Inspiratie

Beat The Sun update

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, want half hardlopend Nederland werd meegenomen in haar enthousiasme. Erlinde was als halve finalist gekwalificeerd voor het Asics Beat The Sun event en moest zoveel mogelijk stemmen binnen halen om bij de finalisten te zitten, die daadwerkelijk op 21 juni een ronde om de Mont Blanc zullen rennen in strijd tegen de zon en elkaar. Zit Erlinde nu bij de finalisten?

[heading size=4 style=underline]En en en…?[/heading]Dat was nog best spannend! Van de Europese vrouwen ging Erlinde stevig aan kop en met de heren was het stuivertje wisselen. Zo stond ze 3e, dan weer 7e, schoot ze weer omhoog. De laatste stemmen konden afgelopen vrijdag uitgebracht worden en maandag werd dan de uitslag bekend gemaakt. Waren die ruim 20.000 stemmen voldoende voor een finaleplek? Ja! Maar wel met een ‘maar’ er achter aan, zoals Erlinde zelf al in haar blog schreef. Ze gaat mee als reserve en het is daarom nog niet zeker dat ze ook echt in actie komt tijdens Beat The Sun. Overigens zal de Nederlandse Chris Berendse zal in ieder geval wel de nodige kilometers in actie komen. Hij zit bij de finalisten en zal Team Europa gaan vertegenwoordigen. Is Erlinde teleurgesteld, of niet? Ik legde Erlinde een aantal vragen voor.
IMG_9616 (2)
[heading size=4 style=underline]Verrassingselement[/heading]
Maandag heb je te horen gekregen dat je mee mag naar Charmonix. Maar of je daadwerkelijk deel gaat nemen aan Beat the Sun is nog niet helemaal zeker, omdat je als reserve mee gaat. Teleurgesteld? Of juist nog leuker?
“In eerste instantie was ik teleurgesteld toen ik hoorde dat ik geen finalist was, maar ‘substitute’. Ik heb me niet opgegeven om op de ‘reservebank’ plaats te nemen. Maar inmiddels is die teleurstelling helemaal weg. Ik ben ontzettend blij dat ik mee mag. Ik volg precies hetzelfde programma als de andere atleten. Het enige verschil is dat ik niet zeker weet of ik daadwerkelijk ga rennen en voor welk team. Dat laatste vind ik eigenlijk wel een leuk verrassingselement. Het kan zomaar zijn dat ik bijvoorbeeld in het team van Ryan Hall kan deelnemen.”

[heading size=4 style=underline]Marathonschema[/heading]Hoe zien jouw trainingen in aanloop naar Beat the Sun er uit? Volg je de trainingen van Asics, of toch ook je eigen schema omdat je na Beat the Sun nog de Marathon de Mont Blanc voor de boeg hebt? “Het is mogelijk om de experts van ASICS te benaderen voor trainingstips en voedingstips bijvoorbeeld. Er is bijvoorbeeld een besloten Facebookgroep, waar je terecht kunt met vragen. Ook bij oud-deelnemers van de vorige edities kun je terecht met vragen e.d. Wel volg ik mijn eigen schema omdat ik veel vertrouwen heb in mijn trainer en zijn aanpak. Mijn trainingsschema is gericht op een marathon in de Mont Blanc (42 km met 2700 hoogtemeters). Maar dat is wat mij betreft ook een uitstekende voorbereiding op Beat the Sun. Ik train veel op kracht, maar er zit ook veel snelheidswerk in. Dus alle ingrediënten om wel te kunnen knallen tijdens BTS.”

