Gear, gadgets en lifestyle

Trainen met weightvest

De opmerkingen zijn niet van de lucht als ik de op de baan aan kom. Wat heb jij nou aan? Ga je daar tijdens de marathon je gelletjes in doen? Hoeveel gelletjes ga je meenemen? Is het wel veilig om bij jou in de buurt te staan? Mijn weightvest valt op, dat is een ding dat zeker is!

[heading size=4 style=underline]CrossXvest[/heading]Via CrossXvest kreeg ik de kans om met weightvest te gaan trainen. Sinds New Dawn heb ik soms het gemis van iets op mijn rug. Iets van bepakking ofzo. Het trainen met gewicht heeft namelijk wel iets. Verschil met een wandelrugzak en het weightvest is alleen dat laatste een heel stuk comfortabeler zit. Middels een stevige klittenband- en clipsluiting is het vest om de borstkas op alle maten vast te maken. De schouderbanden zijn ook verstelbaar, zodat je precies zelf kunt bepalen waar je het gewicht het fijnst vind dragen. Het vest wordt geleverd met verschillende mogelijkheden aan gewichten. Standaard zit er 6 kilo bij, maar je kunt dit uitbreiden naar 20 kilo. Alle kiloblokjes kun je in een apart vakje in het vest stoppen. Tien aan de voorkant en 10 aan de achterkant. Als je met minder gewicht traint is het wel zo handig om de gewichten over de voor en achterzijde te verdelen. Doordat ieder loodblok een eigen vakje heeft, kun je heel makkelijk bepalen waar je het gewicht wilt dragen en heb je geen last van schuivend gewicht.
Cross 1 Collage

[heading size=4 style=underline]Bootcamp[/heading]Dus daar stond ik dan met het vest aan. Er stond een bootcamptraining op het programma. Een mooie gelegenheid om het vest te testen: ik hoefde deze avond maar korte stukjes te lopen dus kan ik mooi aan deze belasting wennen. Meteen een 10 kilometertraining met het vest aan lopen, leek me een beetje te veel van het goede. Vanavond hangt er 6 kilo gewicht aan me. Laten we bij het begin beginnen.
De training bestond na een warming up uit een stuk of 12 verschillende krachtoefeningen die we een minuut moesten doen, gevolgd door een minuut hardlopen. Nu is squaten met het weightvest op 6 kilo nog een eitje, maar een minuut opdrukken werd toch iets minder makkelijk… Als toetje kregen we nog een 1500 meter te verduren, ter ere van de clean sweep op de 1500m schaatsen bij zowel de dames als de heren. Ik was al lang blij dat de 10.000m nog gereden moest worden… Die 1500m was behoorlijk pittig. Het tempo lag beduidend lager. Eenmaal in een ritme is het goed vol te houden, maar het kost heel wat meer inspanning en kracht om een gelijkmatig tempo te lopen. Ik zweette me helemaal leeg!
Cross 2 Collage

[heading size=4 style=underline]Slakje[/heading]Er zitten voor-  en nadelen aan het trainen met een vest. Laat ik beginnen met de nadelen, want hier word ik mee om de oren geslagen: het komt je looptechniek niet ten goede en je word er traag van. Ten dele waar. Aan de ene kant zorgt het dragen van een weightvest er zeker voor dat je op dat moment een stukje trager bent en mijn ultralichte voorvoetlanding is veranderd in een voor mijn doen harde bonk-op-de-middenvoet-landing. Het laatste is het enige wat me een beetje zorgen baart. Ik wil namelijk niet geblesseerd raken door in eens met een weightvest te gaan trainen, waardoor ik tot een andere looptechniek wordt ‘gedwongen’. Maar daar is een oplossing voor: het weightvest is heel makkelijk lichter of zwaarder te maken met de losse kilo gewichtjes. Langzaam opbouwen is het devies. Voor korte stukjes lopen en krachttraining is deze 6 kilo prima te doen, maar voor langere afstanden hardlopen zal ik het anders aan moeten pakken.

[heading size=4 style=underline]Power[/heading]Een groot voordeel van het trainen met een weightvest ligt in het feit dat je zowel kracht als uithoudingsvermogen in één keer traint en dit kan je vermogen ten goede komen. Je zuurstofopname en lactaatdrempel worden verhoogd en het regelmatig trainen met een weightvest zorgt dat je lichaam went aan deze extra belasting. Dit heeft een positieve invloed op de efficiency van je lopen zonder vest, zoals je uithoudingsvermogen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het trainen met een weightvest al in een paar weken resultaat biedt: de kracht in je beenspieren en je snelheid nemen toe. Het maffe is dat je hiervoor niet eens speciale trainingen hoeft te doen. Het dragen van het vest tijdens je trainingen draagt hier al zijn steentje aan bij.

I’m just beginning. De komende tijd zal ik jullie op de hoogte houden van mijn ervaringen en trainingsmogelijkheden met het weightvest.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!