Gear, gadgets en lifestyle

Review: Scott T2 Kinabalu 3.0

Ruig terrein, rollende rotsen, schitterende vergezichten, zweet parelt op je voorhoofd en de ademhaling giert door de keel. Met souplesse beweeg je je over de singletrack die je terug het dal in brengt. Aan je voeten de nieuwste Scott T2 Kinabalu 3.0. Ok, die omgeving moest ik er een beetje bij denken, maar de schoenen had ik wel aan. Voor mij geen ruig berggebied, maar de stoffige Utrechtse Heuvelrug waar ik deze schoenen mocht uittesten. Terwijl ik met een lach op mijn gezicht over de mulle zandpaden stuif doen de Kinabalu’s hun werk.

[heading size=4 style=underline]Scott[/heading]Wie Scott zegt, denkt meestal direct aan de uitgebreide lijn van racefietsen en mountainbikes. Maar Scott is meer dan dat. Ook wintersporters, motorsporters en hardlopers (met name trailrunners) kunnen bij Scott terecht voor kwalitatief hoogwaardige materialen als schoenen en technische kleding. Innovatie, technologie en design zijn de sleutelwoorden voor Scott en daarmee ontwikkelen zij producten voor sporters die hun droom najagen. Niet alleen topatleten, maar ook jij en ik. Scott was één van de eerste merken die schoenen specifiek voor trailrunning ontwikkelde. Goede grip, bescherming en geschikt voor zowel verharde als onverharde ondergrond.
RunAndreaRun Scott Kinabalu
[heading size=4 style=underline]Scott T2 Kinabalu 3.0[/heading]
Terug naar de schoenen. De Kinabalu is de afgelopen jaren doorontwikkeld tot de schoen die het nu is en is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, zoals de Goretex en Supertrac (voor extra ruig terrein). De Kinabalu 3.0 is een veelzijdige trailschoen en een zeer geschikte model voor wie zowel onverhard als verhard loopt. Vaak moet je toch een stuk verhard lopen wil je in het bos uitkomen en dat kan met deze schoen, zonder dat de zool onnodig slijt. De Aero+ Foam in de middenzool zorgt voor demping onder de gehele voet. In combinatie met eRide heb je een schoen, waarbij de vorming van de zool zorgt voor een energieteruggave bij iedere pas.

Type: neutraal
Drop: 11 mm
Gewicht: 257 gram (maat 40 dames)
RunAndreaRun Scott Kinabalu
[heading size=4 style=underline]De test[/heading]
Om met een grappig detail te beginnen: de veters. Terwijl ik de schoenen aan trek en de veters wil strikken, denk ik dat de veters gedraaid in de schoen zitten. Niets is minder waar. Scott maakt gebruik van een eigen soort veters, die er uit zien of ze gedraaid zijn. Maar ze veren een beetje mee als je ze uitrekt. Bij het veteren trek je ze dus op spanning, waarna ze in een strakke strik vast komen te zitten. Daarnaast is er op de wreef een lusje geplaatst, de Lace Bungee, waar je de uiteinden van de je veters onder kunt stoppen. Veel andere veters glijden op den duur los, maar met de combinatie van de veters en de Lace Bungee is de kans op het losraken van de veters (ook zonder dubbele knoop) een stuk kleiner. Rondom de voorvoet is het bovenwerk extra verstevigd. Handig voor losse stenen, rotsen of stoepranden op je weg.
Met de Scott T2 Kinabalu 3.0 aan de voeten wil ik de schoenen op zoveel mogelijk ondergronden testen. Vanuit huis loop ik via de weg naar het bos, waar ik zowel mul zand, grind en zoveel mogelijk oneffen paden uitzoek. Al direct voel ik de werking van de zool. Als hiellander haal je het meeste voordeel uit de werking van de eRide, maar ook als voorvoetlander lopen de schoenen heerlijk. Als ik afsla op het onverharde pad waar flink wat losse stenen liggen voel ik pas echt tot wat de schoen in staat is. Tijdens een regenachtige training kan ik ook meteen de grip op nat wegdek testen. Op alle fronten ben ik positief over deze schoen.
Ik heb een goed grondcontact en de schoenen reageren smooth op de verandering van de diverse ondergronden, maar ook op tempowisselingen. De pasvorm van de schoenen is hierbij ook cruciaal. De schoenen zitten namelijk als gegoten en er is geen ruimte om in de schoenen te schuiven. Nu heb ik smalle voeten, maar mogelijk dat mensen met bredere voeten hierdoor een maatje groter nodig zullen hebben. Even goed passen dus.RunAndreaRun Scott Kinabalu

[heading size=4 style=underline]Playing hard to get[/heading]Enige nadeel: De Scott T2 Kinabalu 3.0 is niet zo heel makkelijk verkrijgbaar. Via Scott worden enkele dealers in België en Nederland aangegeven. Scott staat wel regelmatig op (marathon) expo’s en anders is via enkele webshops (google maar) te verkrijgen voor een adviesprijs van € 129,95.

Met dank aan Scott-Sports

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!