van het klokje zit de sensor, die de hartslag in de pols registreert.
Het bandje is in verschillende maten verkrijgbaar én nog leuker: ook in verschillende kleurtjes! Zo kun je je horloge optimaal matchen met je hardloopoutfit.
+ verwisselbaar bandje
+ waterdicht (je kunt er mee zwemmen)
– grootte van het klokje

[heading size=4 style=underline]Gebruik[/heading]Allereerst moet je de M200 even opladen voor gebruik. Hiervoor haal je het klokje los van het horlogebandje en sluit je hem met de usb aan op de computer of oplader. Via het online Polar Flow programma kun je al je gegevens invoeren, of je M200 syncen met je profiel op Polar Flow.
De M200 laat zich makkelijk bedienen door twee knopjes aan weerskanten van het digitale beeldscherm door ze kort of langer ingedrukt te houden. Persoonlijk vind ik dit wat verwarrend en vooral in het begin moest ik meerdere keren door de menu’s heen om uiteindelijk in het juiste tabje te komen. Dat levert tijdens het trainen ook wel eens wat gerommel op. Zit ik op het verkeerde knopje te drukken, of druk ik er net niet lang genoeg op. Bij een druk op een knop licht ook automatisch het beeldscherm op. Niet fel, wel subtiel en voldoende om genoeg te zien.
+ simpel in gebruik
+ verlicht beeldscherm
– bediening met kort/lang indrukken kan lastig zijn
– even goed opletten bij het aansluiten van de lader op het klokje

[heading size=4 style=underline]Hartslagmeting[/heading]De hartslagmeting gaat bij de Polar M200 via de pols, dus niet met een borstband. Voor velen zal dit een uitkomst zijn! Vaak wordt van hartslagmeting via de pols gezegd dat deze niet accuraat is. In een test gelijktijdig met een ander merk sporthorloge met polsmeting én met een hartslagband lijken de verschillen verwaarloosbaar. Dit in combinatie met de manier waarop ik mijn lichaam ken en zelf aanvoel in welke zone ik loop, geeft de meting via de pols een aardig waarheidsgetrouwe weergave. Waar je wel rekening mee moet houden is dat er iets een ‘vertraging’ op de lijn zit: de hartslag wordt gemeten in de pols en dat is verder van het hart af dan meting via een borstband, die recht op de borst meet.
In Polar Flow kun je je maximale hartslag en rustpols ingeven, zo worden je trainingszones berekend. Maar je kunt ook een VO2Max test doen middels de Polar Fitness Test.
+ vrij nauwkeurige hartslagmeting
+ meting via de pols, geen borstband nodig
– het horloge moet vrij strak om de pols zitten = minder comfortabel

[heading size=4 style=underline]GPS[/heading]De Polar M200 is voorzien van een geïntegreerde GPS met SiRFInstantFix™. Binnen enkele seconden heeft ie de satellieten gevonden en kun je met je training van start. De Polar M200 meet je snelheid, gelopen afstand en nadien kan je in Polar Flow de gelopen route zien. Het is puur een registratiefunctie; een route vooraf uploaden naar de M200 is niet mogelijk.
+ GPS signaal wordt snel gevonden
+ nauwkeurige registratie
– niet mogelijk om een vooraf geplande route te uploaden

[heading size=4 style=underline]Training[/heading]De M200 kan je allerbeste trainingsmaatje worden. Je kunt gewoon de startknop indrukken en gaan met die banaan. Dit is de manier waarop ik mijn sporthorloges eigenlijk altijd gebruik. In je Polar Flow profiel kun je de sporten instellen, die je regelmatig doet, zodat je deze allemaal kan registreren met je M200.
Speicifiek voor hardlopen kun je ook een programma via Polar Flow uploaden. Polar Flow heeft de mogelijkheid om een heel trainingsprogramma in te plannen; van 5 km tot marathon. Op basis van een paar vragen wordt een schema gegenereerd, waarbij de trainingen op basis van je hartslagzones zijn samengesteld. Dit zijn wel zeer basic programma’s maar bieden een goede richtlijn om naar een doel toe te trainen. Horloge aan en voila, je ziet precies wat je die dag moet doen.
+ makkelijke registratie van je trainingen
+ mogelijkheid om je training vooraf te uploaden (duur, interval, blokken, etc)
+ mogelijkheid om een trainingsprogramma via Polar Flow te uploaden

[heading size=4 style=underline]Activity tracker[/heading]Tegenwoordig heeft bijna iedere sportwatch een activity tracker, dus de M200 blijft niet achter. Op het horloge zelf heb je inzicht in je aantal stappen en het behaalde percentage van je dagelijkse doel. Heb je je doel gehaald? Dan krijg je een melding, oftewel well done! Maar wat is dan je dagelijkse doel? Die kun je zelf instellen door een level van activiteit te kiezen. Het gekozen level staat dan voor de mate low-medium-high intensity van je dagactiviteiten. Hoe hoger je level, hoe actiever je in alle zones moet zijn om je doelen te halen. Op deze manier helpt Polar je om op een leuke manier bezig te zijn met je leefstijl.
Wil al je data zien? Dan moet je toch inloggen op het digitale Polar Flow. Maar dan heb je ook inzicht in het aantal verbrande calorieën, je afgelegde afstand die dag en de duur van je slaap en -ritme. Maar het mooiste van deze activitytracker vind ik het inzicht in je algehele activiteit gedurende de dag. Je slaap, zitten, lichte activiteit, wandelen en uiteraard het sporten worden in staafdiagram inzichtelijk. Shocking om nu ook eens in je beeldscherm te zien hoeveel je eigenlijk zit!
Btw een leuk grapje: als je jarig bent weet de M200 je zelfs te feliciteren!
Polar M200+ uitgebreide analyse van je dagelijkse activiteit
+ motiverende meldingen in je scherm
+ je verjaardag wordt niet vergeten!
– de data is alleen uit te lezen via Polar Flow

[heading size=4 style=underline]Specs[/heading]De Polar M200 heeft verrassend veel functies voor een horloge dat ‘maar’ € 149,95 kost! Naast de hierboven genoemde functies kun je ook het volgende verwachten:
* 4 MB Flash memory
* Oplaadbare 180 mAh lithium polymer batterij
* Levensduur van een opgelade batterij is tot 6 dagen (24/7 activity tracker + 1 uur training per dag met gebruik van GPS en hartslagfunctie, zonder smartnotificaties)
* smartnotificaties

Grote + is toch zeker de prijs!

De Polar M200 is verkrijgbaar voor € 149,95. De verwisselbare bandjes zijn verkrijgbaar voor € 19,95.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!