Gear, gadgets en lifestyle

A-a-a-a staying alive

Als ik het woord reanimatie hoor moet ik altijd steevast denken aan Vinnie Jones en zijn Staying Alive. Een spotje van de British Heart Foundation om reanimatie onder de aandacht te brengen. Reanimatie is een serieuze zaak, ook in Nederland. Vrijdag ondervond ik het letterlijk aan den lijve.

[heading size=4 style=underline]Levensbelang[/heading]Want deze avond stond in teken van een reanimatiecursus voor de looptrainers van Hardlopenisleuk.nl. In de hoop het nooit nodig te hebben. Maar we hebben helaas een aantal jaar geleden al eens een hartstilstand tijdens een training in het bos meegemaakt. Dan telt iedere seconde en is het van levensbelang dat er altijd iemand is die weet wat te doen en kan starten met reanimeren totdat de hulpdiensten aanwezig zijn.

[heading size=4 style=underline]Reanimatiecursus[/heading]We kregen de training van twee professionals met jarenlange praktijkervaring op de ambulance en IC’s. Betere docenten konden we ons niet wensen. Toch vond ik het best wel spannend. Ik heb nooit eerder met dit bijltje hoeven hakken en ook al voer je een reanimatie goed uit, je hebt nooit de garantie dat de patiënt het overleefd. Maar door het oefenen met handmatige reanimatie, het gebruik van een AED en toepassing in diverse cases waren we aan het einde van de avond in staat om weloverwogen keuzes te maken en de reanimatie op te starten. Ik was zelf ook nog even ‘reanimatie-pop’ en het voelde heel raar om op de grond te liggen, al weet je dat het een oefening is.
Ik vind het een aanrader om deze cursus te doen! Via de Hartstichting kun je meer informatie vinden over (het belang van) reanimeren en cursussen bij jou in de buurt.
RunAndreaRun reanimatie AED
[heading size=4 style=underline]Ook jij kan helpen![/heading]Ook zonder de kennis van reanimatie ben ik van mening dat jij in noodsituaties kunt helpen en een cruciale rol kunt spelen.
1. Bel 112 en luister goed. Je zult waarschijnlijk een paar checks uit moeten voeren. Je kan gevraagd worden te starten met reanimeren.
2. Roep om hulp.
3. Als er iemand kan reanimeren, blijf in de buurt. Je ken gevraagd worden om te helpen, bijvoorbeeld 112 bellen, het verkeer begeleiden, de deur voor de hulpverlening open zetten, omstanders op afstand houden, AED halen, etc.
4. Blijf rustig! Aan paniek heeft niemand iets.

Maar belangrijker: volg een reanimatiecursus, zodat jij de reanimatie kan starten. Iedere seconde telt!

 

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!