Gear, gadgets en lifestyle

Veiligheid kent geen tijd…

Het is de angst van iedere loper: niet kunnen lopen. Helemaal als je er zelf niets aan kunt doen. Dat een ongeluk in een klein hoekje zit weten we allemaal. Maandag werd ik nog even goed met de neus op dat feit gedrukt door een verkeersongeluk met een hardloopster. Het toeval wil dat ik weet wie het is en dat maakt het nog confronterender en zet je aan het denken. Dat kan mij ook overkomen!

Als hardloper behoor je tot de zwakste groep weggebruikers en dat maakt je erg kwetsbaar. Hardlopers worden niet beschermd door een helm of de constructie van een auto. Daarnaast behoren we, hoe hard we ook denken te lopen, tot de traagste weggebruikers. Verkeer raast om ons heen. Door het verschil in snelheid worden we al vaak over het hoofd gezien. Weersomstandigheden als regen, een laagstaande zon, of een donkere weg zonder lantaarnpalen maken de situatie er niet veiliger op.

Ik zeg absoluut niet dat dit ongeluk voorkomen had kunnen worden door een betere zichtbaarheid: ik ken de situatie niet en ik weet niet wat er is gebeurd. Maar waar ik me wel over verbaas en waar ik me nu extra bewust van ben is dat ik bij mij in de omgeving (en die is behoorlijk bosrijk en lang niet overal is de weg verlicht) zo vaak lopers zie lopen die nauwelijks zichtbaar zijn voor het overige verkeer. Zowel in het donker als overdag. Lopers die in donkere kleding zonder enige of minimale vorm van reflectie of licht lopen zijn zich volgens mij niet bewust van hun kwetsbaarheid. Dat ene reflectiestreepje is voor een automobilist pas zichtbaar op een paar meter afstand.
Wij, als hardlopers, kunnen best bewuster omgaan met onze veiligheid. De markt biedt ons ten slotte enorm veel mogelijkheden. Tegenwoordig kun je bijna overal wel terecht voor producten die de veiligheid tijdens het lopen overdag of in het donker kunnen vergroten, zoals:

kleding in felle en/of heldere kleuren, (bijvoorbeeld de Saucony ViziPro lijn voor dames en heren)
reflectiehesjes,
ledverlichting,
reflectiestrips,
(hoofd)lampjes,
lightvests, zoals deze.

Onder andere verkrijgbaar bij deze onlineshops:

Runnersworld
Futurumshop
Hardloopaanbiedingen

Ook je eigen verkeersgedrag kan bijdragen aan een verbeterde veiligheid. Voor zowel dat van jezelf als van de andere weggebruikers.

[heading size=4 style=underline]1. Hoor[/heading]
Zorg dat je je medeweggebruikers kan horen. Schijnbaar is het voor veel lopers onmogelijk om zonder muziek in de oren vooruit te komen. Maar met doppen in de oren hoor je die ene auto niet aankomen…

[heading size=4 style=underline]2. Zie[/heading]
Naast je gehoor zijn je ogen de belangrijkste instrumenten om gevaarlijke situaties te zien. Kijk dus goed om je heen, zeker als je op de rijbaan moet lopen of wegen over moet steken. Ik hoor je denken: ja duuuhuuuh… maar hoe vaak zie ik niet (hard)lopers blindelings oversteken met de gedachte: o die stopt toch wel voor me. Kijken is dus geen vanzelfsprekendheid. Evenals dat de auto of fiets wel even voor je stopt geen vanzelfsprekendheid is… Daarnaast worden auto´s steeds stiller (hybrides, elektro-auto´s) en is de kans groter dat je ze eerder ziet in plaats van hoort aankomen.

[heading size=4 style=underline]3. Wees alert[/heading]
Blijf alert tijdens het lopen. In het bos kun je lekker wegdromen, maar zodra je een stap op het asfalt zet, wees er van bewust dat jouw naam waarschijnlijk niet Remi is.

[heading size=4 style=underline]4. Oordeel[/heading]
Beoordeel, als je noodgedwongen op een fietspad of de rijbaan moet lopen, aan welke kant je het veiligst loopt. Het is niet meer verplicht om buiten de bebouwde kom tegen het verkeer (links van de weg) in te lopen, maar dit geeft je vaak wel meer zicht op wat je tegemoet komt. Anticipeer in het verkeer en beoordeel wat voor jezelf het veiligst is.

Duidelijk mag zijn dat veiligheid en zichtbaarheid niet iets is waar we ons alleen in de winter bewust van moeten zijn. Ondanks dat de dagen nu korter zijn en de kans groter is dat we in het donker lopen. Een ongeluk zit in een klein hoekje… Veiligheid kent geen tijd!

Al kun je het natuurlijk ook overdrijven…

China Olympics  images 2

4 reacties

  • Tiny

    Goed artikel om onze kwetsbaarheid als loper weer eens aan te stippen. Gelukkig doen de meeste lopers er wel iets mee. Zeker de georganiseerde lopers. Als wij in de winter de weg op gaan is het parool: “zonder hesje geen lesje en het liefste een licht voor je eigen en andermans zicht”

    • Andrea

      Dank je Tiny. Bij ons is het ook verplicht met een hesje te lopen, maar juist de lopers die alleen trainen en waarschijnlijk niet bij een loopgroep zijn aangesloten beseffen volgens mij vaak niet dat ze een deel van hun veiligheid zelf in de hand hebben.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!