Gear, gadgets en lifestyle

Review: TevaSphere

“Djeez… hoeveel paar schoenen heb jij wel niet?” krijg ik vaak te horen. Veel. En sinds Mud Masters mag ik daar de TevaSpere aan toevoegen, die Marleen en ik wonnen. De perfecte schoen voor modder, zand, water en een grote smeerboel. “Waarom zijn ze dan nog zo schoon?” Antwoord: het was droog in het bos met dat mooie weer de afgelopen weken…. Tijdens Strong Viking the Mud edition zal ik ze ècht gaan testen. Tot die tijd zijn ze nog mooi schoon (leuk voor de foto’s) en heb ik al een aardige indruk van de kwaliteiten van deze schoen.
1900047_10203338861419425_609237854_n
[heading size=4 style=underline]Pods?[/heading]Wat als eerste opvalt aan de schoen is de brede middengedeelte van de zool. Alsof de zool door je gewicht een beetje onder de schoen uitpuilt. Maar deze ondersteunende ‘pods’ bieden juist de stabiliteit en grip van de schoen op losse ondergrond, zoals zand of modder, terwijl ze superlicht zijn. Daarnaast loopt de hiel rond, wat zorgt voor een verbetering van je pas, het verminderen van schokken en het bevorderen van je stabiliteit op onvoorspelbaar terrein. Teva heeft de Spheres speciaal ontworpen voor obstacleruns en ze zijn perfect voor, normaal gesproken, onbegaanbare terreinen waar een doorsnee hardloper zich niet waagt. De zool is van speciaal rubber gemaakt, die zorgt voor een goede grip in natte omgevingen. Want een obstaclerun is niet compleet zonder water of (liefst heeeeel veel) modder. Het bovenwerk van de Sphere is van synthetisch materiaal en mesh en doet bijna neopreenachtig aan. Voordeel: het is al droog voordat het nat is. Als dat zou kunnen. In ieder geval droogt het als een tierelier.Teva Collage
[heading size=4 style=underline]Let’s run the mud![/heading]Mijn eerste passen op de Sphere zijn al wandelend over het Mud Master terrein en ze zitten als heerlijk zachte pantoffeltjes. Moet ik hier echt mee door de modder? Dat is toch zonde! Daarom test ik de schoenen eerst tijdens de trainingen in het bos en op het strand. De Spheres zijn neutrale schoenen en hebben een drop van 4 millimeter. Dat zou ik op het eerste oog niet zeggen, maar nu begrijp ik waarom ik toch een beetje stijve kuiten had na de eerste testruns (meestal loop ik op wat meer drop). De ondergrond in het bos was erg droog en mul zand kwam ik bij de duinopgangen genoeg tegen! Daar deden de ‘pods’ hun werk. Duidelijk te merken dat de brede zool inderdaad stabiliteit geeft, maar je directe contact met de ondergrond vermindert door de ‘pods’. Voor de één een voordeel, voor de ander een nadeel. Bij trailruns zou ik het een nadeel vinden, maar bij het gebruik van de Spheres bij obstacleruns is het naar mijn idee een voordeel. Je vraagt dan veel van je voeten, zet ze neer op de meest ongelijke en glibberige ondergronden. Stabiliteit in de schoen weegt voor mij dan zwaarder. Het profiel is vrij licht voor een ’trailschoen’, daarom ben ik benieuwd naar de grip van de zool in natte en modderige omstandigheden. Maar dat ga ik allemaal 29 maart ondervinden…

Onderstaand filmpje, met prachtige beelden, van Teva wilde ik je niet onthouden.

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!