Gear, gadgets en lifestyle

Trailrunnen bij Natuurmonumenten

Gisteren viel mijn oog op dit bericht en dat wil ik jullie niet onthouden! Trailrunning wordt steeds populairder in Nederland en in samenwerking met Natuurmonumenten en outdoorwinkel Bever heeft Trailrunning Nederland een serie trailruns door heel Nederland uitgestippeld.

[heading size=4 style=underline]Natuurmonumenten[/heading]Natuurmonumenten beheert in Nederland 355 natuurgebieden, variërend van grote gebieden tot stukjes van slechts één hectare. De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten, zoals Natuurmonumenten voluit heet, werd in 1905 opgericht met als doel het Naardermeer te behouden. Het B&W van Amsterdam besloot in 1904 namelijk de  ‘waardeloze, onvruchtbare’ plassen van het Naardermeer met stadsafval te dempen. In 1906 wist de vereniging door obligaties uit te schrijven 150.000 gulden bij elkaar te krijgen voor aankoop van het meer. Het Naardermeer zou het eerste natuurreservaat worden van Nederland.

Voorzitter Pieter Gerbrand van Tienhoven (1927 – 1952) zag al vroeg in dat de publieke opinie belangrijk was. Onder zijn voorzitterschap verwierf de vereniging ‘wandeloorden’ om het volk op gedachte te brengen van natuurbescherming. Natuurmonumenten moet verschillende belangen afwegen. Zo is een deel van de gebieden niet toegankelijk om kwetsbare natuur, zoals vogels in het broedseizoen, te beschermen. Maar de vereniging ziet ook graag dat mensen gebruik maken van de natuur voor recreatie en sportieve activiteiten. Met de groeiende populariteit van trailrunning in Nederland zijn steeds meer hardlopers op zoek naar mooie gebieden om te kunnen lopen.

[heading size=4 style=underline]Trailrun-routes[/heading]Op verzoek van Natuurmonumenten, en in samenwerking met outdoorwinkel Bever, heeft Trailrunning Nederland een serie trailruns in de gebieden van Natuurmonumenten uitgestippeld. Het zijn voor elke trailrunner toegankelijke routes met afstanden tot circa een halve marathon. Waar heuvels zijn is maximaal gebruik gemaakt van de hoogteverschillen, zodat het uitdagende trails geworden zijn. Soms was het onvermijdelijk dat er stukjes asfalt op de route zitten. De trail rond het Naardermeer, waar het in 1905 allemaal begon, bestaat voor eenvijfde uit asfalt, maar daar staan stukken door zompige grasweilanden en moerasbossen tegenover. En dat allemaal op een steenworp afstand van de drukke A1!

Het Harderbos in Flevoland ligt zo afgelegen dat we er tijdens het uitstippelen van de route niemand tegenkwamen. Het is een prachtig stil en groen gebied. Het bos is niet ouder dan de Flevopolder, maar toch half verwilderd omdat omgevallen bomen niet opgeruimd worden. De trailrun Mookerheide & Sint-Jansberg verbindt twee gebieden met elkaar. Beide gebieden liggen op een uniek stuwwalcomplex met onverwachte hoogteverschillen.
natuurmonumenten-trailrun-routes

In sommige gebieden, zoals de Brunssummerheide, is de recreatiedruk hoog. Op de Brunssummerheide liggen een snelle mountainbikeroute, vele ruiterpaden en uitlaatgebieden voor honden. Op de trailruns in de gebieden van Natuurmonumenten worden mountainbikeroutes en ruiterpaden vermeden zodat hardlopers, mountainbikers en ruiters elkaar niet in de weg zitten. Mocht je af willen wijken van de trailrun-route houdt hier dan rekening mee. De trailrun-routes zijn zo gemaakt dat je als hardloper zo min mogelijk last hebt van andere gebruikers, en zo dat de natuur geen last heeft van ons, trailrunners.

[heading size=4 style=underline]11 natuurgebieden[/heading]De trailsruns zijn beschikbaar in de volgende gebieden: Nationaal Park Veluwezoom, Harderbos, Naardermeer, Brunssummerheide, Geleenbeekdal, Mookerheide, Sint-Jansberg en Nationaal Park Schiermonnikoog. Hier komen binnenkort bij: De Onlanden, Nationaal Park Dwingelderveld en Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

[heading size=4 style=underline]GPX-bestanden en routeapp[/heading]De gpx-bestanden zijn te downloaden op de website van Natuurmonumenten zodat je onze trailruns kunt lopen op een GPS-horloge met navigatie. De trailsruns zijn niet aangegeven met paaltjes of pijltjes in de natuur. Het zijn GPS-routes. De trailrunroutes in de gebieden van Natuurmonumenten staan ook in de routeapp van Natuurmonumenten. Wanneer je geen GPS-horloge met navigatie hebt kun je de route ook lopen met een Android-telefoon of iPhone. Download de route app voor iPhone & Android.

Bron: www.trail-running.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!