Gear, gadgets en lifestyle

Sportrusten dag 72

Precies een maand geleden vertelde ik over de vorderingen die het Sportrusten mij brengt. Dus… tijd voor een updateje want er is best veel gebeurd! Ik zit nu op dag 72. Nog een maandje en dan zitten de 100 dagen Sportrusten er alweer op! Is mijn ademhaling verbeterd? En maakt het onbewust goed ademen al deel uit van mijn gewoontes?

[heading size=4 style=underline]De test[/heading]Na de 5 kilometer in Leiden was het tijdens de Meidenloop tijd voor de volgende test. Precies 3 weken na Leiden zou ik weer een 5 kilometer lopen met als doel om sneller te zijn dan in Leiden. Lukte dat? Nèt niet! Maar ik klokte op Garmin precies dezelfde afstand en eindtijd, namelijk 20.17 minuten. Ik moet er wel bij zeggen dat de omstandigheden in Utrecht zwaarder waren dan in Leiden: het was die dag in eens warm, de straten waren bochtiger en de ondergrond lastiger. Overall heb ik het dus beter gedaan dan in Leiden.
De volgende test was afgelopen vrijdag tijdens de 5000m op de baan (volgens mij loop ik nu wat vooruit op dag 80, maar mijn wedstrijdplanning is hierin leidend geweest). Natuurlijk niet vergelijkbaar met een wegwedstrijd, maar hier liep ik wel een PR! Ik door onder de 20 minuten! In het kader van het sportrusten en ademhaling: hoe ging het? Ik liep het snot voor de ogen, mijn longen hebben het zwaar te verduren gehad en ik was kapot! Ademhalingsoefeningen doen tijdens het lopen is niet echt gelukt en ook langzamer uit- dan inademen was op dat moment gruwelijk onmogelijk. Na afloop kwam ik wel weer snel tot rust en pakte ik de ‘goede’  ademhaling zo weer op.

[heading size=4 style=underline]Observeren[/heading]Het accent van het Sportrusten begint langzaamaan te veranderen. Van eerst bewust tijd nemen om je ademhalingsoefening te doen, naar de vraag om je ademhaling te observeren. De oefening hierbij is lastiger dan ik had verwacht, namelijk zodra je een andere ruimte in komt, letten op je eerste 2 ademhalingen. Merk je verschil? Tja, geen idee. Ik vergeet constant om er op te letten! Maar ik heb nog 29 dagen te gaan. Eens zal het lukken.
Een andere oefening is het observeren van je ademhaling voor een training. Nu geeft dat met deze warmte een beetje een vertekend beeld heb ik het idee. Je lichaam moet al harder werken om de warmte af te kunnen voeren, ook voor de training.

[heading size=4 style=underline]Gewoonte[/heading]Ik begin ondertussen te merken dat ‘ademhalen’ steeds meer een gewoonte wordt. Daar haakt de observeringsoefening mooi op in. Nu moet ik me nog bewust worden van die gewoonte door te observeren. Ik ben wel benieuwd of het binnengaan van een andere ruimte invloed heeft op mijn ademhaling. Zijn er ruimtes waar ik een spanning voel, of juist ontspannen naar binnen ga?

Met nog maar een maandje voor de boeg ben ik heel benieuwd wat voor opdrachten en oefeningen er nog komen. Daarnaast verschijnen er ook met regelmaat filmpjes over bijvoorbeeld supercompensatie of sporten en je brein. Die zijn ook te vinden op de facebookpagina van Sportrusten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!