Gear, gadgets en lifestyle

Review: Polar V800

Het jaar 2014 stond toch wel in teken van de release een paar bijzondere sportwatches met de meest uitgebreide mogelijkheden en de strijd tussen een paar grootse merken. Zoveel smaken, zoveel keuzes. Ik mocht de Polar V800 aan een test onderwerpen. Het is dat je zelf nog moet bewegen, maar dit horloge biedt jou ongekende mogelijkheden! Niet alleen geschikt voor het hardlopen. De V800 richt zich op de triatleet.

[heading size=4 style=underline]It got the looks[/heading]Mijn eerste indruk is dat de Polar V800 nogal groot oogt. De kast is robuust en solide. Het silconenbandje laat zich makkelijk bevestigen, maar omdat ik nogal smalle polsen heb, houd ik een lang stuk van het bandje over dat uitsteekt. De hartslagmeter zit op zich comfortabel, maar de sensor is flink en zit niet lekker onder de rand van mijn sportbh. Gelukkig is de sensor met drukknoopjes aan de band bevestigd en zijn er tegenwoordig sportbh’s genoeg, die de mogelijkheid hebben de sensor op de rand van de sportbh te bevestigen met deze drukknoopjes.
Nog iets opvallends zijn de knopjes op de V800. Geen standaard gladde knopjes, maar de oppervlakte is voorzien van fijn gefreesde lijntjes, waardoor je goed grip hebt bij wat vochtige vingers of weersomstandigheden. Regen is geen probleem: de V800 is waterdicht tot een diepte van 30 meter.
RunAndreaRun Odlo Polar V800
[heading size=4 style=underline]
Trainingspartner[/heading]De Polar V800 laat zich makkelijk bedienen. Zowel om de pols tijdens het sporten, als bij het uitlezen van de data. Je laad de V800 op middels de bijgesloten kabel, die meteen je toegang is tot het online datasysteem Flow van Polar. Hierop kun je niet alleen je eigen data, maar ook de data van gebruikers over de hele wereld uitpluizen. Ook heb je de mogelijkheid om trainingsdoelen en trainingen voor de korte en lange termijn te formuleren, die je vervolgens kunt syncen naar de V800. Dit kunnen intervallen of duurtrainingen zijn, waarbij je de hartslagzone invoert. Tijdens de training geeft je V800 aan of je in je juiste zone zit.
Als je gekozen hebt om een bestaande route te lopen of te fietsen, wijst de V800 je de weg middels de ingebouwde GPS. Vooral voor fietstochten erg makkelijk. Met optioneel verkrijgbare speciale sensoren in je pedalen kun je je trapfrequentie, wattage, cadans, etc. te meten. Zo krijg je inzicht in je resultaten en techniek.
Voor hardlopers is er optioneel een stride sensor beschikbaar, die paslengte en -frequentie meet. Hiermee is het zelfs mogelijk om je spierkracht, het geleverde vermogen en de neuromusculaire vermoeidheid van je benen met de sprongtest functie inzichtelijk te krijgen!
Naast de te verwachten GPS-, hartslag- en trainingsfuncties voor triatleten, biedt de V800 nog meer. De ingebouwde barometer meet onder andere hoogte, stijging, daling en temperatuur en de hellingshoek. De activityfunctie meet onder meer je (in)activiteit en slaapritme
Na de training kun je via de Flow app op je smartphone direct je resultaten en gelopen of gefietste route uitlezen.
RunAndreaRun Polar V800
[heading size=4 style=underline]
Voor- en nadelen[/heading]Aan deze alleskunner zitten een paar voor- en nadelen. Voor de triatleet is dit een overcomplete sportwatch die zich makkelijk laat bedienen en heel overzichtelijk je trainingsdata en resultaten laat inzien. De optionele compatibele sensoren zijn echter apart verkrijgbaar en vragen dus een extra investering (rond de € 70,-). Dat is gelet op de prijs van de Polar V800 toch aan de dure kant. In dit segment heeft de V800 een grote concurrent aan onder andere de Garmin Forerunner 620 en 920 en aan de TomTom Cardio Runner. Daarnaast heeft Polar onlangs de M400 op de markt gebracht, die qua prijs een heel stuk gunstiger ligt en vooral voor de hardloper een interessant alternatief biedt.
In het gebruik is de V800 een ideale sportwatch: makkelijk afleesbaar en bedienbaar. De pasvorm is voor mensen met een smalle pols alleen niet ideaal. De kast is groot en ik kan me voorstellen dat dit vooral tijdens het zwemmen niet fijn zit.


De Polar V800 is onder meer verkrijgbaar bij Runnersworld voor een prijs van € 449,95 (inclusief hartslagmeter).

Foto 2: Harm Dommisse Photography

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!