Inspiratie

Marathon van Parijs #1

Volg je Zelia van Justkeeprunning.nl? Zij is momenteel in voorbereiding op de Marathon van Parijs. Vorig jaar trok ze de stoute schoenen aan en vroeg mij haar te begeleiden om dit mooie doel te realiseren. Sindsdien traint Zelia op mijn persoonlijk voor haar opgestelde trainingsschema’s. De laatste drie maanden voor de Marathon van Parijs zijn ingegaan. Zelia ligt op koers, sterker nog ze is vol op dreef! Tijd om eens een stand van zaken naar buiten te brengen, want we zijn hier al ruim een half jaar best wel stil over. Waarom? Lees vandaag de brief van Zelia aan mij en morgen mijn antwoord aan haar.

Best coach,

Ik ben nu halverwege mijn training en over 3 maanden sta ik aan de start. Aan de start van de Marathon van Paris. Momenteel gaat er van alles door mij heen. Paniek, spanning maar ook gezonde spanning. Soort van, laat maar komen terwijl ik weet dat ik nog niet klaar ben met mijn trainingen. Beter gezegd, voor mijn gevoel gaat het nu pas beginnen.

Vorig jaar zag ik je melding op Facebook. Je was geslaagd voor je cursus om hardlooptrainer te worden. Dat was op 9 mei 2014 en wat deed ik? Ik vroeg heel brutaal of jij mij dan niet kan trainen? Je liked it maar daar hield het bij. Ik had me namelijk ingeschreven voor de Marathon van Paris en ik had wel schema’s gevonden maar eigenlijk ging ik behoorlijk zonder enig idee dit avontuur aan. De volgende dag kreeg ik een persoonlijk berichtje van je met “Is het een serieuze vraag om je te trainen voor de marathon?”. Uh, ja eigenlijk wel. Pas toen realiseerde ik dat dit echt was. Holy f*ck ik ga trainen voor een marathon!
Schermafbeelding 2015-01-13 om 10.31.10 Schermafbeelding 2015-01-13 om 10.49.28Tussendoor liep ik de halve marathon van Eindhoven die niet ging zoals gehoopt maar je was er wel altijd voor me, vooral met je pittige vragen. We weten allebei dat ik een behoorlijk pittige uitdaging ben. I mean, ik ben niet de dunste of atletische persoon die je gezien hebt. Heb jij ook wel een paar keer met je handen in je haren gezeten met de vraag hoe je dit ging doen? Het is duidelijk dat ik moet afvallen en dat ging niet zoals we wilden. Je wilde verder met mij maar met voorwaarden. Dat ik op tijd zou aangegeven als het niet ging en af zou vallen

Na de halve marathon van Eindhoven had ik 1 week vakantie en na de vakantie zou het dan dus echt beginnen. Mijn training voor de marathon. Ons doel is uitlopen. Niks geen streeftijd, nee uitlopen en vooral GEZOND over de finish. Heel eerlijk Andrea? Ik vond dat stom. Gezond over de finish snapte ik natuurlijk wel maar hoezo geen streeftijd?? Hallo… tijdslimiet? Maar dit keer overwon mijn verstand. Tijd is juist mijn vijand, dat is altijd een punt geweest tijdens wedstrijden. Langzaam veranderde mijn tijdsangst in zin hebben om hem uit te lopen.

Op 2 november kreeg ik een mailtje van je met daarin mijn marathon schema, helemaal gemaakt voor mij alleen. Ik maakte hem open en het eerste wat ik zag was de rechter kolom met daarin de aantal km’s die ik in het weekend moet lopen. Links zag ik mijn intervaltrainingen en onderin uitleg in welke zones ik moet lopen. OH HELL NO. Ik wist dat een marathon lopen niet 1,2,3 gaat maar dit? 3-4X PER WEEK hardlopen? Oef! Maar weet je! Ik heb er zin in.

Andrea, ik kan heel kort zijn over mijn eerste 10 weken van mijn training want eigenlijk heb ik die best wel goed gedaan of niet? Geen blessures, geen ernstige spierpijn na lange duurlopen. Met intervallen merk ik dat ik sneller word, het gaat eigenlijk best wel behoorlijk goed. Ik vind dat wel tricky om dat te zeggen omdat het nu net lijkt alsof het perfect gaat maar dit komt gewoon door jouw schema. Je schema is goed opgebouwd en het belangrijkst is dat ik mezelf niet voorbij loop. Soms heb ik wel de neiging om harder te willen lopen tijdens een langzame lange duurloop maar dan weet ik dat ik na een paar kilometers helemaal stuk ga en dan moet lopen. Dit is gewoon de beste manier voor me om te trainen. En nu weet ik wat jouw tempo is tijdens een marathon, al hou ik dat maar 1 minuut vol haha.

Toch loop ik nu tegen een paar dingen aan. Dat drinken en eten tijdens een lange duurloop, ja dat gaat niet goed. Ik heb een keer gehad dat ik alles al op had gedronken en gegeten voordat ik uberhaupt 8 km had gelopen maar tijdens mijn laatste halve marathon heb ik wel 1 liter water gedronken maar niks gegeten. Zou je mij daar nog mee willen helpen? Ik heb een camelbag (wat een onding) en powergels die niet te vreten zijn haha. Wanneer kan ik dat het beste eten en als ik geen dorst heb, moet ik toch drinken? Tijdens een halve marathon hoef ik nooit te plassen, maar ik moet dus nu langer gaan lopen. Wc rol meenemen, is dat verstandig?

 

Morgen lees je mijn brief aan Zelia. En de vragen van Zelia? Die komen terug in mijn Weekly Queeste, want ik weet zeker dat er meerdere lopers zijn die met deze vragen kampen!

 

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!