Gear, gadgets en lifestyle

Review: Salomon X-Wind PRO

Gleed jij de afgelopen dagen ook alle kanten op in een poging te gaan hardlopen over de bevroren wegen? Tijdens de wintermaanden laten we onder onze auto winterbanden zetten. Waarom kijken we dan ook niet even naar de grip onder onze loopschoenen? De zolen van loopschoenen bieden vaak te weinig grip tijdens slechte weersomstandigheden. Bij regen merk je dan al dat je over het wegdek ‘glijdt’ als je bij de afzet merkt dat je voet wat over de ondergrond schuift. Maar wat als het zulk weer is als afgelopen weekend?

[heading size=4 style=underline]Citytrailing[/heading]Onlangs liet ik je al kennismaken met Salomon’s Citytrailing. Ik heb twee verschillende type schoenen van Salomon mogen testen, die beiden erg geschikt zijn om het avontuur in de stad op te zoeken. Niet je standaard rondje lopen, maar gebruik maken van de elementen die je in de stad tegenkomt, zoals trappen, betonnen bielzen, klimrekken, etc. Deze schoenen hebben de overeenkomst met trailschoenen dat de zool van de schoen extra grip geeft en de schoen wat stugger is, zodat deze meer stabiliteit geeft. Niet alleen op de obstakels en in bochten die je tegen komt, maar ook op diverse ondergronden. Van stalen trappen, houten bruggetjes, grasparkjes, modderige bouwgronden, glad en nat asfalt, noem maar op. Je loopbeweging verandert bij citytrailen van 2D naar 3D en dat vraagt om schoenen die jou hierin ondersteunen. Omdat deze andere manier van hardlopen vraagt om wat aanpassingen in je eigen bewegen hebben de reviews even op zich laten wachten. Even terug kon je al de review lezen van de Salomon X-Scream. Nu is het de beurt aan de X-Wind PRO.
RunAndreaRun Salomon citytrail 1

[heading size=4 style=underline]Grip[/heading]Het afgelopen weekend kon ik nog een nieuw element aan de test toevoegen: sneeuw! Terwijl de sneeuw uit de lucht viel en op de weg veranderde in een dikke drab, liep ik er glibberloos doorheen te banjeren! Ik had de Salomon X-Wind PRO aan de voeten, de tweede schoen in de test. Ik was al fan van deze schoen, maar nu helemaal! Het verschil tussen deze schoen en de X-Scream is de zool. De X-Wind PRO biedt nog net wat meer grip aan de buitenzijde van de voet en is daarmee heel geschikt voor wilde stadavonturen en bootcamps. Maar ook in een zeiknat bos komt deze schoen goed tot zijn recht. Veel trailschoenen kunnen niet tegen asfalt of andere verharde ondergronden. De citytrail-lijn van Salomon is juist perfect om die paar kilometer weg richting het bos te overbruggen, zonder dat dit het loopcomfort beïnvloedt of zorgt voor een fikse slijtage van de zool. De dikte van de zool zorgt er wel voor dat het gevoel met de ondergrond in iets mindere mate aanwezig is als bij de X-Scream.
Logo_Links-14

[heading size=4 style=underline]X-Wind PRO[/heading]Net als de X-Stream ogen de X-Wind PRO wat groot en zwaar en hij weegt ook wat zwaarder dan de X-Scream, namelijk 312 gram bij maat 40 (de X-Scream weegt 286 gram). Daarmee is hij nog steeds lichter dan de Asics Nimbus lightshow van 323 gram.
Logo_Links-9Opvallend is dat ondanks de stugheid van de schoen, die zorgt voor extra support aan de voet en rondom het enkelgewricht, hij aansluit als een pantoffeltje en ik er zo op kon weglopen. Hij sluit goed aan en door de cushioning is hij uitermate geschikt voor langere afstanden. De X-Wind PRO biedt net iets meer ondersteuning aan de voet dan de X-Scream waardoor deze schoen een goede optie is voor lopers met een lichte overpronatie.
Net als alle andere schoenen van Salomon heeft deze schoen een snelveterssyteem, waarbij de veters worden aangesnoerd middels een schuifje. Het schuifje en de lus van de veters kun je in de lip van de schoen opbergen. Dit vetersysteem zorgt tevens voor een adaptive fit, waarbij de schoen zich aan past aan de drager.
By the way: de X-Scream en X-Wind PRO zijn beide verkrijgbaar in een G-TX versie (goretex), zodat je ook in barre winterse omstandigheden of plensbuien droge voeten houdt.
RunAndreaRun SalomonDe Salomon X-Wind PRO is onder andere verkrijgbaar bij de trailspeciaalzaak, Bever en Salomon in verschillende kleuren voor een adviesprijs van € 129,95.

Foto’s: Harm Dommisse

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!