Gear, gadgets en lifestyle

Review: Skechers GOrun 4

Bij het horen van Skechers moet ik meteen denken aan dat rare reclamefilmpje van een paar jaar terug. Een vrouw wandelend met Skechers aan met die kenmerkende ronde, bolle zolen. Is het dan gek dat ik een beetje sceptisch was toen ik de Skechers GOrun 4 ging testen? Skechers en hardloopschoenen?

[heading size=4 style=underline]Skechers[/heading]Skechers is vooral bekend van de sneakers en ja, ook die rare fitness schoenen. Maar hardloopschoenen? Ik ben niet de enige scepticus. Maar hardloopschoenen maken sinds enkele jaren deel uit van het aanbod van Skechers Performance. Ze moeten opboksen tegen de grote merken in een markt waar de consument erg kritisch is. Maar dat weerhoudt Skechers niet om te innoveren. In 2014 won de atleet Meb Keflezighi de Boston Marathon op Skechers. Met hem als boegbeeld timmert Skechers nu aan de weg om de range aan hardloopschoenen bekendheid te geven. Tijdens de door Runner’s World georganiseerde verkiezing Hardlopersblog van het jaar kregen we een paar Skechers mee om te testen.
GxX-yx_RWs_aGESF55mB95xCiyVto4wTw8vXLXGEzHI
[heading size=4 style=underline]Skechers GOrun 4[/heading]Skechers heeft meerdere type hardloopschoenen. Ik testte de Skechers GOrun4. Bij mijn eerste kennismaking moest ik moeite doen om mijn scepticisme niet de boventoon te laten voeren. De maatvoering wijkt af van de grotere merken. Waar ik normaal een maat 40 nodig heb, heb ik van deze schoen een maat 38 nodig. Volgens mij ligt dat aan een foutieve conversie van de US maat naar Europese maatvoering, want mijn 38 is wel een maat US 8 (die doorgaans vertaald wordt naar een Europese maat 39/40).
De zool ziet er niet uit zoals je gewend bent van hardloopschoenen: die is voorzien van kleine ronde drukpunten. Loopt dat nou echt lekker? Ik zou het gaan ervaren.

[heading size=4 style=underline]Verrassing![/heading]Ik was bij de eerste kennismaking ook positief verrast. De schoenen zijn ongelooflijk licht, ze wegen bijna niets! Zo’n 160 gram voor mijn maat.
Je kunt er voor kiezen om de GOrun 4 met of zonder een extra binnenzooltje te dragen. Ik kies voor met, voor een beetje extra demping en ondersteuning van de voet. Met het zooltje bedraagt de drop 8mm. Draag je de binnenzooltjes niet, dan heb je een meer minimalistisch gevoel bij een drop van 4mm. Aan de voeten voelen ze als pantoffeltjes. Wat mede komt door het soepele bovenwerk dat zich naar je voet vormt. Ze vallen vrij breed ik moet ze flink aansnoeren om ze stevig aan de voeten te hebben, waarbij ik met mijn smalle voetjes uit moet kijken dat ik het bovenwerk niet in plooien trek. Maar het gaat precies goed.

[heading size=4 style=underline]De technische aspecten[/heading]De buitenzool van de Skechers GOrun4 ziet er vrij apart uit. Op de punten met de hoogste frictie zijn soort van rubberen noppen geplaatst. Dit zorgt voor minder wrijving met de grondoppervlakte en een responsieve afzet. In de voetboog wordt juist weer gebruik gemaakt van een ondersteunende plaat. Deze combinatie zorgt voor een soepele afwikkeling en een responsieve afzet. De zool bedraagt aan de hiel 18mm en de voorvoet 14mm (4mm drop).
De Skechers GOrun 4 ‘dwingt’ de loper om op de voorvoet te landen. Dat komt mede door de plaatsing van de rubberen noppen. Nu ben ik al een voorvoetloper, dus ik voel me in mijn bewegingen met deze schoen juist ondersteund. Een stukje op de hiel landen laat mij duidelijk merken dat dat een stuk minder comfortabel is.

Type: Neutraal
Drop: 4 mm
Gewicht: ongeveer 160 gram (dames, maat US 8)

[heading size=4 style=underline]My ride[/heading]Ik vind de schoen vooral geschikt voor harde ondergronden. Op de straat merk ik dat de landing en afzet erg responsief zijn. Korte tempo’s of langere afstanden, tijdens verschillende trainingsvormen kan ik prima uit de voeten met de Skechers GOrun4. Ook op de atletiekbaan verbazen de schoenen me. De responsiviteit wordt in combinatie met het tartan iets minder, maar het comfort en het lichte gewicht van de schoen maken dat meer dan goed.
Ik heb de Skechers GOrun4 ook veel als casual schoen gedragen en er flink veel op gewandeld. De fexibiliteit van de zool zorgen tijdens het wandelen voor een goede afwikkeling van de voet. Daarnaast zitten ze gewoon erg lekker.
Enige nadeel: ik heb ze nog niet zo lang maar ik zie onder de voorvoet al wel slijtage op de nopjes.

Nieuwsgierig geworden naar de Skechers GOrun4? Ze zijn verkrijgbaar voor een consumentenprijs van € 104,95.

Foto’s: Jasmine Janissen

 

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!