Gear, gadgets en lifestyle

Review: The Edges

Naast het hardlopen vind ik het heerlijk om zo nu en dan op de racefiets te stappen. Een paar uur rondpeddelen over bekende en onbekende wegen, een toertochtje hier of daar. Fietsen is een heerlijke hersel- of crosstraining om het lopen mee af te wisselen. Maare… waar moet ik heen? Wat nu als je op plekken komt waar je de weg niet kent of wat als je beter wilt anticiperen op je te rijden route? Daar zocht ik een oplossing voor en ik testte de Garmin Edges voor je. Meet de 510, 810 en 1000.

[heading size=4 style=underline]Edges[/heading]Garmin is een grote op de markt als het gaat om GPS devices. Als hardloper kennen we de Forerunner series wel, maar de Edge-serie is de meesten onbekend. Omdat ik ook wel eens op de fiets te vinden ben, was ik toch benieuwd naar de Edges. Vooral de Edge 1000, die deze zomer op de markt is gekomen, wekte mijn nieuwsgierigheid op. Want van een ‘gewone’ fietscomputer, waar je een paar standaard gegevens vanaf leest, is geen sprake meer.

[heading size=4 style=underline]Stay connected[/heading]Denk je lekker in je eentje de natuur in te trekken op de fiets. Niets is minder waar. De Edges beschikken alle over een aantal communicatiefuncties, waarbij je door een koppeling met je smartphone niets van de wereld hoeft te missen. En de wereld niets van jou… Want met de LiveTrack kunnen de thuisblijvers en je trainingsmaatjes precies zien wat je doet. Geen grote verhalen meer over ongekende snelheden; je valt zo door de mand! Met de Garmin Connect mobile app upload je je data draadloos. De Edge 1000 doet dit zelfs automatisch als deze bereik heeft met de door jou vooraf ingestelde wifi-hotpsots. Ook leuk: koersen vanaf Garmin Connect downloaden en de strijd met anderen aangaan. En uiteraard kun je al je zuur bij elkaar gefietste kilometers delen op social media en je kudos opstrijken.

[heading size=4 style=underline]Hight tech[/heading]De Edges zijn alle voorzien van een touchscreen en laten zich gemakkelijk bedienen. De Edge 1000 is aanzienlijk groter en zwaarder dan de 510 en 810. Middels de bijgeleverde bevestigingsstukken kun je de Edge makkelijk aan je stuur bevestigen. Naast alle hightech foefjes kun je er ook heel basale data mee registreren: cadans, snelheid, afstand, hartslag, je gereden route, gemiddelde snelheid, stijging/daling, hellingshoek, etc. Je kunt zelf bepalen welke data je tijdens het fietsen op je trainingspagina in beeld wilt hebben. Het full color touchscreen laat zich makkelijk bedienen. Ook met handschoenen aan of bij nat weer.

Garmin Edge 510, 810 en 1000
Garmin Edge 510, 810 en 1000

Door de ANT+ vermogensmeter aan de Edge 1000 te koppelen is het zelfs mogelijk om je trainingsintensiteit te meten of op vermogen te trainen. Je workouts plan je in Garmin Connect, die je vervolgens op je Edge upload. Met een batterijduur van 15 (1000) tot 20 uur (510) kun je in ieder geval een flinke rit maken. Je hoeft overigens niet bang te zijn voor een regenbui. De Edges zijn waterdicht en geven zelfs de temperatuur aan. Wat overigens niet echt motiverend werkt als het pijpenstelen regent en 7 graden is…
10257352_10203865128695778_6453865958225664099_n
[heading size=4 style=underline]Plan your route[/heading]
De Egde 1000 heeft de mogelijkheid om met een vooraf ingevoerde afstand en beginpunt zelf een fietsvriendelijke route te berekenen via de OSM-informatie (Open Street Map). Of je tikt op het kaartje op een paar tussenpunten en de Edge 1000 maakt hier een berijdbare route van. Je fietstocht voortijdig afbreken of een verkeerde afslag genomen? Geen probleem: de Edge 1000 brengt je terug naar de route of zo snel mogelijk naar je geplande eindpunt.
De Edge 810 biedt een beperkte mogelijkheid tot het opslaan van routekaarten vanwege de beperkte geheugenruimte en de 510 heeft geen mogelijkheden om routekaarten op te slaan. Voor de trainingsjunkies biedt de Edge 1000 nog een groot voordeel: je kunt je volledige trainingsagenda via Garmin Connect uploaden.

Voor deze staaltjes techniek moet wel flink in de buidel getast worden. De Garmin adviesprijzen voor de devices (zonder hartslagmeter, snelheids- en candanssensor) zijn:
Edge 510 vanaf € 299,-
Edge 810 vanaf € 379,-
Edge 1000 vanaf € 499,-

Productfoto’s: Harm Dommisse

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!