Gear, gadgets en lifestyle

Te veel hardlopen ongezond?

En dan valt je oog op een persbericht. Ik ben het soort loper dat het liefst iedere dag loopt, of anders een andere sport doet. Gewoon, omdat ik sporten leuk vind en me er goed door voel. Endorfinejunkie? Maar is regelmatig hardlopen nu wel zo gezond?

Regelmatig hardlopen wordt vaak in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen. Zo zou het goed zijn voor de bloeddruk, het cholesterol, tegen stress en overgewicht. Maar slecht nieuws voor de fanatieke lopers; meer is niet altijd beter.

Onderzoekers van het Cardiovascular Research Institute in Allentown vonden dat mensen die vaak lange afstanden lopen korter leven dan gematigde lopers. In de laatste categorie vallen sporters die zo’n twee tot drie uur per week hardlopen. Een verklaring hiervoor hebben ze nog niet gevonden.

“Onze studie levert geen verschillen die deze levensduur kunnen verklaren”, zegt onderzoeker Martin Matsumura. Samen met collega’s onderzocht hij de gegevens van meer dan 3800 lopers, zowel mannen als vrouwen, van gemiddeld 46 jaar. Ongeveer 70 procent van deze groep liep meer dan 30 kilometer per week.

[heading size=4 style=underline]Risico[/heading]Tijdens de studie werd onder andere gekeken naar het gebruik van pijnstillers, diabetes, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en familiegeschiedenis op het gebied van hartziekten en rookgedrag. Geen van deze risicofactoren bleek de kortere levensduur van lange afstandslopers te verklaren.

Matsumura adviseert deze lopers om zich bewust te zijn van de risico’s en op de hoogte te blijven van vervolgonderzoek dat verder in de effecten van frequent lopen duikt. “We weten helaas nog niet wat de optimale dosis hardlopen is voor een langer leven en goede gezondheid.”

Hartspecialist James O’Keefe die de bevindingen beoordeelt, heeft wel een idee. “Het lopen van lange afstanden in een hoog tempo vraagt simpelweg gewoon te veel van het lichaam. Matig bewegen, twee tot drie keer per week, gemiddeld 2,5 uur zou het beste zijn. Wil je een marathon lopen? Prima. Doe het en streep het daarna van je lijst.”

Bron: Telegraaf.nl

Tja, moet ik me er bij neerleggen dat ik misschien korter leef omdat ik meer dan gemiddeld loop? Of geniet ik daardoor juist meer van het leven, al is het misschien wat korter? Dames en heren onderzoekers, ik wacht uw nadere resultaten af. Tot die tijd, doe ik wat goed voelt.

Eén reactie

  • Rob Schoonbeek

    Hallo Andrea, leuk je vandaag ontmoet te hebben. Je geeft goede begeleiding moet ik zeggen. Heb er wat van opgestoken bij Runners High Run 🙂 dus dank daarvoor.
    Mbt het artikel ook gelzen, maar het gaf geen nieuwe inzichten en het is al veel eerder geopperd. Zelf denk ik dat het goed is te beseffen dat je hart ook een spier is.
    Zie bijgevoegde NL link in 2005 gepubliceer:
    http://www.kennislink.nl/publicaties/een-hart-voor-de-marathon

    Wat hier beschreven wordt beschrijft wel mogelijke risico’s die m.n. op hogere leeftijd kunnen gaan meespelen. Ik doel dan op bijv. het ontstaan van littekenweefsel of je hartspier(en).

    NB: mijn vrouw vertelde dat verzuring ook zorgt voor lichamelijke problemen. Dat zou betekenen dat ook door overtraining of zware inspanning, maar ook het eten van o.a. suiker, maar zelfs graan producten verzuring wordt veroorzaakt.

    Soms is het idd maar beter dat je niet te veel weet of leert en gewoon leeft met de dag 🙂

    Ik ga ook voornamelijk door met stevig trainen ik deed dat conform souplesse methode, zal deze og wat stringenter toepassen waarbij ik dan m.n. doel op het vnl. extensieve karakter van de interval training.

    Groetjes en suc6 met je hobby/werk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!