Gear, gadgets en lifestyle

Review: Polar RC3 GPS

Degelijk, betrouwbaar en makkelijk in gebruik. Hiermee kenmerkt de Polar RC3 GPS zich. Een sporthorloge zonder poespas, maar met alle benodigde basisfuncties die een hardloper of fietser wenst.

[heading size=4 style=underline]Gebruik[/heading]Polar staat bekend om de degelijkheid van de sporthorloges. Ze zijn gebruiksvriendelijk en makkelijk te hanteren tijdens het lopen. De RC3 GPS bevindt zich in het bovenste segment van de Polar sporthorloges. Op de site van Polar staan overzichtelijk alle technische specificaties benoemd.
Met een druk op de knop zet je de Polar op standby en zoekt hij binnen no time je hartslag en GPS. Terwijl ik sta te wachten totdat ik ergens in beeld zie dat deze gevonden zijn, blijkt de Polar al lang startklaar te staan! De knop indrukken dus en gaan!
De batterij heeft een lange levensduur. Bij een volledig opgeladen batterij kan bij het gebruik van GPS 12 uur geregistreerd worden. Bij gebruik van een uur per dag met GPS kan hij zo 11 dagen zonder opladen mee.
1499601_10203143301250543_1609217860_n
[heading size=4 style=underline]Hartslagmeter[/heading]
De hartslag wordt gemeten middels een borstband. De elektroden bevinden zich over een lengte van 20 centimeter. De afneembare zender zorgt er voor dat je na gebruik de band makkelijk kan reinigen. Nadeel van de band is de sluiting, die nog wel eens los kan schieten (en dan is het een heel gedoe om onder al je lagen kleding de band weer vast te krijgen) en de band is vrij wijd voor de wat tengere vrouwen.
Als je de eerste keer het horloge wilt gebruiken, moet je even je gegevens invoeren. Het activeren van de hartslagmeter is een ietwat omslachtige manier, maar daarna heb je er geen omkijken meer naar. Het horloge is nu gebruiksklaar.
Wil je een nauwkeurige berekening van je hartslagzones? Doe dan eerst de fitness test. Zo weet je precies in welke zone je traint. Vooral handig als je een trainingsdoel in hebt gesteld en op hartslag traint.
Met de hartslagmeting heb ik een aantal keer problemen ondervonden. Van de een op de andere dag schoot mijn hartslag alle kanten op. Niet alleen tijdens het inlopen schoot de hartslag naar onmogelijke waarden. Tijdens een lange duurloop werden de eerste 8 kilometer goed geregistreerd, maar daarna was het een potje. Mogelijk dat de batterij te lage waarden had, want na het opladen had ik de trainingen er na geen problemen met de hartslagweergave.
1896952_10203143297090439_1187808705_n
[heading size=4 style=underline]Beeldscherm[/heading]
Alle informatie wordt in het digitale beeldscherm weergegeven. Het rechthoekige scherm geeft overzichtelijk alle nodige informatie weer, zoals je gelopen tijd, gemiddelde snelheid, hartslag, etc. Als brildrager die traint zonder bril vind ik de afleesbaarheid soms lastig. Ik moet recht op het scherm kijken om de kleine cijfertjes te kunnen zien. Het beeldscherm heeft een verlichtingsfunctie, die ik persoonlijk net wat te zwak vind (jup, die oogjes he).

[heading size=4 style=underline]Smart Coach[/heading]De trainingsdata kun je middels een kabeltje tussen de Polar en de computer uploaden naar Polarpersonaltrainer.com (zo kun je meteen je Polar opladen). Via dit Smart Coach programma kun je alle data overzichtelijk raadplegen: route, belasting per zone, snelheid, etc.
Met het programma is het ook mogelijk een trainingsdoel in te stellen, challenges in te stellen en je progressie te zien. Middels het synchroniseren worden je geplande trainingen opgeslagen in je Polar.
1688392_10203143302050563_1331915483_n
[heading size=4 style=underline]Conclusie[/heading]
De Polar RC3 GPS is een geavanceerd maar makkelijk te gebruiken sporthorloge voor zowel hardlopers als fietsers. Langere trainingen met GPS aan zijn geen probleem; de volledig opgeladen batterij gaat 12 uur lang mee. Daarmee is dit een horloge dat ook voor ultralopers goed te gebruiken is.
Het enige nadeel dat ik bij dit horloge kan bedenken is de afleesbaarheid in het scherm. Heel subjectief, maar ik als brildrager, die traint zonder bril, wil ook zonder die bril makkelijk de gegevens af kunnen lezen en dat is bij dit sporthorloge (in vergelijking met onder andere de Garmin Forerunner en de Adidas MiCoach Smart Run) minder.

Met dank aan Run2Day Amersfoort.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!