Teek care!!
Ik hou van de lente! Heerlijk loopweer, de bomen beginnen uit te lopen, het bos ruikt naar nieuw leven… Maar een bos dat tot leven komt, heeft ook een nadeel… Een nadeel met pootjes… Woensdagavond zag ik iets op mijn knie. Een monoloog met mezelf volgde…
– he wat is dat op mijn knie?
– het lijkt wel een korstje….
*peuterpeuterpeuter*
– verdorie waarom laat dat korstje nou niet los…?
– HA HEBBES!
*brengt korstje naar neus om eens te bestuderen*
– heee…..
– huh…??
– pootjes????
– POOTJES???
– AAAAAAAAAHHH een TEEEEEEEEKK!!!!
Jep… met het voorjaar begint ook het tekenseizoen weer. Vorige week was het al de Week van de teek, maar ik had niet gedacht dat het al zo’n vaart zou lopen. Wel dus… Het is weer oppassen geblazen! Een verwaarloosde tekenbeet kan de ziekte van Lyme als gevolg hebben. De ziekte van Lyme is en systeemziekte en bij het niet tijdig behandelen kan dit tot chronische neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten leiden. Dit kun je voorkomen door de volgende tips in acht te nemen:
[heading size=4 style=underline]1. Preventie[/heading]Teken bevinden zich op plekken waar hardlopers ook graag zijn: in de natuur. Teken houden net als muggen niet van DEET en ook bedekkende kleding heeft een preventieve werking. Maar zie jij jezelf met 20 graden met lange tight en trui lopen, je hoofd ingesmeerd met DEET dat vervolgens je ogen in zweet? Controleer daarom na een duurloop jezelf op teken, of laat je even checken door je iemand anders. Teken bijten zich niet direct vast, maar kunnen eerst nog even rondwandelen op zoek naar een geschikte plek. Check daarom goed huidplooien, want teken houden van warme plekjes. Omdat teken zich niet direct vastbijten, kunnen ze ook in je kleding blijven zitten. Schud je kleding dus na het lopen goed uit en blijf ook de volgende dagen alert.
[heading size=4 style=underline]2. Hap![/heading]Toch een teek op je huid? Dan moet je die zo snel mogelijk verwijderen. Daar zijn verschillende manieren voor. Ik heb deze teek met mijn vingers uit mijn huid getrokken omdat ik dacht dat het een korstje was, maar beter gebruik je een tekentang. Voordat je de teek verwijdert, gebruik je beter geen alcohol, jodium of andere ontsmettende middeltjes. Na het verwijderen de beet juist wel ontsmetten.
[heading size=4 style=underline]3. En dan?[/heading]Niet van iedere tekenbeet hoef je ziek te worden. In Nederland is het vooral de ziekte van Lyme die door teken wordt overgedragen, welke door de Borrelia-bacterie wordt veroorzaakt. Houd de plek waar de teek in de huid heeft gezeten goed in de gaten en noteer de datum van de beet in je agenda. Als in de periode van 1 week tot 3 maanden een vlek op de huid ontstaat, of je krijgt onverklaarbare klachten (moeheid, griepverschijnselen), ga dan naar de huisarts. In een vroeg stadium is deze ziekte prima te behandelen met antibiotica.
Meer informatie? Check www.weekvandeteek.nl