Gear, gadgets en lifestyle

The perfect ride: Nike FLyknit

Eindelijk mag ik ze dan ook aan mijn collectie toevoegen, de Nike Flyknit One+. In de kleur bright crimson val ik goed op in het bos, op de weg of op de baan. Want deze schoen is draagbaar op alle terreinen.

Eerder vergeleek ik de Flyknits al met de Adidas BOOST Energy. Twee totaal verschillende schoenen, maar beide met de allernieuwste technologieën waar deze merken dit jaar mee naar buiten zijn gekomen. Nu is het tijd om de Flyknits nader onder de loep te nemen.

[heading size=4 style=underline]Nike Flyknit Experience[/heading]In februari had Nike op het terrein van de Westergasfabriek de Nike Flyknit Experience opgezet. Hier kon je een testrun maken op de nieuwe Flyknits. Zo liep ik hier een rondje van 5 kilometer en was ik meteen verliefd. De schoen ziet er niet alleen goed uit (het oog wil ook wat), maar de pasvorm, het gevoel was perfect (tja, toch het innerlijk dat telt)! Wat maakt deze schoen nou zo speciaal? Het bovenwerk van de schoen is volledig naadloos, doordat deze met de Nike Flyknit technologie is gerealiseerd. Oftewel, met Flywire is het gehele bovenwerk uit één stuk gefabriceerd, waardoor de pasvorm zich aanpast aan de bewegingen van de voet. Door te variëren met de diktes van de garen ontstaan er delen in de schoen die meer steun geven (zoals rondom de enkel), of die juist meer ademend zijn. De zool bestaat uit lunarlon en geeft je het gevoel op een zachte ondergrond te lopen. De grootste impact tijdens het lopen heb je onder je voorvoet en de hiel. Daar plaatste Nike rubberen delen op de zool voor schokdemping. Deze combinatie van materialen resulteert in een ultralichte trainingschoen (zo’n 190 gram voor mijn maatje 40), die zowel flexibel is, zich naar de voet zet als ademend is.

[heading size=4 style=underline]The perfect run[/heading]Nike belooft een perfect run met de Flyknits. Na verwarming van de weefsels door stoom gaan de schoenen perfect naar je voet staan. Dan een stuk gaan lopen is gewoon een genot! Ik kon niet anders dan heel positief zijn! De schoenen zitten als pantoffeltjes! Doordat het bovenwerk naadloos is, heb je geen last van drukpunten die gaan lopen irriteren. Ook al is de schoen een lichtgewichtje, de zool biedt een comfortabel voetbed dat mee veert met iedere stap en voldoende ondersteuning geeft. Nu heb ik zelf ‘last’ van overpronatie en altijd liet ik neutrale schoenen links liggen. Totdat ik na mijn overstap van lange afstanden naar kortere afstanden een totaal andere looptechniek kreeg en een voorvoetlander werd. Sindsdien loop ik ook op neutrale schoenen en kan ik met de Flyknits prima uit de voeten!
Ik heb de Fyknits getest op diverse ondergronden en het is een prima lichte allround trainings- en wedstrijdschoen. De schoen geeft voldoende stabiliteit om op oneffen ondergrond, zoals bos te lopen. De demping is vrij sober, maar aangezien de baan zelf een dempende werking heeft, kun je prima een pittige tempotraining op deze schoenen doen.
945466_514412165286821_1303986284_n
Over de weg hoef ik het eigenlijk niet te hebben. Gewoonweg een lekkere schoen voor mooie duurlopen.
De Flyknits hebben 1 nadeel: ik moet er op hardlopen en liever niet op wandelen. De achterkant is namelijk (nog) vrij stug en geeft bij mij een lichte irritatie op de achillespees (huid) als ik wandel.

[heading size=4 style=underline]Kleurtjes[/heading]In februari kwamen de Flyknits in de eerste kleuren op de markt, maar ondertussen is er al een heel scala van kleuren. En nog mooier! Sinds kort kun je via de Nikestore je eigen Flyknits samenstellen. Het bovenwerk is grijs of zwart, maar de kleur van de swoosh, tussenzool, veters, ID, etc. kun je zelf bepalen. Zo heb je je eigen customised Flyknits! Je betaalt hier uiteraard wel extra voor.
nike

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!