Gear, gadgets en lifestyle

Running Berlin

Een week geleden zat ik nog in Berlijn, morgen mag ik weer werken. Wat gaat een vakantie (altijd) te snel voorbij… Maar een mooie herinnering (en veel foto’s) blijft! Wat was het ontzettend gaaf in Berlijn en wat een mazzel hadden we met het weer.
De (3 paar) loopschoenen, die ik mee had, bleven niet onaangeroerd. Al hardlopend heb ik vorige week 49 kilometer door Berlijn afgelegd. Dat Berlijn voor alle soorten trainingen geschikt is had ik van te voren gehoopt, maar niet verwacht. Voor hardlopers is Berlijn echt een aanrader, want welke trainingsschema je ook volgt, je komt altijd aan je trekken.

[heading size=4 style=underline]Duurloop[/heading]Berlijn is een grote stad met veel verkeer, maar toch uitermate geschikt om een (lange) duurloop te doen. Je kunt prima gebruik maken van de brede voetpaden en begeleid met een fietser durfde ik het zelfs aan om op de hoofdrijbaan (zonder afgescheiden fietspad) of fietspad te lopen, als een voetpad ontbrak. In de toeristische gebieden is het hier en daar wel even zigzaggen en mensen ontwijken. Het verkeer in Berlijn is over het algemeen een stuk vriendelijker, socialer en overzichtelijker dan in Nederland.
De mogelijkheden zijn te uitgebreid om allemaal te benoemen, maar mijn favoriete manier om een duurloop in Berlijn te lopen is toch wel een mooie route plannen, gewoon de weg op te gaan en zoveel mogelijk zien. Wil je meer rust en/of natuur om je heen, dan zijn Tiergarten en Tempelhof heel geschikte plaatsen om je kilometers te maken.

[heading size=4 style=underline]Interval[/heading]Veel gemeentelijke atletiekbanen zijn dagelijks open voor gebruik zonder dat je een lidmaatschap hoeft te hebben. Zelf heb ik mijn intervaltraining op de atletiekbaan Friederich-Ludwig-Jahn Sportpark gedaan. Een andere baan, andere mensen, andere omgeving: de training vloog voorbij! Verandering van spijs doet eten?
Geef je de voorkeur aan verharde weg boven tartan? Doe dan je intervaltraining op Tempelhof. De grote ronde bestrijkt 6,5 km en de twee startbanen zijn 2 kilometer lang. Langs de route staan de tussenafstanden genoteerd. Uitermate geschikt voor kilometertjes, helemaal als het een beetje waait!

[heading size=4 style=underline]Heuveltraining[/heading]Het verbaasde me, maar ook een heuveltraining kun je prima doen in Berlijn. Het Volkspark Friederichshain kenmerkt zich door 2 heuvels, bestaande uit puin van 2 afweergeschutstorens uit de Tweede Wereldoorlog. Middels verharde paden en trappen (of via de illegale recht-door-de-struiken-paadjes) kun je hier pittige klimmetjes verwachten.
Ook het Viktoriapark is geschikt voor heuveltraining. Dit park is in 1894 aangelegd op de Tempelhofer Berg (toen heette het nog de Kreuzberg) van 66m hoogte en op de top  is een monument geplaatst voor de Pruisische Vrijheidsoorlogen. Hier zijn we zelf niet geweest (wishlist notitie maakt…), maar van horen en zeggen is dit een aanrader!

[heading size=4 style=underline]Lauftreffen[/heading]Wil je niet alleen lopen of juist andere hardlopers ontmoeten? In Berlijn kun je op verschillende plaatsen deelnemen aan Lauftreffen. Deze Lauftreffen zijn gericht op hardlopers, die niet in verenigingsverband willen lopen, maar juist wel de gezelligheid van groepstrainingen zoeken. Lopers van alle niveaus kunnen hieraan meedoen en iedere wijk in Berlijn kent wel 1 of meerdere Lauftreffen.
Een paar interessante websites:
www.lauftreff.de
www.lauftechnik.de

[heading size=4 style=underline]Vermijden…[/heading]
Over het algemeen is Berlijn een veilige stad om te lopen. Maar zoals ook in Nederland kun je sommige plekken beter vermijden. De wijk Krezuberg staat bekend als de meest ‘criminele’ wijk van Berlijn. Nu valt dat in mijn ogen wel mee, je moet het risico alleen niet op willen zoeken. ’s Avonds alleen een rondje gaan lopen is hier gewoon niet slim. Vooral deze parken zijn broedplaatsen van criminaliteit en drugs dealen:
– Volkspark Hasenheide, ten noorden van Tempelhof en vlakbij U-Bahn Hermannplatz
– Görlitzer Park, ten zuiden van de Skalitzer Straβe

Ik ben nog lang niet uitgelopen in Berlijn! Heb jij nog leuke hardlooptips voor mijn volgende Berlijnbezoekje?

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!