
Runnin’ tattoo #Steven
De ultrarun aller ultraruns. Spartathlon is voor veel ultralopers een ultiem doel. In de voetsporen van Phidippides (490 voor Christus) de 246 kilometer lange weg afleggen van Athene naar Sparta om aan de voeten van Phidippides na een slopende race in tranen of gelach neer te storten. En dat binnen een tijdslimiet van 36 uur.
[heading size=4 style=underline]Steven[/heading]Het is niet velen gegund. Finishen in Sparta. Het uitvalspercentage is hoog, afhankelijk van de omstandigheden. In 2012, de warmste editie ooit, finishte maar 72 (waaronder Léonie van der Haak) van de 310 gestarte atleten. De afgelopen editie van september 2016 kende meer finishers, wel 63%! Hieronder ook de 37-jarige Steven Vanmolecot, die net binnen de tijdslimiet wist te finishen. Ondanks dat hij pas sinds 3,5 jaar aan het hardlopen is, was dit toch al zijn 2e deelname aan Spartathlon.
[heading size=4 style=underline]Tweemaal is scheepsrecht[/heading]Steven vertelt over zijn avontuur. “Mijn eerste deelname was een ramp door een zware blessure, maar toch wilde ik starten omdat het misschien mijn enigste deelname ooit kon zijn. Totaal onverwacht mocht ik dit jaar weer starten en meteen begon de zware voorbereiding en ook moest ik nog wat aan bepaalde punten werken . Het viel op dat ik tijdens een 24h race altijd een serieuze dip kreeg rond 3h in de nacht en daar heb ik meteen aan gewerkt. Bijna wekelijks heb ik getraind tussen 23h en 5h in de morgen. Ook de wekelijkse trainingen waren redelijk zwaar. Mijn zwaarste trainingsweek was een 300km week. Dit in combinatie met een fulltime job en vrouw en kindjes was soms niet eenvoudig.”
[heading size=4 style=underline]Alles verloren[/heading]Maar een goede voorbereiding is het halve werk. Een ultrarun kan niet zonder een gedegen voorbereiding, waarbij alles staat of valt met een strategische planning, waarbij teamwork heel belangrijk is. Het ging mis. “Tijdens de race ging alles heel goed, maar toch is het niet gegaan zoals het moet. Na ongeveer 140km lopen kreeg ik te horen van mijn begeleider dat die al mijn materiaal zoals reserve kledij, drinken enzo was vergeten aan een vorig checkpoint. Na veel bellen was alles verloren en moest ik dus die laatste 100km verder zonder mijn vertrouwde materiaal. De nacht was heel koud met amper 2 graden op de bergtop, terwijl het overdag 34 graden was. Doordat ik geen kledij meer had was het bijzonder koud voor mij in de nacht.
[heading size=4 style=underline]No quiting[/heading]Steven zette door en gaf de moed niet op. “Op 45km van het einde had ik nog meer dan 2h30 voorsprong op sluitingstijd, dus alles zag er goed uit en ik zou binnenkomen rond de 33h30min. Maar helaas kwam er een hele zware inzinking. Na 223km lopen wou ik zelfs stoppen. Ik zat er helemaal doorheen en ik was juist even buiten bewustzijn geweest.



Heb jij je passie op je huid laten vereeuwigen en wil je jouw verhaal delen? Stuur mij dan een berichtje!

