Gear, gadgets en lifestyle

Sportrusten dag 42

Mijn laatste update over het sportrusten is al weer even geleden, dus het is weer tijd voor mijn ‘belevenissen’. Vandaag zit ik op dag 42, al weer bijna op de helft! De dagelijkse ademhalingsoefeningen zijn al steeds meer een vaste gewoonte op bepaalde tijdstippen van de dag geworden. Vooral ’s avonds voor het slapen gaan heb ik er veel baat bij.

[heading size=4 style=underline]Testing, testing…[/heading]De vorige keer vertelde ik dat we een nieuwe opdracht hadden: jezelf testen. Dat werd de 5 kilometer tijdens de Leiden Marathon, waar ik een pr liep. Over 3 weken moeten we ons weer testen en dat zal voor mij zijn op de 5 kilometer tijdens de Meidenloop in Utrecht. Doel is dat ik dan harder loop dan in Leiden… Benieuwd of dat gaat lukken…

[heading size=4 style=underline]Pasfrequentie[/heading]Een nieuwe oefening was het doen van ademhalingsoefeningen tijdens het lopen. Door een rustigere ademhaling zal je hartslagfrequentie zakken. Ik loop altijd al met mijn ademhaling op mijn pasfrequentie, maar dan bijvoorbeeld 3 passen in, 3 passen uitademen. Zeker bij intervaltrainingen geeft deze manier van ademhalen mij inzicht in mijn inspanning. Daarom is deze oefening, waarbij ik langer moet uitademen dan inademen, voor mij niet geschikt tijdens een pittige intervaltraining. Ik kom dan gewoon chronisch lucht te kort. Ik moet dit ook puur op gevoel doen, want ik train zonder hartslagmeter.

[heading size=4 style=underline]Voor de start[/heading]Afgelopen week volgde de meest recente opdracht: een korte ademhalingsoefening vlak voor je training. Op zich heel fijn, want ik start inderdaad ontspannen aan de training. Maar echt een goede graadmeter was afgelopen week niet. De weersomstandigheden waren verre van ideaal en met de hoge luchtvochtigheid en het pittige trainingsprogramma was van de ontspannenheid in het lopen op den duur geen sprake meer. Sterker nog, als een vis op het droge hapte ik naar lucht. Ik geloof niet dat dit het gewenste resultaat was… Dit moet nog even vaker geoefend worden. Graag met een iets minder hoge luchtvochtigheid.

Volgende week DE test… ik hou jullie op de hoogte!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!