Gear, gadgets en lifestyle

Review: Salomon XA Pro 3D

Ik moet je eerlijk bekennen… Er zijn geen wedstrijden zo relaxed als trailwedstrijden. Maar dit zijn ook meteen de wedstrijden die wat vragen van je garderobe. Met name de schoenen kunnen je trail maken of letterlijk breken: bij gebrek aan grip veranderd een singletrack al snel in een glijbaan… Daarom ben ik enorm blij dat ik deze schoenen mocht onderwerpen aan een test. De Salomon XA Pro 3D zijn namelijk DE perfecte schoenen voor een trail door ruig terrein.

[heading size=4 style=underline]Let’s rock[/heading]Men neme een terrein met flink wat hoogteverschil. Het liefst met wat rotspartijen. Daarvoor waren de Belgische Ardennen perfect! Nu leek het me niet zo verstandig om meteen Trail des Fantomes op nieuwe schoenen te lopen, dus de volgende dag maakte ik mooi van de gelegenheid gebruik om uit te lopen en dit keer wel met de Salomons aan. Dat tafereel herhaalde zich in Nederland nog een aantal keer op de Utrechtse Heuvelrug. Zo heb ik flink wat mooie kilometertjes op deze trailschoenen mogen ervaren.

[heading size=4 style=underline]Trail[/heading]Het eerste wat opvalt is zijn robuuste uiterlijk. De schoen oogt groot en zwaar en de plompe verstevigde neus kan een flinke trap tegen een rots wel handelen. Maar als ik hem vast heb verbaas ik me over het gewicht. Want voor een trailschoen is deze opvallend licht! De zool van de schoen zorgt voor een enorm goede grip op onverhard terrein. Of dit nu mul zand is, dikke modder of oneffen rotsen. De zool lijkt het vermogen te hebben zich aan te passen aan de ondergrond. Hierdoor en door de bescherming die het buitenwerk biedt behoud je de controle. Ze zijn snel en makkelijk aan te trekken door het quicklace systeem en de veters berg je op in de lace pocket. De pasvorm is voor mijn smalle voetjes prima (ik had gedacht dat ze vrij ruim zouden vallen). De duurzame XA Pro’s zijn ook nog eens sneldrogend. Wel handig als je grote plassen of riviertjes moet oversteken. Dan zijn zeker de verstevigde neuzen een uitkomst.

Al met al een hele fijne trailschoen, waarmee je op zeer gevarieerd terrein goed uit de voeten kunt! Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtjes voor een prijs van € 129,95.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!