Inspiratie

How are you doing?

2015 is bijna een week oud. Maar hoe staat het met je goede voornemens? Lukt het een beetje? Gezonder eten, meer bewegen, op tijd naar bed, je to do lijstjes afwerken. Van die dingen die iedereen wel eens als goed voornemen heeft. Maar in de praktijk blijkt het nog verdomde lastig om die goede voornemens ook daadwerkelijk uit te voeren. No worries! Rome was ook niet in één dag gebouwd! Geloof me als ik zeg dat ik soms ook de goede voornemens terzijde leg en een soort van SAS (schijt aan Sonja)-dag maar dan anders, inlas. Schijt aan goede voornemens ofzo. Met deze tips kom jij het jaar wel door.

[heading size=4 style=underline]Gun jezelf de tijd[/heading]Als je je complete levensstijl om wilt gooien, moet je daar de tijd voor nemen. Van niet sporter veranderen in een marathonloper of 20 kilo afvallen doe je niet in een week. Ook niet in een maand en waarschijnlijk is een jaar al erg optimistisch. Hoe scherper of  groter je doel, hoe meer tijd je jezelf daarvoor moet gunnen. Juist dan is het al snel demotiverend als het maar niet lukt om 3 kilometer aaneengesloten hard te lopen, die verdomde double unders onder de knie te krijgen, of als de weegschaal maar met grammetjes in plaats van kilo’s naar beneden gaat. Je einddoel lijkt onmogelijk ver weg en met het idee “ik haal het toch niet’ gooi je de handdoek al snel in de ring. NIET DOEN! Want dat einddoel is zeker niet onrealistisch, maar je moet jezelf een beetje helpen. Stel jezelf daarom tussendoelen. Dat klinkt je vast niet onbekend in de oren, maar het is zoiets simpels dat vaak wordt vergeten. Die eerste kilo die er af is, al duurt het een maand, mag best gevierd worden, evenals die ene kilometer die het wel lukt om door te blijven rennen en al lukt het maar om één keer dat touw dubbel onder je voeten door te draaien om vervolgens weer tegen je kont aan te kletsen: één is meer dan geen! En die striemen neem je dan maar voor lief. Hoe meer tussendoelen je jezelf stelt op weg naar je hoofddoel, hoe vaker je kunt vieren dat je op de goede weg bent. En dat geeft voor jezelf net even dat stukje motivatie en ‘goede gevoel’ dat je nodig hebt om door te gaan. Die beloning? Die bepaal je zelf. Doe dit dan wel een beetje in de lijn met de doelen die je je gesteld hebt. Een grote punt slagroomtaart om te vieren dat je een kilo kwijt bent werkt natuurlijk niet. Een nieuwe runningtight een maatje kleiner waarschijnlijk wel.

[heading size=4 style=underline]Wijk van de paden af[/heading]Je kunt het allemaal wel zo mooi uitgedacht hebben: een heel schema hoe jij naar je doel toewerkt, met mooi geformuleerde tussendoelen en je beloningen. Maar eigenlijk is dat ook maar saai. Schroom daarom niet om eens even lekker recalcitrant te doen! Dat biertje of wijntje mag best een keer (zeker als je een pr gelopen hebt ofzo) en die zak chips mag ook best tot op de bodem leeg. Heb je echt een week totaaaal geen zin om te trainen, doe het dan ook niet. Beperk je er alleen wel in en zie dit als even van de gebaande paden afwijken. Als je jezelf dingen gaat ontzeggen, waar je anders (vorig jaar) nog zoveel plezier uit haalde, dan kun je het jezelf best moeilijk maken. Zoals ik in het vorige punt al beschreef: gun jezelf de tijd om een nieuwe levensstijl aan te wennen, maar…:

[heading size=4 style=underline]… Luister ook naar je lichaam[/heading]Heel leuk dat doel van mij om komend jaar weer op het WK te willen staan. Maar één ding moet ik niet vergeten: naar mijn lichaam luisteren. Want het komende jaar ga ik op een andere en heel intensieve manier trainen. Dan vraag ik nogal wat van mijn lijf! Om er voor te zorgen dat ik blessurevrij aan de start van het WK sta moet ik dus constant alert zijn op pijntjes, mijn weerstand, etc. Dat geldt niet alleen voor mij maar ook voor jou. Als je een sportdoel voor ogen hebt, bijvoorbeeld voor het eerst een marathon lopen, of je pr op de 5 kilometer verbeteren, of voor het eerst een 5 kilometer aaneengesloten lopen, dan begeeft je lichaam zich op terrein dat het nog niet kent of eerder heeft meegemaakt. Alles is dus nieuw. Je steeds langer of intensiever wordende trainingen, een lichaam dat schreeuwt om voedingsstoffen, het idee dat de zolen onder je schoenen vandaan lijken te vliegen, spieren die toch wat stijver aanvoelen dan normaal. Allemaal factoren en signalen waar je maar beter alert op kunt zijn. Je hebt maar één lichaam en daar moet je het de rest van je leven mee doen! Dat weekje totaal geen zin hebben om te trainen uit de alinea hierboven? Waarschijnlijk een signaal van je lichaam om even wat gas terug te nemen.

Wat zijn jouw tips en tricks?

Foto: Harm Dommisse

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!