[heading size=4 style=underline]Nerveus?[/heading]
Ben je zenuwachtig? Of juist totaal niet?
“Op dit moment niet. Ik was zondagavond wel erg zenuwachtig, omdat ik maandag natuurlijk het bericht zou krijgen. Ik ben nu vooral heel blij dat ik naar Chamonix ga en heb er ontzettend veel zin in.”ASICS foto 1

[heading size=4 style=underline]Super fit[/heading]Hoe ga jij je (ter plekke) voor bereiden op een wel/niet deelname aan Beat the Sun? Je moet topfit zijn, maar moet er toch ook vanuit gaan dat je wellicht niet loopt. Hoe ga je hier mentaal en fysiek mee om?
“Ik ga er wel van uit dat ik mee loop. Daar train ik natuurlijk ook keihard voor en daar stel ik me mentaal gezien op in. Ik wil super fit zijn en ben klaar om met mijn team (welk team dat dan ook is) die zon te verslaan. Maar er is een kans dat ik niet hoef mee te lopen. Eigenlijk zou dat het beste zijn voor de andere amateur atleten, want ik gun natuurlijk niemand een blessure of iets dergelijks. Maar we zijn allemaal mensen en iemand kan ook een griepje krijgen bijvoorbeeld. Wat mij betreft is de uitkomst altijd goed. Of ik loop wel mee en ik ga daar gewoon de sterren van de hemel lopen tijdens Beat the Sun. Of ik loop niet mee, maak het evenement (en de afterparty, het is wel mijn verjaardag) van dichtbij mee en wordt de Marathon du Mont Blanc gewoon mijn race.”

[heading size=4 style=underline]Teammaatjes[/heading]Ga je het Europese team/amateur lopers vooraf nog ontmoeten?
“Sowieso ga ik nog met Chris (de Nederlandse finalist) trainen. Mogelijk is Erben Wennemars daarbij ook aanwezig. Hij is één van de expert trailrunners van Team Europa. Maar anders zie ik hem daar ter plekke. Hetzelfde geldt voor de andere Europese leden. We zijn al iets eerder in Chamonix, dus heb ik wel de tijd om met iedereen kennis te maken. Al is er ook een kans dat je in een ander team ingezet kan worden bij blessures.”

[heading size=4 style=underline]En en en…?[/heading]Hoe bereid je je mentaal voor om straks in een team vol gedreven pro’s terecht te komen?
“Afgelopen maart ben ik in Kenia geweest voor een hoogtestage. Daar waren een heleboel topatleten. De sfeer onderling was goed en die pro atleten zijn enorm gedreven. Ik verwacht in Chamonix hetzelfde te ervaren. Die winnaarsmentaliteit. In welk team ik ook terecht kom, iedereen wil winnen en de zon verslaan.”IMG_7613

[heading size=4 style=underline]Tricky question[/heading]Nasty vraag: van welk team hoop je dat er een plaatsje vrij komt, zodat jij voor dat team kunt lopen?
“Hahaha, Nasty inderdaad. Ik heb geen directe voorkeur, behalve natuurlijk het winnende team. Vorig jaar heeft team Americas gewonnen. Ik schat hun kansen nu ook weer hoog in.”

[heading size=4 style=underline]Steile afdalingen[/heading]Wat voor etappe zou jou het beste liggen? Kort en steil, lang en wat glooiender? Of?
“Ik ben relatief snel op de steilere stukken. Met name bergaf kom ik het beste uit de verf. Ik train nu natuurlijk ook voor de marathon, dus ook de langere afstanden zijn wel aan mij besteed.”

[heading size=4 style=underline]Reisplan[/heading]Hoe gaat je reisplan er uit zien? Blijf je na Beat The Sun daar voor je marathon of reis je nog heen en weer?
“Ik blijf na Beat The Sun inderdaad in Chamonix. Want op die zondag staat de marathon gepland. Mijn trainer en trainingsmaatjes van Running Improvement (die ook de Marathon du Mont Blanc gaan lopen) arriveren ook al op donderdag.”

Beat The Sun zal op 21 juni, de langste dag, plaats vinden. Ik ga nog even uitdokteren of dit live online te volgen is, of dat we de eerste berichten van Erlinde en Asics af moeten wachten. In ieder geval wens ik Erlinde onwijs veel plezier en succes met de laatste voorbereidingen en ik wens je een onvergetelijke verjaardag!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!